Με την πλάτη στο παρελθόν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζο Μπάιντεν 32 χρόνια πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Έχουν περάσει 32 χρόνια από αυτή την επιβλητική φωτογραφία. Είναι μια στιγμή ανάπαυλας για τον γερουσιαστή Τζόζεφ Ρομπινέτ Μπάιντεν τζούνιορ.

Το βλέμμα αφήνεται ελεύθερο να περιπλανηθεί στους κήπους του Καπιτωλίου, στην Ουάσιγκτον. Το γραφείο του βρίσκεται ακριβώς έναν όροφο πιο πάνω. Αν και μόλις 46 ετών, ο Μπάιντεν είναι από τους «παλιούς» του σώματος· όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά, στις 3 Ιανουαρίου του 1973, έγραψε ιστορία ως ο 6ος νεότερος γερουσιαστής της χώρας του. 

Διατήρησε τη θέση του εκπροσωπώντας τη μικροσκοπική πολιτεία του Ντέλαγουερ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2009, όταν ορκίστηκε αντιπρόεδρος δίπλα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μπάιντεν έγραφε ξανά ιστορία: γινόταν ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον προσεχή Ιανουάριο ο δικηγόρος από το Σκράντον της Πενσιλβάνια θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του με την ιστορία: θα γίνει ο γηραιότερος πρόεδρος αυτής της μεγάλης χώρας. Ναι, την Παρασκευή που μας έρχεται, ο Τζο Μπάιντεν συμπληρώνει 78 χρόνια μιας όχι εύκολης ζωής.

Πίσω από το πειστικό χαμόγελό του τρεμοπαίζουν τραγωδίες: τον Δεκέμβριο του 1972, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στη Γερουσία, η γυναίκα του και η κόρη του σκοτώνονται σε δυστύχημα. Και τον Μάιο του 2005 χάνει τον γιο του Μπο από καρκίνο.

Περισσότερο, λοιπόν, από τον πολιτικό που λύτρωσε τη μισή Αμερική από την άλλη μισή, ο Μπάιντεν έρχεται στον Λευκό Οίκο ως ένας άντρας που γυρίζει την πλάτη μόνο σε ένα παρελθόν που διχάζει. Όλα τα άλλα δεν ξεγίνονται. Η ζωή συνεχίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή