Οκτώ startups για τη ζωή μετά την καραντίνα

Οκτώ startups για τη ζωή μετά την καραντίνα

8' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παντρεύεσαι ή είσαι καλεσμένος σε γάμο;  Δυσκολεύτηκες με τη διαχείριση του άγχους κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Θέλεις να κουρευτείς και δεν μπορείς να βρεις ελεύθερο ραντεβού; Ψάχνεις δάσκαλο γιόγκα ή απλώς να μιλήσεις σε έναν γιατρό; Θέλεις «χέρια» για να μαζέψουν τη σοδειά σου; Αναζητάς τις προσφορές στα ράφια του σούπερ μάρκετ; Οι ελληνικές startups φέρνουν λύσεις για όλα τα προβλήματα της «νέας» καθημερινότητας. Ή σχεδόν για όλα.

Η αποτύπωση της κανονικότητας μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτό είναι το ζητούμενο της εποχής και, δεδομένης της ψηφιοποίησης των αναγκών και των επιθυμιών μας σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναλογιστείτε τον «χώρο» που δημιουργείται για επιχειρηματίες και developers να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες που θα κάνουν την όλο και πιο περίπλοκη ζωή μας πιο εύκολη. Και ήδη κάποιοι το έπραξαν. Δείχνοντας ταυτόχρονα κι έναν δρόμο παραγωγικής δραστηριότητας, που μπορεί να προσφέρει πολλά στην επόμενη, δύσκολη μέρα της ελληνικής οικονομίας.  

Ο Μίλτος Καμπουρίδης (απόφοιτος του MIT και υπότροφος Fulbright) και ο Σάκης Τανιμανίδης (με πτυχίο Πολυτεχνείου ΑΠΘ και ΜΒΑ του Babson College), ιδρυτές της Enthoosia, δημιούργησαν μια πλατφόρμα εθελοντικής ψυχολογικής υποστήριξης. «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το milamou.gr στα τέλη Μαρτίου, όταν αντιληφθήκαμε ότι το lockdown προκάλεσε την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη σε πλήθος συνανθρώπων μας. Κινηθήκαμε γρήγορα και στις 2 Απριλίου το milamou.gr άρχισε να λειτουργεί. Μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του, πάνω από 1.000 συνάνθρωποί μας μίλησαν με τους εθελοντές ψυχολόγους μας», λένε. Και οι δύο επιχειρηματίες νόσησαν από τον ιό, βίωσαν τις επιπτώσεις του στην υγεία και στην επαγγελματική τους ζωή και ευαισθητοποιήθηκαν αμέσως.

«Ο χρήστης μπορεί από την άνεση του σπιτιού του να μιλήσει με κάποιον ψυχολόγο δωρεάν και ανώνυμα, όποτε βολεύει τον ίδιο και με όποιον τρόπο επικοινωνίας επιλέξει (Whatsapp, Viber, Skype, Τηλέφωνο). Το milamou.gr μπορεί να δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία κατά την περίοδο του εγκλεισμού, αλλά πολύ παραπάνω είναι ένα εργαλείο και για την επόμενη μέρα. Η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει, και θα ακούσετε πολύ περισσότερα από εμάς σύντομα για το θέμα αυτό», συμπληρώνουν.

Ραντεβού με την ομορφιά

Οκτώ startups για τη ζωή μετά  την καραντίνα-1

Ο Γιώργος Στεφάνου, ιδρυτής και managing director του Appo.gr

Ο Γιώργος Στεφάνου, ιδρυτής και marketing director του Appo.gr, μιλάει για την πλατφόρμα η οποία, από το λανσάρισμά της την Πρωτομαγιά, ψηφιοποιεί τα ραντεβού ομορφιάς. «Θεωρώ εξωφρενικά απαρχαιωμένο τον τρόπο κλεισίματος ραντεβού για ένα κούρεμα. Πρέπει να καλέσεις μόνο στις ώρες λειτουργίας, κάποιος συχνά να αφήσει τη δουλειά του για να σου απαντήσει, να αρχίσει να ψάχνει σε σελίδες ενός τετραδίου και να σε ρωτά κάθε φορά για το αν σε βολεύει το κάθε κενό που έχει. Όλο αυτό είναι τόσο… 1960. Η καραντίνα οδήγησε σε επίσπευση της ψηφιοποίησης σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Είχαμε μάθει να κλείνουμε εισιτήρια και ξενοδοχεία ηλεκτρονικά, να καλούμε ταξί και να παραγγέλνουμε φαγητό από εφαρμογές.

Τα ραντεβού σε υπηρεσίες ομορφιάς, όμως, σε συντριπτικό ποσοστό τα έκλειναν οι πελάτες είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης στη ρεσεψιόν των επιχειρήσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε αυτό, να βελτιώσουμε την εμπειρία του χρήστη και να κάνουμε τη δουλειά των επαγγελματιών ευκολότερη και πιο αποδοτική». Ο Χρήστος Παπαδάκης, ο Χρυσάφης Ναθαναηλίδης και ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι οι συνιδρυτές του Appo.gr, με σπουδές στην πληροφορική και ιδιοκτήτες της Lioncode, με την οποία πέρυσι βραβεύτηκαν στα IMPACT BITE Awards για καινοτόμες εταιρείες πληροφορικής και εφαρμογές.

Αγρότες για πρώτη φορά

Οκτώ startups για τη ζωή μετά  την καραντίνα-2

Ο Κυριάκος Νικολαΐδης και η Κυριακή Χατζηγεωργίου, ιδρυτές του Agro-U. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)

Ο Κυριάκος Νικολαΐδης είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Κυριακή Χατζηγεωργίου είναι τελειόφοιτος του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πληροφορικός με ειδίκευση στην ανάπτυξη web εφαρμογών. Η Κυριακή έχει λάβει υποτροφία από την Google προκειμένου να μάθει να φτιάχνει εφαρμογές android. Λάνσαραν την 1η Απριλίου μια πλατφόρμα για τους αγρότες. «Αυτό που επιθυμεί η Agro-U είναι να συνδέσει και να δημιουργήσει ευκαιρίες τόσο στους εργαζομένους του αγροτικού κλάδου όσο και στους εργοδότες. Η χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας ως εργαλείου εύρεσης εργασίας καταφέρνει και μηδενίζει τα όρια και τις αποστάσεις και δρα ως καταλύτης επαφών και γνωριμιών. Για εμάς ήταν σαφές πως το πρόβλημα φέτος στην εύρεση εργατικού δυναμικού θα ήταν μεγάλο, καθώς συνήθως τέτοιες εργασίες τις κάνουν άτομα από τις γειτονικές προς εμάς χώρες. Έτσι δημιουργήθηκε μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και εμείς, όπως έκαναν και πολλές χώρες, το δικό μας εργατικό δυναμικό. Καταλαβαίνουμε επομένως πως, παρόλο που ο αγροτικός τομέας παραδοσιακά θεωρείται το αντίθετο της τεχνολογίας, το μέλλον οδεύει προς τον εκσυγχρονισμό του», λένε.

Συνεδρίες και ενημέρωση

Η λογική πίσω από το Your Τherapist είναι απλή, λέει ο συνδημιουργός του Βασίλης Ρουμπιές. «Οι συνεργάτες μας μπορούν να δημιουργούν το προφίλ τους, καταχωρίζοντας όλα τα επαγγελματικά τους στοιχεία. Οι χρήστες μπορούν να διαβάζουν άρθρα στο blog του Your Therapist, να κάνουν αξιολογήσεις των συνεργατών και φυσικά να κάνουν online booking μια συνεδρία. Μέσα σε αυτό το διάστημα ήμασταν από τους πρώτους που σε συνεργασία με τους επαγγελματίες που φιλοξενούμε προσφέραμε στο πλαίσιο εθελοντικής δράσης περισσότερες από 350+ ώρες δωρεάν online συνεδρίες με συμμετοχή ψυχολόγων, διαιτολόγων, yoga instructors, δασκάλων reiki και πολλών ακόμα ειδικοτήτων, που βρήκαν μεγάλη απήχηση στους επισκέπτες μας».

Τέλος στη σπατάλη

Αν σας αφορά η φιλοσοφία κατά της σπατάλης των προϊόντων με ημερομηνία σήμανσης, τότε το NoWaste.gr είναι ο διαδικτυακός προορισμός σας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μόνο στον τομέα των τροφίμων το 1/3 των προϊόντων που παράγονται ετησίως (1,3 δις τόνοι) δεν καταναλώνονται, αλλά πετιούνται (Food Waste), και προβλέπεται αύξηση 60% (2,1 δις τόνοι) έως το 2030. Το 10% αυτής της σπατάλης οφείλεται στο Date Marking (ημερομηνία σήμανσης), μας πληροφορεί ο ιδρυτής του NoWaste.gr, Ίων Προκόπης. Η startup τους (ο άμεσος συνεργάτης του κ. Προκόπη και προγραμματιστής της πλατφόρμας είναι ο Αγοράκης Μπομπότας) έχει ήδη κάποιες διακρίσεις, καθώς βραβεύτηκε στον διαγωνισμό «Squeeze», που διοργανώθηκε από το Orange Grove με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και παράλληλα αποτέλεσε υποψηφιότητα Early Stage στα βραβεία του startupper.gr για την ανάδειξη των κορυφαίων startups στην Ελλάδα.

«Κάνοντας χρήση των υπηρεσιών μας, κάθε χρήστης μπορεί εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά να εντοπίσει, από την άνεση του κινητού του ή του υπολογιστή του, τα προϊόντα που πλησιάζουν στην ημερομηνία σήμανσής τους (Best before ή Use by) και πωλούνται στα πλησιέστερα συνεργαζόμενα καταστήματα. Παράλληλα, μπορεί να λαμβάνει ημερήσια εξατομικευμένη ενημέρωση μέσω Push Notifications για τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα όπου κάνει τις αγορές του. Το διαδίκτυο αποτελεί το μέλλον των πωλήσεων και στο διάστημα της καραντίνας εξαπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο είμαστε ακόμα στη διαδικασία λανσαρίσματος του νέου μας brand, ως nowaste.gr. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε κάποιες συνεργασίες που εξετάζουμε και θα κάνουμε διαθέσιμη την πλατφόρμα στους χρήστες μας», αναφέρει ο Ίων Προκόπης.

Ασφαλείς διακοπές

Μια πλατφόρμα για τον ελληνικό τουρισμό στη μετά COVID-19 εποχή σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έντεκα εθελοντές από πέντε πόλεις και τρεις χώρες. Ο Νίκος Σαρούκος, μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ και Product Manager σε μια εταιρεία start up, μας μίλησε για το «A Safe Summer In Greece». «Η φιλοσοφία της εφαρμογής είναι να βελτιώσουμε την ταξιδιωτική εμπειρία αυτού που θα κάνει διακοπές στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας. Η εφαρμογή βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, αλλά στοχεύουμε να γίνει διαθέσιμη όταν ανοίξει ο τουρισμός εξωτερικού. Ο άμεσος χρήστης της εφαρμογής είναι ένας τουρίστας από χώρα της ΕΕ ο οποίος ανησυχεί για την ασφάλειά του κατά τις διακοπές. Έμμεσοι χρήστες είναι οι επαγγελματίες τουρισμού και οι Αρχές, οι οποίες μέσω του App θα μπορούν να επιβεβαιώνουν ότι ο χρήστης θεωρείται ασφαλής. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως μια ψηφιακή μορφή του πιστοποιητικού υγείας που θα κρατάει μαζί του ένας ταξιδιώτης, έχοντας παρόμοιες λειτουργίες με ένα mobile ticket αεροπλάνου».

Γάμος από το κινητό

Οκτώ startups για τη ζωή μετά  την καραντίνα-3

Οι Δημήτρης Μουτσάτσος, Ανδρέας Σίσκας και Θοδωρής Λιούτας, ιδρυτές του Joinmy Wedding.

Στις 30 Μαρτίου ξεκίνησε η μετατροπή του Joinmy Wedding από πλατφόρμα για την οργάνωση του δικού σου γάμου σε πλατφόρμα live streaming ενός γάμου για όσους καλεσμένους δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν. «Η όλη ιδέα είναι πως εύκολα, χωρίς κανέναν ιδιαίτερο εξοπλισμό, παρά μόνο με ένα σύγχρονο smartphone, κάποιος που παρίσταται στον γάμο θα μπορεί να μεταδώσει το event, μέσα από μια dedicated πλατφόρμα, στους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς που δεν μπορούν να βρίσκονται εκεί. Θέλαμε εύκολα, χωρίς να γίνει download καμία εφαρμογή και χωρίς τους περιορισμούς που έχουν άλλες πλατφόρμες, να γίνει πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε», αναφέρει ο Δημήτρης Μουτσάτσος, ένας από τους ιδρυτές του (την ομάδα συμπληρώνουν οι Ανδρέας Σίσκας και Θοδωρής Λιούτας). «Αυτό που μας κάνει αισιόδοξους είναι ότι τα πρώτα requests ήρθαν, εκτός από Ελλάδα και Κύπρο, και από την Αμερική και την Αγγλία», συμπληρώνει.

Τηλεσυνεδρία με τον γιατρό

Το Dr. Button λανσαρίστηκε εκτάκτως στις 16 Μαρτίου. Ο Δημήτρης Μπαλαούρας, ηλεκτρολόγος μηχανικός με μακροχρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη λογισμικού σε startup εταιρείες του Λονδίνου και της Σίλικον Βάλεϊ, συνεργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια με τον Γάλλο επενδυτή και οικονομολόγο υγείας Stephane Billon στην υλοποίηση της υπηρεσίας τηλεϊατρικής Dr. Button. O Stephane Billon είναι οικονομολόγος υγείας με πολυετή εμπειρία στον χώρο και έχει βιώσει την πρόοδο της τηλεϊατρικής στη Γαλλία, καθώς και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.

«Ο τρόπος που λειτουργεί η τηλεσυνεδρία Dr. Button είναι απλός και δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή, σε ελάχιστο χρόνο, να δει έναν γιατρό οποτεδήποτε, από οπουδήποτε, μόλις σε δύο βήματα. Πρώτον, εγγράφεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (drbutton.gr) ή κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του. Δεύτερον, επιλέγει την ειδικότητα που τον ενδιαφέρει, βρίσκει γιατρό από τη λίστα διαβάζοντας τα προφίλ και την εμπειρία που διαθέτουν όλοι οι συνεργαζόμενοι γιατροί και ξεκινά την τηλεσυνεδρία. Η πανδημία στάθηκε για μας η αφορμή ώστε να επισπεύσουμε το λανσάρισμα της εφαρμογής, συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και να προσφέρουμε ασφάλεια στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα μας ενεργοποιήθηκε άμεσα και, δίνοντας όλη την ενέργεια, δουλέψαμε όλοι μαζί ώστε αυτή η πρωτοβουλία να υλοποιηθεί, να γνωστοποιηθεί και να μπορέσουν όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής».■

Ευχαριστίες προς: Black Spaghetti, Σόλωνος 19, Αθήνα / Alexia Kirmitsi, Αμύντα 6, Αθήνα / Ok!Thess, Κομοτηνής 2, Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή