Ένα γιορτινό σμυρναίικο τραπέζι με πρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση (8 συνταγές)

Ένα γιορτινό σμυρναίικο τραπέζι με πρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση (8 συνταγές)

Το γιορτινό τραπέζι των Ελλήνων της Σμύρνης τα είχε όλα: σκηνοθεσία, φροντίδα και μια κάποια επιτήδευση, άρωμα ευρωπαϊκό, αέρα αστικό

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ολοκληρωμένο γιορτινό μενού με συνταγές της Σμύρνης, που είχαμε «σκηνοθετήσει» στο σκηνικό της παράστασης «Από Σμύρνη… Σαλονίκη», με τη συμμετοχή της δημιουργού του έργου Μιμής Ντενίσης και των ηθοποιών Κατερίνας Γερονικολού και Νικολέττας Βλαβιανού, ψηφιοποιείται για πρώτη φορά. Οικοδέσποινα η Φιλιώ Μπαλτατζή (η ηρωίδα του έργου), κυρά και αρχόντισσα με φινέτσα ζηλευτή.

Πρώτη πράξη η ρεγκοσαλάτα, η καπνιστή γλώσσα, το κουνουπίδι πανέ με παρμεζάνα – τα ωραία ορεκτικά των Σμυρνιών ανοίγουν την αυλαία και μας βάζουν στο κλίμα. Δεύτερη πράξη οι γαρίδες στον ταβά και οι περίφημοι λαχανοντολμάδες. Τρίτη, τα κύρια πιάτα: το αρνάκι καπαμά, απλό αλλά περιποιημένο, καμωμένο με περισσή φροντίδα, ένας καμβάς όπου η Σμυρνιά επιδείκνυε την τέχνη της και έθετε εαυτόν στην κρίση των ομοίων της.

Η μεγάλη ανατροπή, το φαγκρί πλακί, φαγητό εκλεκτό, απόσταγμα της θαλασσινής κουζίνας τους. Άξιος δευτεραγωνιστής το πιλάφι με πλιγούρι και σταφίδες, νόστιμο ταίρι για όλα.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή