Τα σουβλάκια που αγαπάει ο Γαστρονόμος

Τα σουβλάκια που αγαπάει ο Γαστρονόμος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σουβλάκι είναι υποκειμενική υπόθεση. Σε άλλον αρέσει ο γύρος, άλλος θέλει κεμπάπ κι άλλος καλαμάκι. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, γι’ αυτό και δεν πολυπιστεύουμε στις λίστες. Όμως μας διασκεδάζει να ψάχνουμε, να δοκιμάζουμε, να διαφωνούμε μεταξύ μας και να ακονίζουμε το κριτήριό μας μέσα από το (πιο αυστηρό) φίλτρο της ομάδας. Κάπως έτσι καταλήξαμε στο ότι αυτά είναι τα σουβλάκια που θα προτείναμε με το χέρι στην καρδιά.

Κάπου, κάποτε, κάπως παγιώθηκαν μέσα μας τα γούστα μέσα από δαιδαλώδεις υποσυνείδητες διαδρομές νευρικών κυττάρων και γευστικών ερεθισμάτων. Αλλά σε όποια «σχολή» γεύσης και να ανήκει ο καθένας μας, όποια ιδιοτροπία και να έχει, στο σουβλάκι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια περίεργη ομοφωνία, μια οικουμενικότητα στις προτιμήσεις. Όλοι στην ομάδα συμφωνήσαμε στο ποιοι δεν πρέπει να λείπουν από τη λίστα μας, ποιοι είναι οι κορυφαίοι εκφραστές του πιο ωραίου «λαϊκού» φαγητού μας.

Οι Ρωσίδες, της Καλλιθέας

Κάποτε δεν είχε ούτε τηλέφωνο, δεν έκανε διανομή στο σπίτι. Τώρα ευτυχώς έχει «προοδεύσει» και κάπως έτσι γνώρισα και εγώ το σουβλάκι της κυρίας Άννας Στεφανίδου, μιας Πόντιας από το Καζακστάν, η οποία ανέλαβε το μαγαζί το 1990 (το είχαν πρωτοανοίξει δύο κυρίες από το Ουζμπεκιστάν). Κάθε φορά που μας παίρνει το βράδυ στο γραφείο στο Φάληρο, βαράμε τηλέφωνο και μας έρχονται ζεστά ζεστά τα μικρά μαμαδίστικα σουβλάκια της. Δύο όλες κι όλες επιλογές: μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή καλαμάκι χοιρινό. Το must είναι τα μπιφτεκάκια. Mικρά και αρωματικά, στριμώχνονται δύο δύο στην πίτα, μαζί με ντομάτα και κρεμμύδι και από πάνω μπαίνει σάλτσα, που τα κρατάει ζουμερά. Για τους πολύ πεινασμένους, εννοείται «ένα ίσον κανένα» (είναι της παλιάς σχολής, μικρά σε μέγεθος, αλλά κάθε μπουκιά μετράει για δέκα σε γεύση και αρώματα). Κάνουν και εξαιρετικά πιροσκί, με πατάτα, κιμά και γλυκιά μυζήθρα. Χ. Τ.

Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα, Τ/211-11.92.145. Ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής, 19.00- 00.00. Κάνει delivery.

Κυρία Πίτσα, στον Κορυδαλλό

Η περίπτωση της κυρίας Πίτσας είναι μοναδική. Το σουβλατζίδικό της δεν είναι ακριβώς μαγαζί, είναι κάτι μεταξύ καντίνας και πλυσταριού μπροστά από το σπίτι της (στην πραγματικότητα είναι προέκταση του σπιτιού της), ένα μικρό δωμάτιο πάνω στο πεζοδρόμιο όπου στριμώχνονται τρεις ψησταριές: μία μικρή ηλεκτρική και μία μεγαλύτερη απέναντι με κάρβουνα, δίπλα στην ψησταριά για τον γύρο. Μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο από όπου παραγγέλνεις και σε εξυπηρετεί, βρίσκεται και η κατσαρόλα με τη μυστική της σάλτσα, μια κόκκινη μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας, με την οποία περιχύνει όλα τα σουβλάκια της. Ανεξαρτήτως γούστου, σου αρέσει δεν σου αρέσει η μυστική της σάλτσα και το πολύ καλό μπιφτέκι της, η κυρία Πίτσα και τα σουβλάκια της είναι μια καθολική γευστική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη. Μ. Π.

Καραολή και Δημητρίου 85, Κορυδαλλός, Τ/210-49.76.449. Καθημερινά 19.00-00.00.

Κώστας, στο Σύνταγμα

Τη γεύση που περιγράφουν οι παππούδες από τότε που οι ντομάτες ήταν «αλλιώς», τα κρέατα ήταν «αλλιώς» και όλα ήταν πιο νόστιμα τη φαντάζομαι σαν το σουβλάκι του Κώστα. Την επιχείρηση, που ξεκίνησε το 1950, συνεχίζει σήμερα ο εγγονός του, ο οποίος διδάχτηκε πως «πρώτα πρέπει να μάθεις να πιάνεις την τσιμπίδα και μετά το σουβλάκι». Στο ελάχιστων τετραγωνικών μαγαζί που λαμποκοπάει φτιάχνει το πιο νόστιμο τυλιχτό: διαλεχτό κρέας (χοιρινό καλαμάκι χωρίς λίπη ή μίνιμαλ και υπέροχο μπιφτέκι), ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι, μαϊντανός για τη φρεσκάδα, πίτα τραγανή και αλάδωτη και γιαούρτι για τη δροσιά. Για τζατζίκι ούτε λόγος, καλύπτει τη γεύση. Γ. Π.

Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, Σύνταγμα, Τ/210-32.28.502, Δευτέρα-Σάββατο 10.00- 16.00. Κάνει delivery.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή