Γιάννης Μπεχράκης (1960-2019)

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αποστολή μου είναι να σας πω την ιστορία και μετά εσείς θα αποφασίσετε τι θα κάνετε… Η αποστολή μου είναι να βεβαιωθώ ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει “δεν ήξερα”», είχε δηλώσει λίγο αφότου έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ ο Γιάννης Μπεχράκης. Υπηρετώντας αυτή την κοσμοθεωρία του, ο σπουδαίος Έλληνας φωτορεπόρτερ του Reuters έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαρτίου. 

Το 1995 βρέθηκε στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Γιουγκοσλαβία και ανάμεσα στα καρέ εκείνων των ημερών είναι και η φωτογραφία αυτής της σελίδας, με έναν μικρό Σέρβο πρόσφυγα από την Κράινα, ο οποίος φιλοξενείται μαζί με 2.000 ακόμα συμπατριώτες του σε ένα αθλητικό κέντρο που στήθηκε από τις σερβικές δυνάμεις για να βρουν καταφύγιο οι ομοεθνείς τους που γλίτωσαν από την «Επιχείρηση Καταιγίδα». Στις 4 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, αεροπλάνα του ΝΑΤΟ έπληξαν το αντιαεροπορικό σύστημα του σερβικού στρατού της Κράινα, ενώ το κροατικό πυροβολικό χτυπούσε τις σερβικές θέσεις. Τρεις ημέρες αργότερα, ο κροατικός στρατός κατέλαβε και διέλυσε τη Σερβική Δημοκρατία της Κράινα.

Ο Γιάννης Μπεχράκης είχε χαρακτηρίσει το φωτορεπορτάζ σε εμπόλεμες ζώνες ως «την αποθέωση του φωτορεπορτάζ» και για τις ανάγκες του είχε βρεθεί στη Σιέρα Λεόνε, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στην Τσετσενία, στην Παλαιστίνη. Όπως είχε πει ο ίδιος, «πάντα θέλω να είμαι όπου με χρειάζονται, να βλέπω με την ψυχή και τα μάτια τους». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή