«Σχολή» για startuppers

Το πρόγραμμα Found.ation Spark φιλοδοξεί να μετατρέψει τις καινοτόμες ιδέες και τα πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες σε επιχειρηματικά success stories.

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευφυείς ιδέες υπάρχουν, το ταλέντο περισσεύει, η δημιουργικότητα ξεχειλίζει, ο ενθουσιασμός βάζει φτερά στα πόδια κατά τα πρώτα βήματα των startuppers τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Είναι πολλές και αξιόλογες οι νέες επιχειρήσεις, πρωτοπόρες στον τομέα δραστηριοποίησής τους, με καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες. Ενώ όμως κερδίζουν τις εντυπώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινού στο οποίο απευθύνονται, είναι συχνό φαινόμενο για τις startups να συναντούν δυσκολίες στην περαιτέρω ανάπτυξη και χρηματοδότησή τους. Το Found.ation Spark είναι ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε νεοφυείς ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Λειτουργεί ουσιαστικά ως επιταχυντής και γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο στάδιο που βρίσκονται οι startups όταν αποφοιτούν από προγράμματα επώασης στη χώρα μας και σε αυτό που πρέπει να φτάσουν ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από επενδυτές. «Είναι ένα πρόγραμμα που παρέχει καθοδήγηση και εκπαίδευση, αλλά και υποστήριξη για δικτύωση, προσδίδοντας παράλληλα πρόσθετη αξία στις ομάδες μέσω στρατηγικά επιλεγμένων υποστηρικτών», τονίζει ο κ. Νεόφυτος Κολοκοτρώνης, υπεύθυνος προγραμμάτων καινοτομίας του Found.ation Spark. Δημιουργήθηκε από την ομάδα του Found.ation, εταιρείας που ξεκίνησε ως ένας από τους πρώτους συνεργατικούς χώρους της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί κόμβο ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και, πλέον, έχει εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο σύμβουλο, που καθοδηγεί τον επιχειρηματικό κόσμο στη νέα τεχνολογική πραγματικότητα.

Ο πρώτος κύκλος του Found.ation Spark, διάρκειας οκτώ εβδομάδων, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Συμμετείχαν τέσσερις αξιόλογες ομάδες με φιλόδοξα πρότζεκτ: η Akris από τη Ρουμανία, που δημιουργεί έναν AI βοηθό για τη διευκόλυνση και την αυτοματοποίηση διαδικασιών HR για μεγάλες επιχειρήσεις, η OMNIO από τη Βουλγαρία, που αναπτύσσει ένα σύστημα ελέγχου οικονομικών συναλλαγών με σκοπό την καταπολέμηση μη νόμιμων ενεργειών, και οι ελληνικές Loopcv, που καινοτομεί με μια υπηρεσία για στοχευμένη και αυτοματοποιημένη αναζήτηση εργασίας, και Oliveex, που έχει ήδη δημιουργήσει και βελτιστοποιεί ένα σύστημα Internet of Things για την απομακρυσμένη μέτρηση και παρακολούθηση των συνθηκών παραγωγής και αποθήκευσης προϊόντων τροφίμων σε βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες.

«Σχολή» για startuppers-1

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, μέσω εργαλείων τηλεδιάσκεψης, και είχε την υποστήριξη της Καθημερινής, της Oracle και της PricewaterhouseCoopers. «Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών από startups, στη βελτίωση των επιχειρηματικών τους μοντέλων, στη δικτύωση των ομάδων στο οικοσύστημα καινοτομίας, τόσο για αναζήτηση πελατών όσο και δυνητικών επενδυτών, αλλά και στην περαιτέρω προβολή και προώθηση στην αγορά των λύσεων που προσφέρουν», εξηγεί ο κ. Κολοκοτρώνης.

«Έχοντας πολυετή εμπειρία με startups, αλλά και γνωρίζοντας καλά μεγάλες επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους, είμαστε σε θέση να καθοδηγήσουμε τους συμμετέχοντες, να τους προσφέρουμε την υποστήριξη που χρειάζονται, αλλά και να ανοίξουμε μπροστά τους νέες ευκαιρίες, φέρνοντάς τους σε επαφή με ειδικούς της αγοράς και δυνητικούς επενδυτές», σημειώνει η κ. Μαρία Κοκίδου, επικεφαλής δράσεων καινοτομίας και στρατηγικής περιεχομένου.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα

Η χρήση νέων επιχειρηματικών μοντέλων και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών θα είναι τα μεγάλα στοιχήματα των νέων επιχειρηματιών σύμφωνα με την ομάδα του Found.ation Spark. «Παράλληλα με τη διαχείριση της παρούσας κατάστασης, κάθε επιχείρηση οφείλει να έχει από τώρα στραμμένο το βλέμμα της στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναζητούν φρέσκες, καινοτόμες ιδέες, ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ενώ οφείλουν να συμμετέχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες μετασχηματισμού που θα αποτελέσουν τα “όπλα” τους για να αντιμετωπίσουν και τις μελλοντικές προκλήσεις», υπογραμμίζει ο κ. Φίλιππος Ζακόπουλος, διευθύνων εταίρος του Found.ation Spark. Οι νέοι επιχειρηματίες θα κληθούν να αναπτύξουν και να εξελίξουν καινούργιες δεξιότητες, όπως «η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της εποχής, καθώς και η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη», σημειώνει η κ. Κοκίδου.

Ψηφιακή «ακαδημία»

Επιτακτική ανάγκη είναι να επενδύσουν οι εταιρείες στην κατάρτιση του προσωπικού τους στις νέες τεχνολογίες, που θα έχουν κομβικό ρόλο στις επιχειρήσεις του μέλλοντος. «Οι επιχειρηματίες και τα στελέχη οφείλουν να παρακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, να είναι ενημερωμένοι για τις νέες τάσεις της αγοράς και τον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες αλλάζουν τη φύση της εργασίας, αλλά και να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους συνεχώς ώστε να μπορούν να παραμένουν ανταγωνιστικοί, να ανταποκρίνονται άμεσα σε προκλήσεις και ευκαιρίες και να παράγουν καινοτομία», υπογραμμίζει ο κ. Ζακόπουλος. To Found.ation έχει δημιουργήσει την επαγγελματική πλατφόρμα κατάρτισης Found.ation Business Academy, μια ψηφιακή «ακαδημία», η οποία προσφέρει εκπαίδευση πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την καινοτομία, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Σε μια εποχή κατά την οποία ο ανταγωνισμός είναι αυξημένος, κάθε επιχειρηματίας που θέλει να διακριθεί πρέπει να έχει τους τρόπους να αφήσει ισχυρό το “αποτύπωμά” του στην αγορά», επισημαίνει η κ. Κοκίδου. «Μια επιτυχημένη πορεία φυσικά περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός προϊόντος που να μπορεί να προσφέρει πραγματικές και καινοτόμες λύσεις σε ανάγκες της εποχής, την απαραίτητη εξασφάλιση επενδύσεων που θα τροφοδοτήσουν την περαιτέρω επέκταση της εταιρείας, αλλά και το “χτίσιμο” μιας επιχείρησης που θα καταφέρει να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση και, τελικά, να είναι επιδραστική στον κλάδο της και στο πρόβλημα που καλείται να λύσει». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή