Σαρακατσάνικη τυρόπιτα

To βούτυρο μαζί με την κατσικίσια φέτα και το πιπέρι δίνουν χαρακτήρα και νοστιμιά σ’ αυτή την πίτα που κόβεται σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρεται ζεστή ή χλιαρή

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυρία Χριστίνα Στεργιάννη, η οποία μας έφτιαξε αυτή την πλούσια, νόστιμη σαρακατσάνικη τυρόπιτα στην οικογενειακή φάρμα «Τσελιγκάτο Σουφλίου», που εκτρέφει γίδια και πρόβατα και φτιάχνει τυριά γνωστά σε όλο τον Έβρο, συμβουλεύει να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί όσο περισσότερο γίνεται. «Την αφήνω σχεδόν 3 ώρες, γιατί έτσι ανοίγει πανεύκολα το φύλλο», εξηγεί. Μη σας ξενίσει το ηλιέλαιο, ήταν το μόνο διαθέσιμο λάδι σ’ ετούτα τα μέρη. Αν θέλετε, βέβαια, το αντικαθιστάτε με ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη σαρακατσάνικη πίτα, πρώτα ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε εκεί το ξίδι και το λάδι και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  3. Χωρίς να σταματήσουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε σταδιακά το νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο), μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μετρίως σφικτό και λείο, που να μην κολλάει στα χέρια και στον κάδο.
  4. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 3 ώρες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή