Κότα στον φούρνο γεμιστή και γιορτινή

Κότα στον φούρνο γεμιστή και γιορτινή

Γιορτινό φαγητό, αυτή η γεμιστή κότα με συκωτάκια και ρύζι δυο λογιών είναι μια παλιά μικρασιάτικη συνταγή από την Αρτάκη της Κυζίκου

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φαγητό για τις καλόμερες το λέγαμε και το λέμε ακόμα, δηλαδή για μέρες σημαντικές και γιορτινές, όπως Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά», εξηγεί η Φανή Τζίνιβιζ-Πασσά, που μας το ετοίμασε όπως το έμαθε από την πεθερά της.

Ο γόμος (η γέμιση) περιέχει συκωτάκια κότας και ρύζι, αλλά ρύζι δυο λογιών: μακρύκοκκο για πιλάφι και γλασέ για σούπα. Ο συνδυασμός τους εξισορροπεί την υγρασία της γέμισης, ώστε να μη στεγνώσει και λαπαδιάσει.

Βάζουν επίσης άφθονο δυόσμο για δροσιά και άρωμα, καθώς και μαύρες σταφίδες για τσαχπίνικη αντίθεση στις γεύσεις. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές στο μείγμα: αντί για δυόσμο μπαίνει άνηθος, προστίθενται κουκουνάρια κ.λ.π.

Σε κάθε περίπτωση φτιάχνουν άφθονο γόμο. Ο περισσότερος μπαίνει στην κοιλιά της κότας και κάτω από το δέρμα της και όσος περισσέψει ψήνεται δίπλα στο ταψί, τυλιγμένος με αλουμινόχαρτο.

Διαβάστε αναλυτικά στον Γαστρονόμο

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή