Ρολά με κακουλέ και κανέλα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδανικά για τα εορταστικά μας πρωινά και όχι μόνο, αυτά τα μυρωδάτα ρολάκια με κακουλέ και κανέλα συνοδεύουν μοναδικά το γάλα, τον καφέ, το τσάι αλλά και τη ζεστή σοκολάτα μας.

1′ προετοιμασία
25′ ψήσιμο
1 ώρα και 30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 56′

Υλικά

Κομμάτια: 30

Για τη ζύμη
  240 ml φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
  20 γρ. ξηρή μαγιά
  100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  2 αυγά
  120 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  15 γρ. καρδάμωμο (κακουλέ), κοπανισμένο
  ελάχιστο αλάτι
  500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη γέμιση
  100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  3 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
  60 γρ. βούτυρο αγελάδας, πολύ καλά μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Για το άλειμμα
  1 αυγό
  ζάχαρη κρυσταλλική, λευκή ή καστανή

Διαδικασία

Ζύμη

Για να ετοιμάσουμε τα ρολά με κακουλέ και κανέλα σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα, προσθέτοντας μαζί και τη ζάχαρη.

Αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά, το βούτυρο, το κακουλέ, το αλάτι και το μείγμα της μαγιάς.
Ανακατεύουμε με το φτερό.

Αλλάζουμε το εξάρτημα και βάζουμε τον γάντζο.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα του κάδου (ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι).

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45-60 λεπτά).

Γέμιση
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα.

Ρολά

Στρώνουμε δύο ταψιά με λαδόκολλα.

Με το χέρι μας σε μπουνιά πιέζουμε απαλά τη ζύμη να ξεφουσκώσει.

Τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.

Παίρνουμε το ένα μπροστά μας και τα άλλα τα κρατάμε καλυμμένα για να μη στεγνώσουν.

Με πλάστη ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης όσο πιο λεπτό μπορούμε, σε σχήμα μεγάλου παραλληλόγραμμου 30 x 40 εκ.

Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο από το μαλακό βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.

Τυλίγουμε το ζυμάρι σε σφιχτό ρολό, ξεκινώντας από τη μία στενή πλευρά του.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό διαγωνίως σε φέτες, κρατώντας κάθε φορά το μαχαίρι με διαφορετική κατεύθυνση, αλλά πάντα διαγώνια.

Έτσι, κάθε κομμάτι που κόβουμε θα είναι πιο στενό στο ένα μέρος και πιο φαρδύ στο άλλο.

Το στενό μέρος θα πρέπει να είναι περίπου 2 εκ. και το φαρδύ 5 εκ.

Μεταφέρουμε τα κομμάτια στο ταψί και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Σκεπάζουμε τα ρολά χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλείφουμε τα ρολά με αυγό και τα πασπαλίζουμε με καστανή ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Μυστικά

Mπορούμε να ετοιμάσουμε τα ρολά μέχρι το σημείο που τα κόβουμε σε διαγώνιες φέτες και, αντί να τα ψήσουμε κατευθείαν, μπορούμε να τα τυλίξουμε καλά σε μεμβράνη και να τα καταψύξουμε (διατηρούνται 11⁄2 μήνα). Ένα βράδυ πριν από τη μέρα που θέλουμε να τα ψήσουμε, τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα βάζουμε στο ψυγείο, χωρίς να τα βγάλουμε από τη μεμβράνη. Αφήνουμε όλο το βράδυ να αποψυχθούν και έπειτα συνεχίζουμε τη διαδικασία.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT