Nηστεύετε τη Σαρακοστή; Δείτε το πλήρες μενού που ετοιμάσαμε για τη δεύτερη εβδομάδα!

Nηστεύετε τη Σαρακοστή; Δείτε το πλήρες μενού που ετοιμάσαμε για τη δεύτερη εβδομάδα!

Ένα πλήρες συνταγολόγιο για τη δεύτερη εβδομάδα νηστείας με γευστικές, θρεπτικές συνταγές για όλα τα γεύματα της μέρας και σωστούς συνδυασμούς τροφίμων ώστε να μην σας λείψει τίποτα!

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση αλλά και η σπουδαιότερη νηστεία της ελληνικής παράδοσης. Στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη θεωρείται ότι εξαγνίζει και προετοιμάζει τον πιστό για την Ανάσταση του Κυρίου, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να νηστέψουν για άλλους λόγους, είτε γιατί θέλουν να αποτοξινωθούν για ένα διάστημα από τα ζωικά προϊόντα είτε γιατί θέλουν να αναμετρηθούν με κάτι που θεωρούν ως κατεξοχήν πνευματική πρόκληση. Για όποιον λόγο και αν επιλέξετε να νηστέψετε, γεγονός είναι ότι θα υποβάλλετε τον εαυτό σας σε μια διαδικασία στέρησης από βασικές ομάδες τροφίμων και υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιάσετε έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία σας.

Με την καθοδήγηση της δρος Αντωνίας Τριχοπούλου, καθηγήτριας Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, και της εξαιρετικής επιστημονικής της ομάδας, καταρτίσαμε ένα «ημερολόγιο νηστείας», δηλαδή ένα πλήρες διατροφολόγιο ανά εβδομάδα και ημέρα της Σαρακοστής, με προτάσεις για όλα τα γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό).  Οι συνταγές που δίνουμε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χρειαστείτε. Δείτε τες, εμπνευστείτε, διαλέξτε τι θα μαγειρέψετε και προγραμματίστε εσείς πότε σας βολεύει να το φτιάξετε. Θα δείτε και αρκετά γλυκά, περισσότερο ως ιδέα και έμπνευση, ως μια μικρή ανάσα κι ένα γλυκό διάλειμμα που θα διακόψει τη μονοτονία.

 δεύτερη εβδομάδα της νηστείας

Αυτήν την εβδομάδα (25-31/3), ξαλμυρίστε εγκαίρως τον μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου και ετοιμάστε το τέλειο κουρκούτι με τη συνταγή και τα μυστικά του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου. Δοκιμάστε τις συνταγές μας με όσπρια, που είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών και μπορούν να μαγειρευτούν με αμέτρητους τρόπους, αλλά και με λαχανικά και θαλασσινά – από γαρίδες πικάντικες με ρεβύθια και ταχίνι μέχρι νηστίσιμο τραχανά με ψητά μανιτάρια και ρύζι με λαχανικά, γάλα καρύδας και πικάντικη σάλτσα φυστικιού. Αξιοποιήστε τον μπούσουλα που σας δίνουμε, κάντε το μαγειρικό σας πρόγραμμα και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό και το δεκατιανό. Μπορείτε χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τις συνταγές που σας προτείνουμε να δημιουργήσετε λιχούδικες γεύσεις που θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε δυναμικά τη μέρα. Μια που η νηστεία θέλει καλή οργάνωση, προμηθευτείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε από το Σαββατοκύριακο και μαγειρέψτε και στοκάρετε φαγητά που αντέχουν.

Προσοχή!

Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, όσες γυναίκες πάσχουν από οστεοπόρωση και τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη νηστεία. Επίσης, οι διαβητικοί και όσοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το αν είναι σωστό να νηστέψουν και για πόσο διάστημα.

Δείτε εδώ το νηστίσιμο μενού για τη δεύτερη εβδομάδα της Σαρακοστής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή