To αυτοκίνητο του 2057

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς φαντάζεστε το αυτοκίνητο σε μερικές δεκαετίες από σήμερα; Τι νέες τεχνολογίες θα έχει; Τι θα καταναλώνει; Θα κινείται εντελώς στον αυτόματο; Θα είναι πλήρως δικτυωμένο; Θα μπορεί να πετάξει; Ή να στρίβει με τη σκέψη;

Ανέκαθεν η τεχνολογική εξέλιξη του αυτοκινήτου ταυτίζεται στο πέρασμα των δεκαετιών με εκείνη του σύγχρονου πολιτισμού. Ποτέ άλλοτε, όμως, δεν υπήρχε μια εντελώς διαφορετική προοπτική, όπως διαφαίνεται στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Όλα τα προηγούμενα χρόνια το αυτοκίνητο γνώριζε σημαντικές καινοτομίες και εξελίξεις, αλλά έχοντας πάντα ως βάση τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Πλέον, η ηλεκτροκίνηση διανοίγει νέους ορίζοντες, που σε βάθος χρόνου θα μας θυμίζουν τα πρωτότυπα που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όταν ήμασταν σε μικρή ηλικία. Κάποια στιγμή τα αυτοκίνητα θα έχουν συστήματα πρόωσης που θα τους επιτρέπουν να κινούνται σχεδόν αέναα και ίσως να μη λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Ίσως και να μην ακουμπούν καν στο έδαφος… 

Αν και η εποχή που το κλασικό τιμόνι θα αντικατασταθεί, π.χ. από ένα κρυφό joystick που θα ξεπροβάλλει μέσα από το ταμπλό, θα αργήσει πολύ ακόμη, όσο χολιγουντιανό και αν ακούγεται, με τον καιρό η συμμετοχή στην οδήγηση αναμένεται να περιορίζεται όλο και περισσότερο. Χαλαρώστε, αφήστε τη φαντασία σας να υπερβάλλει και ονειρευτείτε έναν κόσμο με οχήματα που θα κινούνται εντελώς αυτόνομα, που το αμάξωμά τους θα είναι τόσο εύκαμπτο ώστε θα αλλάζει σχήμα ανάλογα με το περιβάλλον κίνησης, που θα είναι φτιαγμένα από ειδικά συνθετικά νανο-τεχνολογικά υλικά με «μνήμη», για να επανέρχονται στην αρχική τους θέση, και θα καταναλώνουν οτιδήποτε άλλο πέρα από υδρογονάνθρακες.

Στη χρονοκάψουλα

Κάθε αυτοκίνητο θα έχει από ένα σύστημα αποφυγής που δεν θα του επιτρέπει να συγκρουστεί με κάποιο άλλο, προσφέροντας την απόλυτη ασφάλεια. Τα υλικά στο εσωτερικό θα είναι κατασκευασμένα από προηγμένες ίνες (γυαλιού, φυτικές κ.ά.), για να είναι ελαφρύτερα και ανακυκλώσιμα προς όφελος του περιβάλλοντος, ενώ το εσωτερικό θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τα καθίσματα και το τιμόνι, αναγνωρίζοντας τον οδηγό του. Το ταμπλό θα είναι γεμάτο από οθόνες υγρών κρυστάλλων, ενώ οι εξωτερικοί καθρέπτες θα έχουν αντικατασταθεί από κάμερες που θα δημιουργούν περιμετρική εικόνα.

To αυτοκίνητο του 2057-1

Τα νευροζωνικά καθίσματα θα διαβάζουν τη σκέψη του οδηγού σχεδόν για τα πάντα, θα αναγνωρίζουν τον σωματότυπο και τη διάθεσή σας και θα ρυθμίζονται ανάλογα, όπως και ο φωτισμός στο εσωτερικό. Μια κάμερα θα αναγνωρίζει τον αμφιβληστροειδή του ματιού ή τα δακτυλικά αποτυπώματά του και θα κατεβάζει αυτόματα τον τηλεφωνικό του κατάλογο, θα ρυθμίζει το ηχοσύστημα στις αγαπημένες του συχνότητες, ενώ το σύστημα πλοήγησης θα ρωτά ποιον από τους προεπιλεγμένους προορισμούς επιθυμεί να ακολουθήσει ο αόρατος σοφέρ της αυτόνομης τεχνολογίας. Ενδεχομένως στο λίγο μακρινό μέλλον να μην απαιτείται καν άδεια οδήγησης, μια και το αυτοκίνητο δεν θα χρειάζεται να το οδηγούμε.

Ακόμη και αν όλα τα παραπάνω ακούγονται πολύ τραβηγμένα, στο αυτοκίνητο του 2057 θεωρείται σίγουρο πως η αυτόνομη οδήγηση θα έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο ώστε στους αυτοκινητόδρομους ο οδηγός να έχει τη δυνατότητα ακόμη και να πάρει έναν υπνάκο. Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα είναι πλήρως ασφαλή και με πολύ υψηλό δείκτη τεχνητής νοημοσύνης, που με τη βοήθεια των καμερών και των ραντάρ θα έχουν τον πλήρη έλεγχο του γύρω περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα θα είναι συνδεδεμένα με κέντρα ελέγχου, λαμβάνοντας συνεχώς πληροφορίες για το κυκλοφοριακό, για καιρικές συνθήκες, καθώς και για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.

To αυτοκίνητο του 2057-2

Σας φαίνονται υπερβολικά όλα τα παραπάνω; Απλώς σκεφτείτε ότι τα σημερινά αυτοκίνητα έχουν έναν μικρό βαθμό πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, μπορούν να φρενάρουν μόνα τους όταν μπροστά ανιχνευθεί σταθερό εμπόδιο (ή ακόμη και πεζός ή ποδηλάτης) ή να κρατούν το αυτοκίνητο στη λωρίδα κυκλοφορίας του. Το σύστημα V2V ή V2I τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή και επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα στα ίδια τα αυτοκίνητα ή και με σταθερά σημεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα «συνδεδεμένα αυτοκίνητα», που επικοινωνούν ασύρματα μεταξύ τους και ταυτόχρονα με οδικές υποδομές, θα μπορούσαν να αποτρέψουν μέσα στην επόμενη δεκαετία πάνω από το 80% των τροχαίων ατυχημάτων που δεν αποτελούν υπαιτιότητα του οδηγού. Μια άλλη τεχνολογία που θα εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό θα είναι ο ψηφιακός βοηθός με βελτιστοποιημένη τεχνητή νοημοσύνη. Τα σημερινά συστήματα βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο εξέλιξης, αλλά κάποια στιγμή θα έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που θα είναι σαν να έχετε έναν συνοδηγό δίπλα σας που θα γνωρίζει σχεδόν τα πάντα και θα σας συμβουλεύει για τα πάντα.

To αυτοκίνητο του 2057-3

Κατασκευαστικά και παραγωγικά το κόστος και η τεχνολογία των αυτοκινήτων θα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που πλέον θα βγαίνουν από τα εργοστάσια με πλήρη εξοπλισμό. Έτσι, τα επόμενα χρόνια θα δούμε ότι πολλά συστήματα και λειτουργίες θα είναι προεγκατεστημένα και ο οδηγός θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί περιστασιακά. Το σίγουρο είναι πως έχουν πολλά να δουν τα μάτια μας…■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή