Έρωτας για τη μπίρα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλιανδρος, τζίντζερ, πιπέρια, μαστίχα Χίου, θυμαρίσιο μέλι, φουντούκια, βανίλια μπορούν να συμμετάσχουν στην παραγωγή μπίρας; Βγάζει μια μπίρα αρώματα εσπεριδοειδών, φρούτων, καραμέλας; Αν επισκεφτείτε και δοκιμάσετε τις μπίρες του Αθηνέο, οι απορίες σας θα λυθούν. Η κουλτούρα της μπίρας αλλάζει και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία πιάνει τον παλμό, δημιουργώντας ένα μικροζυθοποιείο, που παράγει χειροποίητες μπίρες, αλλά και ιδέες και γνώση πάνω στην μπίρα.

Ο Μανώλης Μπαρμπούνης, ψυχή του Αθηνέο, μας οδήγησε στον μαγικό κόσμο της μικροπαραγωγής αφιλτράριστης, απαστερίωτης μπίρας, στο μουσείο και στον χώρο δοκιμών.

 

Έρωτας για τη μπίρα-1

 

«Το Αθηνέο είναι χώρος δημιουργίας και πειραματισμού. Σε αντίθεση με τις μεγάλες μονάδες ζυθοποιίας, εδώ έχουμε την πολυτέλεια να πειραματιστούμε και να βαδίσουμε σε μονοπάτια γεύσης άγνωστα στο ευρύ κοινό. Να δοκιμάσουμε νέες ποικιλίες λυκίσκων, από τις τόσες που υπάρχουν, συνδυασμούς βοτάνων, μπαχαρικών, μελιού, που το καθένα δίνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στο τελικό προϊόν. Προϋποθέτει έρωτα για την μπίρα αυτό που κάνουμε», λέει με ενθουσιασμό.

Ο Μανώλης Μπαρμπούνης παίζει την μπίρα στα δάχτυλα, καθώς, από το 1986 που ξεκίνησε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, έχει περάσει από σχεδόν όλα τα πόστα της παραγωγής. Το 2015 ανέλαβε το Αθηνέο, όπου κάθε τρίμηνο παράγεται και μία διαφορετική συνταγή μπίρας. Με την κάθε νέα κυκλοφορία μπίρας, σταματάει η παραγωγή της προηγούμενης. Μέχρι τώρα έχουν δημιουργήσει 15 μπίρες.

«Η μικροζυθοποιία έχει μπει δυναμικά στον χώρο της μπίρας, με κύριους αποδέκτες τη νεολαία που αναζητά διασκέδαση μακριά από στερεότυπα. Θέλει να δοκιμάσει μπίρες διαφορετικές, πιο αρωματικές, απαστερίωτες, αφιλτράριστες, με προσθήκες βοτάνων ή αρωματικών στοιχείων, πικάντικες, καπνιστές, πιο ελαφριές ή βαριές σε πυκνότητα και αλκοολικούς βαθμούς. Η μικροζυθοποιία είναι κυρίως μεράκι, και χαιρόμαστε με την αποδοχή κάθε νέου τύπου που δημιουργούμε», λέει, ετοιμάζοντας τα ποτήρια για τη δοκιμή.

Οι δημιουργίες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο Αθηνέο αυτή την περίοδο είναι μια lager με κόλιανδρο και θυμαρίσιο μέλι από νησιά, ευχάριστα φρουτώδης με την ανθική γλυκύτητα του μελιού στο στόμα, η οποία μάλιστα ήταν από τις πρώτες που βγήκαν από τα καζάνια του, ενώ πρόσφατα επανακυκλοφόρησε και μια India pale ale με εκρηκτικά αρώματα εσπεριδοειδών, φλούδα κίτρου, νότες κακάου και εξαιρετικά μακρά επίγευση.

Το μυστικό σε όλες τις συνταγές είναι οι καλές πρώτες ύλες και κυρίως το ελληνικό κριθάρι. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εξάλλου, χρησιμοποιεί για όλες τις μπίρες που παράγει στη χώρα μας μόνο ελληνικό κριθάρι, ενώ έχει ξεκινήσει την εξαγωγή του και σε άλλες χώρες.

«Η ελληνική βύνη δίνει εκπληκτικά αρώματα. Σημαντική είναι και η επιλογή των υπόλοιπων συστατικών. Δοκιμάζουμε πολλά είδη π.χ. τζίντζερ για να καταλήξουμε ποιο θα μας δώσει τα αρώματα που θέλουμε. Λυκίσκοι υπάρχουν πολλοί και δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Για την India pale ale δοκιμάσαμε διάφορους λυκίσκους και διαλέξαμε τελικά τέσσερα είδη, ενώ χρησιμοποιούμε και μικρή ποσότητα βύνης που είναι καβουρδισμένη. Στις μπίρες αυτές γεύεσαι περισσότερο τα αυθεντικά συστατικά, ζεις τα αρώματά τους», τονίζει ο Μανώλης Μπαρμπούνης.

 

Έρωτας για τη μπίρα-2

 

Το Αθηνέο επιτελεί και επιμορφωτικό έργο με τα σεμινάρια για φοιτητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ και με τη δυνατότητα που δίνει να κάνουν εκεί την πρακτική τους.

Τελειώνοντας, ο ζυθοποιός εκμυστηρεύεται την αγάπη του για τη μαύρη μπίρα, που, όπως λέει, είναι πιο δύσκολη στην παραγωγή της. Πρότεινε μάλιστα έναν φοβερό συνδυασμό: να δοκιμάσουμε μαύρη μπίρα με σοκολάτα.

Τις μπίρες του Αθηνέο θα τις βρείτε σε επιλεγμένες μπιραρίες της Αθήνας και κάθε Σάββατο στο Αθηνέο, η επίσκεψη στο οποίο είναι μια γοητευτική εμπειρία στον κόσμο της μπίρας, στη γεύση και στην ιστορία της.

Αθηνέο, Λεωφ. Κηφισού 102, www.athineo.gr, τηλ. 210-5384585. Επισκέψιμο για το κοινό: Σάββατο 13.00-20.00 κατόπιν κράτησης

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή