Σώζοντας βιβλιοπωλεία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θρυλικό Shakespeare and Company του Παρισιού εκπέμπει SOS για καλό.

Είναι ίσως το μοναδικό βιβλιοπωλείο του οποίου η ιστορία είναι τόσο άμεσα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία της λογοτεχνίας. Το Shakespeare and Company –και η εμβληματική βιβλιοπώλης Σίλβια Μπιτς– φιλοξένησε κάποτε τον Τζόις και τους Χέμινγουεϊ και Φιτζέραλντ στις «γαλλικές» τους μέρες.

Όταν μεταπολεμικά το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε σε νέο σημείο (το σημερινό), υπό τη νέα διεύθυνση του Τζορτζ Γουίτμαν, η παράδοση συνεχίστηκε: ανάμεσα στα ράφια του βρέθηκαν οι μπιτ ποιητές, ο Κορτάσαρ, ο Μπρεχτ, ο Χένρι Μίλερ. 

Αυτό το βιβλιοπωλείο, λοιπόν, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει 101 χρόνια ζωής, βρίσκεται λόγω πανδημίας στο όριο της χρεοκοπίας. Οι πωλήσεις τους τελευταίους μήνες έχουν πέσει κατά 80%, σύμφωνα με την ενημέρωση της Σίλβια Γουίτμαν, κόρης του Γουίτμαν και σημερινής ιδιοκτήτριας. Έκανε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει, να παραγγείλει βιβλία, ώστε να μπορέσει η ιστορική επιχείρηση να μείνει ανοιχτή. Και ο κόσμος ανταποκρίθηκε.

Σώζοντας βιβλιοπωλεία-1

Μέσα σε μία εβδομάδα οι κατά μέσο όρο 100 ηλεκτρονικές παραγγελίες έγιναν 5.000, ενώ ένας πελάτης αγόρασε «για το καλό» βιβλία αξίας 1.000 ευρώ. 

Η φήμη του Shakespeare and Company φαίνεται ότι θα το σώσει. Δεν έχουν την ίδια τύχη χιλιάδες άλλα μικρά βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο – τα λέω όλα αυτά για την επόμενη φορά που θα θελήσετε να διαβάσετε κάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή