Aνάποδη πάβλοβα

Η πάβλοβα είναι ένα από τα πιο ωραία επιδόρπια που μπορεί να σερβίρει κανείς σε ένα γιορτινό τραπέζι. Εδώ την προτείνουμε σε μια αναπάντεχη εκδοχή, φέρνοντας τα πάνω κάτω!

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
40′ προετοιμασία 1 ώρα ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 40′


Αντί να ψήσουμε μια σκέτη βάση μαρέγκας, την οποία θα σερβίρουμε μετά με φρούτα και σαντιγί, βάζουμε να ψηθούν τα φρούτα δημιουργώντας από πάνω τους ένα «καπάκι» από μαρέγκα. Η μαρέγκα λειτουργεί σαν μόνωση και τα φρούτα ψήνονται, μαλακώνουν και γλυκαίνουν σαν κομπόστα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8
Για τη μαρέγκα
  • 8 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 450 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 2 κουτ. γλυκού λευκό ξίδ
  • Για τα φρούτα
  • 1 ανανάς, καθαρισμένος
  • 2 κούπες σμέουρα ή φράουλες (αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο ή στα τέσσερα, αλλιώς τις αφήνουμε ολόκληρες)
  • 60 ml χυμός λεμονιού ή λάιμ
  • 1 λοβός βανίλιας, κομμένος κατά μήκος στη μέση (με τη λάμα του μαχαιριού ξύνουμε το εσωτερικό του λοβού για να μαζέψουμε τα σποράκια)

Για το σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
  • σαντιγί (προαιρετικά)

Διαδικασία

Μαρέγκα

  • Για να φτιάξουμε την ανάποδη πάβλοβα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σαν σαπουνάδα.
  • Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη (1 κουταλιά της σούπας τη φορά). Αφού τη ρίξουμε όλη, συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μια γυαλιστερή και κρεμώδης μαρέγκα που σχηματίζει μεγάλες κορυφές όταν ανασηκώνουμε το σύρμα του μίξερ.
  • Προσθέτουμε το ξίδι και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά

Φρούτα

  1. Κόβουμε τον ανανά σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος ψησίματος με διαστάσεις περίπου 25 x 30 εκ.
  2. Προσθέτουμε τα σμέουρα ή τις φράουλες. Σκορπίζουμε τα σποράκια της βανίλιας και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού ή λάιμ. Ανακατεύουμε απαλά.
  3. Από πάνω αδειάζουμε με μεγάλες κουταλιές τη μαρέγκα, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά τα φρούτα και η μαρέγκα να φτάσει και να ακουμπήσει μέχρι τα τοιχώματα του σκεύους, δημιουργώντας ένα αεροστεγές «καπάκι» πάνω από τα φρούτα. Δεν την ισιώνουμε, είναι πιο ωραία να είναι έτσι ακανόνιστη.
  4. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να στεγνώσει η μαρέγκα, να μην κολλάει και να σταθεροποιηθεί. Αν δούμε ότι αρχίζει να παίρνει χρώμα, χαμηλώνουμε λίγο τον φούρνο (ιδανικά θέλουμε να παραμείνει λευκή σαν χιόνι). Βγάζουμε το γλυκό, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
  5. Σερβίρουμε βγάζοντας κουταλιές μαρέγκας σε πιάτα και βάζοντας δίπλα τους φρούτα μαζί με το σιρόπι τους. Συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με λίγη σαντιγί.
  6. Το γλυκό τρώγεται ζεστό ή αφού κρυώσει, αλλά δεν το βάζουμε στο ψυγείο, γιατί θα πάρει υγρασία η μαρέγκα.

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT