Έρχεται το Greenwave Festival 2016

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της βιολογικής και οικολογικής παραγωγής, το GreenWave Festival της Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις πύλες του και φέτος στο Δημοτικό Πάρκο της ΧΑΝΘ, στην καρδιά της πόλης, από την Πέμπτη 15 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, για να μας παρουσιάσει ό,τι καλό βγάζει η φύση, απευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς. Κύριος διοργανωτής, όπως κάθε χρόνο, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία και με άλλες ομάδες και συλλογικότητες της πόλης και προσκεκλημένοι όλοι όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν βιολογικά ή φυσικά προϊόντα, στην πρωτογενή κι επεξεργασμένη τους μορφή.

image

Το αποκαλούν μία «εναλλακτική “πράσινη” γιορτή» και όχι άδικα. Από το 2011 που ξεκίνησε, το Greenwave Festival προσελκύει κάθε φθινόπωρο ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, που συζητούν, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία για μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης, σκέφτονται εναλλακτικούς τρόπους οικονομίας, συζητούν για τα προβλήματα της ζωής στην πόλη και πώς με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Στους πάγκους θα βρούμε από αλεύρια κάθε είδους, λάδια από διάφορες περιοχές της χώρας και φρούτα από μποστάνια, αρωματικά φυτά κι επεξεργασμένα προϊόντα τροφής, μέχρι σαπούνια, κεραλοιφές και χειροποίητες κατασκευές με βάση όσο το δυνατόν πιο φυσικά υλικά (όπως κουκούτσια από ελιές). Όλα από αγρότες, πιστοποιημένους βιολογικούς καλλιεργητές, συνεταιρισμούς, ιδιώτες που μεταποιούν πρώτες ύλες και χειροτέχνες – εμπειροτέχνες.

Από τις βασικές “αξίες” του φεστιβάλ η μηδενική χρήση πλαστικής σακούλας και ο περιορισμός σε χάρτινες και πάνινες συσκευασίες ή διχτάκια, αλλά και η λειτουργία μιας vegan κουζίνας στον χώρο του. Η τελευταία συγκαταλέγεται, εξάλλου, στις καθιερωμένες παράλληλες δράσεις κι εκδηλώσεις (όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες και συζητήσεις κι εργαστήρια κατασκευής αντικειμένων με οικολογικά υλικά), που κάθε χρόνο πλαισιώνουν δυναμικά τη διοργάνωση. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί επίσης καφέ – μπαρ για ποτά, καφέ και τσάι, ενώ θα δούμε ακόμη κι εργαστήριο φυσικής δόμησης για μαγείρεμα σε υπαίθριο χώρο – κατασκευή φούρνων από χώμα κι άχυρο – αλλά και για θα παρακολουθήσουμε να ζυμώνουν και να ψήνουν ψωμί.

image

Και μία επιπλέον πληροφορία: οι διοργανωτές, επιλέγουν κάθε χρόνο μία διαφορετική θεματική. Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα παιδιά, πρόσφυγες κι ελληνόπουλα, που η ζωή τους έχει αλλάξει λόγω των συνθηκών. Εξ’ ου και πολλές από τις κεντρικές εκδηλώσεις θα έχουν ως άξονα τη ζωή στα camps των προσφύγων, την εναλλακτική εκπαίδευση με κέντρο το παιδί, τη vegan διατροφή των παιδιών, τη σχέση των τελευταίων με τη φύση. Θα συλλέγονται, επίσης, σχολικά είδη και γραφική ύλη, που θα διανεμηθούν σε όσα παιδιά τα έχουν ανάγκη.

Στο οικολογικό πλαίσιο της γιορτής και προκειμένου να δώσει ένα μήνυμα για το κλίμα, η Greenpeace διοργανώνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου μία ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης, με θέμα Solar Ride (ηλιακή ποδηλατοπορεία).

Για πληροφορίες και όλο το πρόγραμμα αναλυτικά: Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Πτολεμαίων 29Α, τηλ. 2310-222.503 (καθημερινά 18.00-21.00), greenwavefestival.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή