Στου Μήτσου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νόστιμα εδέσματα, σε ένα μαγαζάκι στο Καπάνι.

Η θέση: Μέσα στο Καπάνι, την ξακουστή λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε οπωροπωλεία, έναν παλιό φούρνο, μαγαζιά με ποικίλα είδη, σε μία περιοχή με μεγάλη ιστορία. Φτάνει κανείς με τα πόδια απ’ οπουδήποτε στο κέντρο και μπαίνει στην αγορά από οποιαδήποτε στοά της, από Βενιζέλου, από Εγνατία, από Αριστοτέλους, από Ερμού. Το καφενείο είναι εμφανές από την Ερμού, στο ύψος περίπου της αγοράς Μοδιάνο.

image

Η ατμόσφαιρα: Νόστιμη. Οχι τυχαία, έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα αγαπημένα στέκια νέων και μεγαλύτερων σε ηλικία ντόπιων και μη, που τους ταιριάζει το κλίμα του. Και ποιο είναι αυτό; Αποξηραμένες πιπεριές, κολοκύθες, σκόρδα και βότανα κρεμασμένα μέσα, χρωματιστά αντικείμενα και κοφίνια. Χρώματα. Μεράκι και φροντίδα. Ένα ερωτεύσιμο μαγαζάκι (σ.σ. άνοιξε στις 14 Φεβρουαρίου του 2014).

Έξω ξύλινοι πάγκοι και καρέκλες, γλαστράκια για ντεκόρ και στα μεγάφωνα, επιλεγμένη ελληνική μουσική. Διοργανώνουν, επίσης, συχνά ζωντανά οργανοπαιξίματα, με όμορφα ρεμπέτικα κι ελαφρολαϊκά τραγούδια, αλλά και … Καραγκιοζιλίκια (σ.σ. ζωντανές παραστάσεις Καραγκιόζη, για μικρούς και μεγάλους).

Το φαγητό: Εντυπωσιακά νόστιμο! Ο ίδιος ο Μήτσος, τρέχει. Να φροντίσει, να σερβίρει. Αγαπά τις γεύσεις και το «ψάχνει» σε είδη και υλικά. Την πρώτη φορά που πήγα, δεν ήμουν πεινασμένη. Έφαγα, όμως, τα συκωτάκια με γλυκοπατάτα που είδα στο τραπέζι της παρέας, γιατί δεν μπορούσα να αντισταθώ. Συνταγή της γιαγιάς του, από την Πελοπόννησο, παραλλαγμένη από τον ίδιο, είναι και το πιο γνωστό πιάτο του μαγαζιού.

image

Την επόμενη, το μενού ήταν διαφορετικό. Πιο θαλασσινό. Ο Μήτσος έβγαλε στο τραπέζι μία σειρά από πιάτα, ένα κι ένα. Το πρώτο, τα τηγανητά κόκκαλα (!) γαύρου. Περίμενα με δυσπιστία, αλλά όταν τελικά ήρθε το πιάτο, ορκίζομαι ότι δεν θα μπορούσα να καταλάβω ότι δεν ήταν ολόκληρο το ψάρι. Ένας εξαιρετικός μεζές, σαν τσιπς ψαριού, αλατισμένος κι ευπαρουσίαστος.

Στη συνέχεια, μαζί με τη σαλάτα με ξίγαλο Κρήτης και κάππαρη που μαζεύουν οι ίδιοι, έφαγα σουτζουκάκι χταποδιού και σουπιάς, (με λίγη σόγια στη γέμιση για να … μπερδεύει), ελαφρύ και πεντανόστιμο. Σερβιρισμένο σε ξύλινο πίνακα, επάνω σε λαδόκολλα, μαζί με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, παντζάρι, βλήτα και τοματίνια. Ήρθε και το κυρίως. Γαρίδες και μύδια με χυλοπίτες κρητικές, πιάτο που έφαγα μέχρι τέλους.

image

Για συνοδευτικό, η πρόταση ήταν ένας ντάκος με φρέσκο τοματίνι και δική τους, χειροποίητη λιαστή τομάτα, μαζί με λαδοτύρι Ζακύνθου, γαρνιρισμένο με αποξηραμένη ρίγανη Σαμοθράκης. Καθίσαμε τρία άτομα στο τραπέζι κι εν μέσω έντονων συζητήσεων, σταματούσαμε κάθε τόσο, να σχολιάσουμε το φαγητό. Κάθε μπουκιά, μία μικρή έκρηξη από γεύση. Και το περιβάλλον φιλικό, να θέλεις να μείνεις.

Ο λογαριασμός: Για φαγητό μαζί με ποτό, περίπου 12-15 ευρώ το άτομο. Μεγάλες μερίδες και πολύ καλές τιμές.

Η κάβα: Μπύρα Βεργίνα, συνόδεψε το γεύμα μας. Η μία από τις δύο, αποκλειστικά Θεσσαλονικιώτικες μπύρες που έχει η κάβα, μαζί με τη Άλη. Βρίσκουμε επίσης τσικουδιά Κρητική από Κίσσαμο, κρασί λευκό χύμα από τη Ζίτσα Ιωαννίνων και τσίπουρο Δράμας. Υπάρχει ένα μόνο εμφιαλωμένο κρασί, το «Αμάραντος Γαία», κόκκινο, Merlot και Cabernet, από βιολογική παραγωγό της περιοχής του Παγγαίου. Μικρή η κάβα, με σκέψεις για συνεργασία και με άλλους μικρούς παραγωγούς, σε εμφιαλωμένα και χύμα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά 08.00 – 00.00.

Στο καφενείο του Μήτσου,

Βλάλη 11, λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, 

Τηλ. 2315-515.504.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή