Η Κρήτη των αμπελιών και των κρασιών

Η Κρήτη των αμπελιών και των κρασιών

Ταξιδεύουμε στην Κρήτη και ανακαλύπτουμε έναν αληθινό οινοτουριστικό παράδεισο.

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν σκέφτεται την Κρήτη κάποιος που την έχει επισκεφθεί, στο μυαλό του ηχούν η τοπική ντοπιολαλιά και τα τραγούδια από τη φωνή του Ψαραντώνη και του Γιάννη Χαρούλη. Ακολουθούν θύμησες γεύσεων από φρεσκοψημένα καλιτσούνια με μυζήθρα και δυόσμο, ο Μαρουβάς, το τυπικό κρασί που φτιάχνει κάθε κρητική οικογένεια, η εμπειρία σε ένα πανηγύρι εκείνο το καλοκαίρι που έγινες ένα με τους ντόπιους σε κάποιο χωριό. Αλαφρώνει το μυαλό στον νότο και θυμάσαι τον ζεστό αέρα από τη Σαχάρα, που σε προκαλεί να τρέξεις για να δροσιστείς στα νερά του Λιβυκού. Θυμάσαι εκείνον τον παππού στο καφενείο που σε κέρασε ρακή και σύκα…

Η Κρήτη των αμπελιών και των κρασιών-1

Η Κρήτη είναι ένας ορεινός τόπος που βρέχεται από θάλασσα και η ψυχή της χτυπάει στην ενδοχώρα της, εκεί όπου παράγεται επί χιλιετίες ένα από τα βασικά της προϊόντα: το κρασί. Από τη Δύση στην Ανατολή η περιήγηση ξεκινάει από τα δυτικά, με θέα τα Λευκά Όρη και το Βόρειο Κρητικό. Χανιά: ένας μικρός οινοτουριστικός παράδεισος! Ξεκινήστε από τον Βατόλακκο στον δρόμο προς τον Ομαλό και κάντε μια στάση στο οινοποιείο Μανουσάκη –τους «Μondavi της Κρήτης»–, εκεί όπου η νοσταλγία για την πατρίδα του Θεόδωρου Μανουσάκη ενώθηκε με το όραμα και τη σκληρή δουλειά του ίδιου και των συνεργατών του, μπολιάστηκε στην κόρη του Αλεξάνδρα και ενισχύθηκε με τη διορατικότητα του συζύγου της, Άφσιν.

ΘΑ ΑΝΕΒΩ ΣΤΟΝ ΟΜΑΛO!

Μπορείτε να συνεχίσετε ανεβαίνοντας στον Ομαλό. Παρατηρήστε το έντονο σχιστολιθικό και ασβεστολιθικό ανάγλυφο – ό,τι γευτήκαμε πρωτύτερα οφείλεται σε αυτά τα χώματα. Απολαύστε έναν ελληνικό καφέ αγναντεύοντας τις μαδάρες –τα γυμνά βουνά– και το φαράγγι της Σαμαριάς από ψηλά. Στο διάβα σας μπορεί να βρεθείτε στη Σούγια στα νότια, αγαπημένη παραλία των γιόγκι. Διαφορετικά, μετά το οινοποιείο οδηγήστε ακόμα πιο δυτικά, για να συνεχίσετε την οινοτουριστική σας περιήγηση στα Ποντικιανά, στο οινοποιείο Καραβιτάκη. Εκεί, θα απολαύσετε κρασιά τόσο από γηγενείς όσο και από διεθνείς ποικιλίες, με τη φροντίδα του Νίκου και της ομάδας του.

ΣΤΑ ΚΕΛAΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣAΜΟΥ

Στον Κίσσαμο, στο χωριό Λουσακιές, θα βρείτε τα αδέρφια Πατερομιχελάκη, χρόνια ελαιοπαραγωγούς, που ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι στον χώρο του κρασιού φυτεύοντας Μαυροτράγανο στα ημιορεινά τους αμπέλια και φτιάχνοντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ξηρά ερυθρά Ρωμέικα. Ακολουθήστε τους στο πετρόχτιστο κελάρι τους, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα, και αφεθείτε στη φιλοξενία τους, έμφυτη και αυθεντική. Μετά τις Λουσακιές, μπορείτε να πάτε στα διάσημα Φαλάσαρνα για μια βουτιά. Αν ο ορίζοντας είναι καθαρός, μπροστά σας θα ατενίσετε τα Αντικύθηρα και στο βάθος τον επιβλητικό Ταΰγετο.

Η Κρήτη των αμπελιών και των κρασιών-2

ΒΟΥΤΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ

Μην παραλείψετε να σταματήσετε στα Αφράτα, για κρεμμυδοκαλίτσουνα, κεφτέδες και ταραμοσαλάτα στης Λίτσας τα Καμώματα. Αν, πάλι, θέλετε συνέχεια στις βουτιές σας, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στο Ελαφονήσι. Αν είστε πιο τολμηροί και οργανωμένοι, με κολατσιό και νερό, το Κεδρόδασος είναι ο προορισμός σας. Μην ξεχάσετε να σταματήσετε στο χωριό Ανώσκελη, για να προμηθευτείτε βιολογικό κρασί και ελαιόλαδο από το οινοποιείο της περιοχής, που είναι στον δρόμο σας.

ΣΤΑ ΜΥΘΙΚΑ ΧΑΝΙΑ

Δεν γίνεται να ταξιδέψετε στα Χανιά και να μην κάνετε έστω μία βόλτα στο παλιό λιμάνι, να μπείτε στη χρονοκάψουλα των στενών του και να ανακαλύψετε τα σημάδια της ιστορίας. Το σίγουρο είναι πως μετά το περπάτημα στους αιώνες θα βρεθείτε σε κάποιο αγαπημένο μέρος, για να απολαύσετε το κρασί σας στο σωστό ποτήρι, στη σωστή θερμοκρασία, από παθιασμένους οινοχόους.

Η Κρήτη των αμπελιών και των κρασιών-3

Οι επιλογές είναι πολλές: Salis, La Bottega, Κρίταμον, Τhe Five, Περίπλους στα Ταμπακαριά και, φυσικά, το Οινόα στη Θεοτοκοπούλου. Μια νέα στρατιά οινοχόων ζουν και εργάζονται στα Χανιά. Αφεθείτε στη φροντίδα τους.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνεχίζοντας προς το Ρέθυμνο, κάντε μια μικρή παράκαμψη για το Παϊδοχώρι. Εκεί ζει και εργάζεται ο Μανούσος Χαλκιαδάκης. Επισκεφτείτε το εργαστήριό του και ξαποστάστε στην αυλή του πριν συνεχίσετε για τον Αλίκαμπο, όπου ο Ανδρέας Ντουράκης μετουσίωσε το δικό του όραμα, το οποίο συνεχίζουν με το ίδιο μεράκι και αγάπη ο γιος του Αντώνης και η κόρη του Εύη. Κάτω από την κληματαριά δοκιμάστε, εκτός των άλλων, το γλυκό Euphoria μαζί με γραβιέρα και παξιμάδι. Το υπόσκαφο κελάρι του οινοποιείου είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Κάνοντας τον γαστρονομικό σας περίπατο στο Ρέθυμνο, θα βρεθείτε στη διάσημη Αυλή –όπου η Κατερίνα Ξεκάλου καταθέτει την ψυχή της 30 χρόνια τώρα–, στα Χάσικα και στο Πρίμα Πλώρα. Όταν σουρουπώσει, πάρτε ένα μπουκάλι κρασί και δύο ποτήρια, καθίστε στη Φορτέτζα και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα.

Η Κρήτη των αμπελιών και των κρασιών-4

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΒΙΔΙΑΝΟΥ

Το Ρέθυμνο είναι μία από τις σημαντικότερες αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης, η πατρίδα του Βιδιανού, το οποίο η Ηλιάνα Μαλίχιν οινοποιεί στις Μέλαμπες από προφυλλοξηρικά αμπέλια. Ηρωική αμπελουργία σε υψηλά υψόμετρα και απόκρημνες πλαγιές, με θέα τον Ψηλορείτη και το Λιβυκό. Στην πορεία προς τα εκεί, κάντε μια στάση στο χωριό Λαμπινή, με το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγιάς της Λαμπινής στην πλατεία. Ανηφορίστε στα σοκάκια του χωριού και πιείτε μια τσικουδιά στο ταβερνάκι Τζιτζιφές, μαζί με θεϊκές πατάτες τηγανητές και ένα τσικάλι φαΐ στο γκάζι –αν το προλάβετε–, αλλιώς με λίγες ελιές, κουκιά, ψωμί και ντομάτα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Άλλα οινοποιεία που μπορείτε να επισκεφτείτε στο Ρέθυμνο είναι αυτά της οικογένειας Κουρκουλού στην Πατσό Αμαρίου –συνδυάστε το με το πέρασμα του φαραγγιού του Αγίου Αντωνίου– και της οικογένειας Κλάδου στον Πάνορμο. Κάντε επίσης μια βόλτα στο παραδοσιακό χωριό Μαργαρίτες. Εκεί κοντά βρίσκεται η Αρχαία Ελεύθερνα και η ιστορική Μονή Αρκαδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή