Κανονικοί, ερωτευμένοι άνθρωποι

Κανονικοί, ερωτευμένοι άνθρωποι

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νταίζη Έντγκαρ-Τζόουνς και ο Πολ Μεσκάλ δεν είχαν αντιληφθεί ότι δώδεκα μισάωρα επεισόδια ήταν ικανά να τους αλλάξουν τη ζωή. Οι πρωταγωνιστές της πιο πολυσυζητημένης σειράς της χρονιάς, «Normal People», μιλούν αποκλειστικά στο «Κ» για τις σχέσεις, την έννοια της κανονικότητας, πώς γυρίζεις γυμνές σκηνές μπροστά σε συνεργείο και την ξαφνική δημοφιλία σε καιρό πανδημίας.

Ένα από τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τον Guardian. Μια τηλεοπτική σειρά που έγινε η πιο δημοφιλής του BBC Three, καταρρίπτοντας ρεκόρ τηλεθέασης. Ο πρωταγωνιστής της, Πολ Μεσκάλ, θεωρείται το νέο καυτό sex symbol, κέρδισε ήδη την πρώτη του Emmy υποψηφιότητα και παίζει στο βιντεοκλίπ των Rolling Stones. H συμπρωταγωνίστριά του, η 22χρονη Νταίζη Έντγκαρ-Τζόουνς, δίνει συνεντεύξεις ακόμη και στο New Yorker για τη νεοαποκτηθείσα διασημότητά της εν καιρώ πανδημίας. Γιατί όλοι λάτρεψαν μια ιστορίας αγάπης δύο 18χρονων; Το πιο διάσημο τηλεοπτικό ζευγάρι της χρονιάς έχει τις απαντήσεις για το φαινόμενο «Normal People». Και, μόλις ανοίγουν τα παραθυράκια του zoom, απαντούν σε όλα.

Μια ιστορία ενηλικίωσης γίνεται τηλεοπτικό φαινόμενο

Μια αληθινή, πολύπλοκη σχέση μεταξύ δύο τελειόφοιτων μαθητών που διαρκεί με διαλείμματα τέσσερα χρόνια. Αυτή είναι μέσα σε μία πρόταση η υπόθεση της τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε στα τέλη Απριλίου από το BBC και το Hulu και κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες στα βραβεία Emmy (για τον οσκαρικό σκηνοθέτη της Λένι Αμπραμσόν, την συγγραφέα της γενιάς των μιλένιαλ Σάλι Ρούνεϊ, το καστ και κυρίως τον φωτογενή Πολ Μεσκάλ). Μέσα σε ένα τέταρτο πρέπει να μου λύσουν τις παρακάτω απορίες: Πόσο μπορεί να σε αλλάξει ένας άνθρωπος που σε αγαπά γενναιόδωρα; Υπάρχουν ταξικές διαφορές όταν ερωτεύεσαι; Πόσο ελαττωματική και περίπλοκη μπορεί να είναι η πρώτη σου αγάπη; Γιατί μια ιστορία ενηλικίωσης έγινε η αγαπημένη σειρά της πανδημίας και ο ορισμός του binge watching;

Για τον 24χρονο Πολ Μεσκάλ, που ήταν ο πρώτος του τηλεοπτικός ρόλος και η αφορμή να γίνει το πρόσωπο που έψαξαν περισσότερο οι Βρετανοί στο Google κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους, η διαδικασία των γυρισμάτων ήταν το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής του. Το ίδιο ισχύει και για την Νταίζη. Τους παρακολουθείς να αλλάζουν τον τρόπο ομιλίας τους στη zoom συνέντευξη όταν θυμούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες γυρισμάτων στην Ιταλία. Γελούν για τη βραδιά που πέρασαν με το υπόλοιπο καστ στη Ρώμη. Γεγονότα που τους φαίνονται τραγικά μακριά, μιας και η συνέντευξη (που έλαβε χώρα τον Μάιο) τους βρίσκει σε καραντίνα στην Αγγλία. «Είναι σουρεαλιστική η εμπειρία αυτή, να δίνω συνεχώς συνεντεύξεις μέσω της εφαρμογής zoom από την κρεβατοκάμαρα του σπιτιού μου», λέει η Νταίζη Έντγκαρ-Τζόουνς. Τον Πολ Μεσκάλ τον σταμάτησαν για σέλφι στη διαδρομή από το σπίτι του στο σούπερ μάρκετ και προσπαθούσε να ικανοποιήσει τους θαυμαστές του αλλά να κρατήσει την πρέπουσα απόσταση λόγω της COVID-19. «Κατάλαβα ότι μάλλον η σειρά έχει απήχηση όταν δημοσιογράφοι πήραν τηλέφωνο για δηλώσεις τον πατέρα μου. Ο καημένος απάντησε σε όλες και την επόμενη μέρα είδα πρωτοσέλιδα τα σχόλια. Χρειάστηκε να του απαγορεύσω να μιλάει σε δημοσιογράφους», συμπληρώνει ο Μεσκάλ με ειλικρινή χαμόγελο. Μπήκε στο παιχνίδι της δημοσιότητας και μαθαίνει τους κανόνες του.

Το best seller που «έσωσε» την τηλεόραση 

Ποιο πιστεύουν οι πρωταγωνιστές της σειράς και πλέον αναγνωρίσιμοι τηλεοπτικοί αστέρες ότι ήταν το selling point του «Normal People»; «Το βιβλίο», απαντούν με μια φωνή (κυκλοφορεί μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Πατάκη). «Όσοι το είχαν διαβάσει το ερωτεύτηκαν. Και ήταν άπειροι οι αναγνώστες του. Έμπαινες στο μετρό την προηγούμενη χρονιά κι έβλεπες σχεδόν το μισό βαγόνι να κρατά ένα αντίτυπο. Υπάρχει μια έντονη σχέση μεταξύ των δύο χαρακτήρων, όποτε συναντιούνται η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Και φυσικά η τηλεοπτική μεταφορά έπεσε στα χέρια της ομάδας της Element Pictures (η εταιρεία παραγωγής πίσω από τις ταινίες του Λάνθιμου, «The Favourite» και «Ο Αστακός») και του σκηνοθέτη Λένι Αμπραμσόν, είναι γνωστό ότι μπορεί να ζωντανέψει τους πιο περίπλοκους χαρακτήρες», απαντά η Νταίζη Έντγκαρ-Τζόουνς.

Κανονικοί, ερωτευμένοι άνθρωποι-1
Η Νταίζη Έντγκαρ-Τζόουνς και ο Πολ Μεσκάλ σε σκηνή από τη σειρά, ζωντανεύοντας στην οθόνη τους ήρωες του μυθιστορήματος της Σάλι Ρούνεϊ.

«Δεν ήταν ακόμη μια glossy ιστορία αγάπης δύο εφήβων. Δεν ήταν μια τοξική σχέση. Ήταν μια πραγματική σχέση που μπορούσες να συνδεθείς άμεσα γιατί ήταν ρεαλιστική. Είμαστε τυχεροί που συνεργαστήκαμε με το BBC, γιατί δεν λειτουργεί ως εργοστάσιο παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου. Μας έδωσε μεγάλη ελευθερία (τόσο στον σκηνοθέτη όσο και στους ηθοποιούς) και μας επέτρεψε να αποτυπώσουμε στη μικρή οθόνη με λεπτομέρεια το βιβλίο», συμπληρώνουν ο βραβευμένος σκηνοθέτης με Όσκαρ, Λένι Αμπραμσόν, και η σκηνοθέτις Χέτι Μακντόναλντ

«Δεν είναι κάτι καινούργιο για την τηλεόραση να ασχολείται με την πρώτη ενήλικη σχέση δύο ανθρώπων. Είναι κάτι που κερδίζει το κοινό γιατί έχει πάθος, γιατί δείχνεις την ερωτική απογοήτευση. Απλώς αυτή η ιστορία δεν σε ανάγκαζε να διαλέξεις στρατόπεδα, να πεις ότι κάποιος είναι ο κακός της σχέσης, είναι απίστευτα ανθρώπινη και σου δείχνει πόσο γεμάτοι ελαττώματα είναι οι άνθρωποι αλλά ικανοί να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Θίγει το θέμα της κατάθλιψης και των κοινωνικών στερεοτύπων σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Και έχει ωραία μουσική», τονίζει ο Πολ Μεσκάλ, που μετά την υποψηφιότητα του μπορεί να επιλέγει αυτός τους ρόλους, όπως κάθε σταρ που σέβεται τη φήμη του.

Οι συντελεστές της σειράς ήταν τρομοκρατημένοι όταν συνειδητοποίησαν τη δημοφιλία του βιβλίου. Το στοίχημα στο μυαλό τους ήταν αν θα μπορούσαν να το υπηρετήσουν, κι αυτό ήταν εξαιρετικά πιεστικό. Τους βοήθησε στο σενάριο η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου. Και τους εξήγησε το βασικό χαρακτηριστικό των δύο πρωταγωνιστών της. «Έχουν μια εξαιρετική δυσκολία να εξηγήσουν με λέξεις ο ένας στον άλλο τα συναισθήματά τους», σημειώνει η Μαριάν του «Normal People».

Οι ερωτικές σκηνές που έγιναν memes 

Για τον Πολ Μεσκάλ η σειρά «Normal People» είναι αυτές οι μικρές στιγμές που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη ζωή σου. «Ουσιαστικά η σειρά δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχεις γύρω σου τους σωστούς ανθρώπους και πώς ένα άτομο μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου». Και οι δύο συμφωνούν ότι το timing της σειράς βοήθησε ιδιαίτερα στην επιτυχία της, «το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη ήταν σε καραντίνα και απεγνωσμένα ζητούσε να συνδεθεί». Συνδέθηκαν τόσο πολύ με τη σειρά, που ο χαρακτήρας του Πολ Μεσκάλ, ο Κόνελ, και κυρίως η αλυσίδα του απέκτησε λογαριασμό στο Instagram με 187 χιλιάδες followers (@connellschain). Στο Vox γράφτηκε μακροσκελές κείμενο για την επιβεβλημένη σεξουαλική νηστεία των singles κατά τη διάρκεια της καραντίνας και την ανάδειξη των αξεσουάρ της εργατικής τάξης σε trend, βασισμένο στην εν λόγω αλυσίδα.

Κανονικοί, ερωτευμένοι άνθρωποι-2

Μεγάλος ντόρος έγινε και με τις ερωτικές σκηνές της σειράς και τον τρόπο που τα social media τις αποθέωσαν. «Εμείς νιώσαμε ασφαλείς όταν τις γυρίζαμε. Είχαν τεθεί όρια και η παραγωγή φρόντισε να μη νιώθουμε εκτεθειμένοι. Είναι κομμάτι της ιστορίας και οι ερωτικές σκηνές και ήταν σημαντικό να βγουν αληθινές και όχι λαμπερές. Υπήρχε intimacy coordinator (υπεύθυνος για την κινηματογράφηση των γυμνών σκηνών) και δεν φοβηθήκαμε να κάνουμε πολλές ερωτήσεις πριν από το γύρισμα», λέει η Νταίζη.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ερωτήσεων, οι δύο ηθοποιοί συνομιλούν μεταξύ τους σχετικά με την έννοια της κανονικότητας και τη διαδικασία της ενηλικίωσης. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κανείς δεν είναι απλώς ένας κανονικός άνθρωπος και ουσιαστικά το νόημα της καθημερινής ζωής είναι να αποδεχτεί ο καθένας μας ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος να ζεις. Και πιθανότατα η μοναδικότητά μας είναι αυτό που μας κάνει «κανονικούς ανθρώπους».■

Το «Normal People» κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 23.30 στο FOX Life. Τα νέα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Τετάρτη στις 23.30. Το FOX Life είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή