Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά

Ένα λαχταριστό σπιτικό φαγητό για κάθε ημέρα της εβδομάδας, με εποχικά υλικά, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες και ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε για εσάς, όπως κάθε εβδομάδα, ένα εβδομαδιαίο συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το φτιάξαμε από την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως όλοι κάνουμε τα ψώνια μας. Περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. 1 φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Α! Και ένα γλυκό, γιατί (σχεδόν) κανείς δεν λέει όχι σε ένα γλυκό.

Για την εβδομάδα 22 -28/4 έχουμε να προτείνουμε πολλά νόστιμα φαγητά: από αρωματικό γιουβέτσι με αρακά και ντοματίνια και ανατολίτικα μπιφτέκια με μπαχαρικά μέχρι ρεβύθια πικάντικα με γαρίδες και ζουμερό ψάρι μπιάνκο – ένα λιτό κερκυραϊκό πιάτο άφθαστης νοστιμιάς. Αν νηστεύετε τώρα τη Σαρακοστή, δείτε εδώ το πλήρες νηστίσιμο μενού που σχεδιάσαμε για τις ίδιες ημέρες.

Δευτέρα – Γιουβέτσι με αρακά και ντοματίνια

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά-1

Κατά το συνήθειό μας, ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα εύκολο, γρήγορο και λαχταριστό φαγητό. Και τι καλύτερο από  ένα αρωματικό γιουβέτσι με τρυφερό αρακά, ζουμερά ντοματίνια και μπόλικα μυρωδικά; Προσθέτουμε και κεφαλοτύρι για έξτρα νοστιμιά, είτε σε κυβάκια είτε χοντροτριμμένο (μπορούμε φυσικά να το αντικαταστήσουμε με όποιο τυρί μας αρέσει, από μαστιχωτό χαλούμι, μέχρι βουτυράτο κασέρι ή πικάντικη φέτα). Μια πράσινη σαλάτα με ελιές θρούμπες και ζεστό προζυμένιο ψωμί είναι τα ιδανικά συνοδευτικά του.

Τρίτη – Κοτόπουλο με κάρι και κρεμμύδια

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά-2

Κάτι διαφορετικό για να ξεφύγουμε κάπως από τη συνηθισμένα αλλά γρήγορο, εύκολο και απίθανα νόστιμο. Με φιλέτο κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς, φρέσκα κρεμμυδάκια και λίγο κάρι, έχουμε σε 20 λεπτά ένα εξαιρετικό γεύμα. Το συνοδεύουμε με αφράτο ρύζι ή νουντλς και μια λαχανοσαλάτα με καρότο και λαδολέμονο.

Τετάρτη – Φάβα λαδερή με κάππαρη

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά-3

Απίθανος μεζές, παραδοσιακό συνοδευτικό θαλασσινών, η φάβα μπορεί να γίνει και  ένα χορταστικό κύριο πιάτο, ιδιαίτερα όταν τη σερβίρουμε μια μια ξιδάτη κόκκινη σάλτσα με κάππαρη. Φρυγανισμένες φέτες προζυμένιο ψωμιού, χόρτα βραστά και πράσινες ελιές, τα ιδανικά συνοδευτικά της.

Πέμπτη – Μπιφτέκια με ανατολίτικα μπαχάρια σε σάλτσα με πελτέ

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά-4

Παρασκευή – Γαρίδες πικάντικες με ρεβύθια και ταχίνι

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά-5

Για την ημέρα που παραδοσιακά τρώμε όσπρια, επιλέξαμε τα πιο νόστιμα και αρωματικά ρεβύθια που έχουμε ποτέ δοκιμάσει: Είναι γιαχνί, έχουν γαρίδες και μαγειρεύονται με λαχανικά σε κρεμώδη γαριδοζωμό. Πιάτο ονειρεμένο! Το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, ζεστό ψωμί της αρεσκείας μας και μια αφράτη ταραμοσαλάτα.

Σάββατο – Kοτόπουλο στον φούρνο με λαχανικά

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά-6

Θα χρειαστούμε μόνο ένα ταψί για αυτό το υπέροχα φουρνισμένο κοτόπουλο. Είναι τραγανό εξωτερικά, έχει ζουμερό ψαχνό και ψήνεται μαζί με υπέροχα μελωμένα λαχανικά της εποχής. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, φρέσκια μυζήθρα και αφράτα παξιμαδάκια.

Κυριακή των Βαΐων – To κερκυραϊκό μπιάνκο 

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά-7

«Βάγια, βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό. Και ως την άλλη Κυριακή, με το κόκκινο αυγό.» Κυριακή των Βαΐων, ημέρα που τρώμε ψάρι, και τι καλύτερο από το αρωματικό κερκυραϊκό μπιάνκο; «Με τρία υλικά καταφέρνει να σε εντυπωσιάσει. Αρκεί αυτά τα υλικά να είναι ποιοτικά. Το σωστό ψάρι, το σωστό σκόρδο με άρωμα, το καλό λάδι. Αλλιώς θα σε προδώσει, δεν μπορεί να κρυφτεί», λέει ο Κερκυραίος σεφ Περικλής Κοσκινάς που μας έδωσε τη συνταγή. Δοκιμάστε το οπωσδήποτε! Το συνοδεύουμε με βραστά χόρτα σαλάτα και ζεστό προζυμένιο ψωμί.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού

Το μενού της εβδομάδας: Από μπιφτέκια κοκκινιστά μέχρι γιουβετσάκι με αρακά-8

Είναι τούρτα, είναι νηστίσιμη, είναι λαχταριστή και απίθανα νόστιμη. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Αυτό το αφράτο κέικ πραλίνας καλυμμένο με σοκολάτα και στολισμένο με πορτοκάλι κονφί θα μας γλυκάνει όλες τις ημέρες της εβδομάδας. 

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή