Γαστρονόμος: Μαρμελάδα σύκο με χυμούς από εσπεριδοειδή

Γαστρονόμος: Μαρμελάδα σύκο με χυμούς από εσπεριδοειδή

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος 

Προετοιμασία: 10΄ Βράσιμο: 20΄ Εύκολο 

ΥΛΙΚΑ (για 1 κιλό) 

500 γρ. σύκα μαύρα ή λευκά, με τη φλούδα τους 

480 γρ. ζάχαρη 

70 γρ. χυμός λεμονιού 

70 γρ. χυμός πορτοκαλιού 

70 γρ. χυμός γκρέιπφρουτ 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

Βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με τους χυμούς σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα σύκα. Αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας συχνά έως ότου δέσει η μαρμελάδα. Προσοχή: τα σύκα δεν είναι απαραίτητο ότι θα διαλυθούν εντελώς. Μπορεί να μείνουν κάποια κομμάτια, ανάλογα με το είδος του σύκου και πόσο ώριμα είναι. Τα λευκά σύκα, για παράδειγμα, διαλύονται πιο εύκολα. Ελέγχου- με εάν έχει δέσει η μαρμελάδα στον χρόνο αυτόν και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (για την αποστείρωση βλ. σελ. 109).

ΜΥΣΤΙΚΟ

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας γενικά ότι η μαρμελάδα φαίνεται αρκετά νερουλή όσο είναι ζεστή και μόνο εφόσον κρυώσει καταλαβαίνουμε πόσο έχει δέσει. Για να μην την παραβράσουμε λοιπόν και να ξέρουμε πότε έχει δέσει σωστά, κάνουμε το εξής κόλπο: βάζουμε από πριν ένα πιατάκι στο ψυγείο να κρυώσει. Μόλις έχει βράσει η μαρμελάδα για 20 λεπτά, ρίχνουμε 1 κουταλιά στο πιάτο, φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και τραβάμε μια γραμμή με το κουτάλι ή με το δάχτυλό μας. Αν σχηματίζεται δρόμος που δεν κλείνει αμέσως, σημαίνει ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή