Επιλέγουμε Φάρσαλα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια εποχή είχαν σχεδόν σταματήσει να καλλιεργούνται φακές στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια η καλλιέργεια επέστρεψε δειλά-δειλά και μάλιστα με ελληνικούς σπόρους που είχε διαφυλάξει το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας. Σήμερα παράγονται περί τους 1.000 τόνους ετησίως – ελάχιστη παραγωγή σε σχέση με την κατανάλωση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των απασχολουμένων με τα όσπρια επιχειρηματιών, εισάγουμε περίπου το 75% των ποσοτήτων που καταναλώνουμε.

Γιατί Φαρσάλων; Στα Φάρσαλα παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικής φακής. Θεωρείται δε ξεχωριστής νοστιμιάς. Το έδαφος στα φακοτόπια της περιοχής είναι πλούσιο σε κάλιο, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον είναι βραστερή η φακή. Το αποτέλεσμα είναι όσπρια βραστερά, με φίνο άρωμα και γεύση γλυκιά, ήπια αμυλώδη, λιγότερο χωμάτινη από εκείνα του Καναδά.

Πως τις ξεχωρίζουμε: Οι Φαρσάλων είναι μεγαλύτερες και με λευκότερο φλοιό από ό,τι οι εισαγόμενες από τον Καναδά.

Που τις βρίσκουμε: Πολλές μεγάλες ελληνικές εταιρείες (όπως η Agrino, η Αροσις και ο Αχελώος) συνεργάζονται με τοπικούς παραγωγούς και συσκευάζουν φακές Φαρσάλων. Θα τις βρούμε, επομένως, σε σούπερ μάρκετ και καλά παντοπωλεία. Στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε, σπανιότερα, βιολογικές φακές Φαρσάλων.

Πως μαγειρεύονται; Κάνουν για όλα τα μαγειρέματα, αλλά είναι ιδανικές για μαγειρευτές (με λίγο ζουμί) και για σαλάτες, λόγω του μεγέθους τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή