ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαστρονόμος: Σουφλέ λεμονιού

Το πιο δροσερό, φίνο και ελαφρύ επιδόρπιο. Το απολαμβάνουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα, ή μαζί με τον καφέ ή το τσάι μας

gastronomos-soyfle-lemonioy-561550309

1 ώρα προετοιμασία

12 ώρες αναμονή

Σύνολο: 13 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 10-12

-9 φύλλα ζελατίνης

-8 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

-200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη

-ξύσμα από 2 λεμόνια

-3/4 κούπας (150 γρ.) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

-χυμός από 3 λεμόνια (1/2 κούπα)

Διαδικασία

Βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό και αφήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ (αφού το καθαρίσουμε και το στεγνώσουμε πολύ καλά) τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και σε τρίτο μπολ χτυπάμε –πάλι με το μίξερ– την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί.

Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τον χυμό λεμονιού με τις ζελατίνες, αφού τις στύψουμε πολύ καλά, και στερεώνουμε το μπολ σε μπεν μαρί, δηλαδή πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί καλά ο χυμός και να λιώσουν οι ζελατίνες και αποσύρουμε.

Στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους και τη ζάχαρη προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού με τη λιωμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Τέλος, προσθέτουμε τη σαντιγί ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.

Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα της αρεσκείας μας, για παράδειγμα σε μια μεταλλική φόρμα του κέικ με τρύπα ή σε μια φόρμα για χαλβά ή για ρύζι. Αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, να σταθεροποιηθεί το σουφλέ.

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, βυθίζουμε τη φόρμα σε ζεστό νερό και την αφήνουμε για μερικά λεπτά ή λιγότερο, αν το νερό είναι καυτό. (Προσέχουμε να μη βυθιστεί η επιφάνεια και πάρει νερό το γλυκό). Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκολλήσει εύκολα από τη φόρμα.

Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Εάν θέλουµε, χτυπάµε λίγη σαντιγί και στολίζουµε το σουφλέ µε το κορνέ.

Μαρμελάδα φράουλα:

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και τις φράουλες, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα (ή για τουλάχιστον 5 ώρες).

Αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα.

Κόβουμε κατά μήκος τον λοβό της βανίλιας και με ένα κοφτερό μαχαίρι βγάζουμε τα σποράκια και τα προσθέτουμε μαζί με τον λοβό και τη φλούδα λεμονιού στην κατσαρόλα.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Όταν λιώσει η ζάχαρη, αυξάνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζουμε τη μαρμελάδα για 30 λεπτά.

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Αποθηκεύουμε σε βαζάκια αποστειρωμένα και διατηρούμε στο ψυγείο.

Μυστικά

Για να ελέγξουμε αν η μαρμελάδα έχει πήξει, βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Έπειτα το βγάζουμε από την κατάψυξη και βάζουμε μέσα λίγο από το σιρόπι. Με το κουτάλι κάνουμε μια γραμμή κατά μήκος του σιροπιού και, αν το σιρόπι αργεί να ενωθεί ξανά, τότε είναι έτοιμο.