2021: Η χρονιά της αυτοπεποίθησης

2021: Η χρονιά της αυτοπεποίθησης

Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ξετυλίγει το νήμα των πρωτοβουλιών και των εκδηλώσεων που θα νοηματοδοτήσουν τη μεγάλη επέτειο.

5' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε επέτειος, ακόμη και η πιο εμβληματική, αυτή που φέρει ισχυρούς συμβολισμούς, όπως η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, «περιμένει» από εμάς να της δώσουμε νόημα και φως. Εμείς, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα βρούμε τον τρόπο για να συνομιλήσει η ιστορία μας με τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του σήμερα. 

Τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση βρίσκουν τη χώρα μας να έχει διανύσει μια πολυκύμαντη διαδρομή, με σπουδαία επιτεύγματα αλλά και επώδυνες εμπειρίες. Μέσα από αυτή την πορεία κατάφερε, όμως, να γίνει ένα πετυχημένο, σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος. Με στέρεους θεσμούς και αδιαπραγμάτευτη θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε αυτή την Επέτειο στη συλλογική μνήμη ως κάτι ξεχωριστό.

Η Ελλάδα είναι σήμερα ώριμη να κοιτάξει με ειλικρίνεια το παρελθόν της, χωρίς αυταπάτες, χωρίς εξιδανικεύσεις. Είναι έτοιμη να ξανασκεφτεί τις μεγάλες επιτυχίες της σε αυτά τα 200 χρόνια, αλλά και τις μεγάλες ματαιώσεις της, τους θριάμβους και τις καταστροφές της, τις δημιουργικές και τις δύσκολες στιγμές της. 

Στην Ελλάδα των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, η Επέτειος μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να στρέψουμε το βλέμμα μας στο Μέλλον. Να εμπνευστούμε από την Ιστορία και την πορεία μας, για να οραματιστούμε το Αύριο και να προετοιμαστούμε για τη νέα εποχή που έρχεται.

Τρία στρατηγικά στοιχήματα

Στους 15 μήνες της λειτουργίας της, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» εργάστηκε με στόχο την αξιοποίηση αυτής της μοναδικής ευκαιρίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της περιόδου και με τη μετριοπάθεια που η συγκυρία επιβάλλει. Γι’ αυτό έθεσε τρία στρατηγικά στοιχήματα. 

Το πρώτο ήταν το στοίχημα της συμμετοχής. Θελήσαμε να καταστήσουμε την Επέτειο κτήμα όλων των πολιτών και όχι υπόθεση μιας μικρής ομάδας θεωρούμενων ειδικών. Γι’ αυτό ζητήσαμε από την κοινωνία να μας υποβάλει προτάσεις για το πώς θέλει να τιμήσει τα 200 χρόνια. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Λάβαμε, συνολικά, 1.827 προτάσεις δράσεων από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς, συλλόγους, εταιρείες, αλλά και ενεργούς πολίτες. 

2021: Η χρονιά της αυτοπεποίθησης-1
Χρυσό νόμισμα με την ελληνική σημαία του 1821, ένα από τα τέσσερα χρυσά νομίσματα συλλεκτικής αξίας που εξέδωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Το δεύτερο στοίχημα αφορούσε την οικουμενικότητα των δράσεων. Βούλησή μας ήταν να πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις όλο τον χρόνο, σε όλο τον κόσμο και σε όλη την Ελλάδα. Καταφέραμε να έχουμε συνολικά 386 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από το Καστελλόριζο και την Κάσο μέχρι την Κέρκυρα και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και 319 προτάσεις από απόδημους Έλληνες, ομογενειακές οργανώσεις και επίσημες ελληνικές αρχές του εξωτερικού. Οι προτάσεις αυτές αφορούν 47 χώρες σε όλες τις ηπείρους, από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ και την Αϊτή. 

Το τρίτο και σημαντικότερο στοίχημα αφορούσε το περιεχόμενο των δράσεων της Επετείου. Κεντρικός μας στόχος ήταν, μαζί με τις εορταστικές εκδηλώσεις, να υπάρξουν και πρωτοβουλίες που θα ανοίγουν ένα παράθυρο στο Μέλλον. 

Έτσι, το 2021 θα πραγματοποιηθούν δράσεις που θα τιμούν την Επανάσταση, αναδεικνύοντας την ιστορική της σημασία και τη διεθνή της διάσταση, καθώς και εκδηλώσεις που θα προβάλλουν την ιστορία των 200 ετών του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν στην πολιτική, στην οικονομία, στις τέχνες και στα γράμματα. 

Όμως, παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο: έργα υποδομής, βιώσιμης ανάπτυξης και αστικής κινητικότητας, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ψηφιακά μουσεία και άλλες δράσεις, που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το Αύριο: θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να προκόψουν και τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα. Για τον σκοπό αυτόν, μετά τη συνεργασία της Επιτροπής με το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ «Αντώνης Τρίτσης», μέσω του οποίου θα υποστηριχθεί η υλοποίηση προτάσεων που υπέβαλαν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στην Επιτροπή και οι οποίες είχαν αναπτυξιακή διάσταση. 

350 δράσεις και εκδηλώσεις

Από το σύνολο των προτάσεων δράσεων και εκδηλώσεων που υποβλήθηκαν, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας 350 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η οικονομική υποστήριξη των υπολοίπων, από τη στιγμή που η Επιτροπή δεν έχει καμία κρατική χρηματοδότηση, θα συνδέεται ευθέως με την επιτυχία του Νομισματικού μας Προγράμματος. 

Η πρώτη του πράξη ήταν η έκδοση και κυκλοφορία του ΠΡΟΠΟΜΠΟΥ, του συλλεκτικού μεταλλίου που διατίθεται από την Εθνική Τράπεζα. Τον Ιανουάριο του 2021 θα ακολουθήσει η έκδοση 14 νομισμάτων, 4 χρυσών, 8 ασημένιων και 2 σε κοινό μέταλλο, με μεγάλη συλλεκτική αξία. 
Μέσα από αυτά πραγματοποιείται μια περιήγηση στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ το όλο πρόγραμμα είναι έτσι δομημένο ώστε να έχουμε όλοι τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα μοναδικό ενθύμιο για τη συμβολική αυτή Επέτειο. 

2021: Η χρονιά της αυτοπεποίθησης-2
Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ της επετείου των 200 ετών, το οποίο δημιούργησε η Επιτροπή το φθινόπωρο, με βάση το αγαπημένο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί».

 

Αξίζει να τονίσουμε ότι, όπως συνέβαινε κάθε φορά που η Ελλάδα είχε να ανταποκριθεί σε μια σημαντική πρόκληση, και στην περίπτωση του εορτασμού της διακοσιοστής επετείου από την Επανάσταση, η υποστήριξη των Ελλήνων και των Ελληνίδων είναι καθοριστική για την επιτυχία. Το νομισματικό μας πρόγραμμα υλοποιείται χάρη στη χρυσή χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, η στέγαση της Επιτροπής διασφαλίστηκε από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ που παραχώρησε τα γραφεία, ο ψηφιακός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός από την εταιρεία INFO QUESΤ και οι νομικές υπηρεσίες από τη δικηγορική εταιρεία BERNITSAS. Τώρα καλούμαστε όλοι να συμμετέχουμε, στο μέτρο που μπορεί ο καθένας, στην υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από τις δράσεις που η ίδια η κοινωνία πρότεινε. 

Οι «Γιορτές των Πόλεων» και η «Ελλάδα το 2040»

Εκτός από το συντονιστικό της έργο, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προετοιμάζει την υλοποίηση τεσσάρων εμβληματικών πρωτοβουλιών για τα 200 χρόνια: Τις «Γιορτές των Πόλεων» στις 20 και 21 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν εορταστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ταυτόχρονα, και στις 51 πρωτεύουσες νομών της χώρας. Τη δράση «Βαδίζοντας στα χνάρια του 1821», μέσα από την οποία 200 νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα θα ξαναπιάσουν το νήμα της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, ταξιδεύοντας σε δεκαεννιά χώρες και σαράντα πόλεις της Ευρώπης. 

Αλλά και δύο ακόμη δράσεις με ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα μας επιτρέψουν να κοιτάξουμε ακόμη πιο μπροστά, στην Ελλάδα του Μέλλοντος.

Η πρώτη αφορά τη διοργάνωση του διεθνούς forum «Η Ελλάδα το 2040», με στόχο τη δημιουργία μιας λευκής βίβλου για την πορεία της χώρας μας προς το Μέλλον. Σε αυτό, θεσμικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι θα καταγράψουν τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη του τομέα τους, επιστήμονες και ειδικοί θα αναλύσουν τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα του Αύριο, ενώ προσωπικότητες διεθνούς κύρους θα περιγράψουν το παγκόσμιο περιβάλλον στο οποίο θα ζούμε τα επόμενα χρόνια. 

Η δεύτερη αφορά την ίδρυση ενός ινστιτούτου παγκόσμιας εμβέλειας με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η υλοποίησή του θα τοποθετήσει τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας τεχνολογικής καινοτομίας, δίνοντας ταυτόχρονα διέξοδο σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες για να παραμείνουν στην Ελλάδα και ανακόπτοντας έτσι την «επιστημονική μετανάστευση». 

Η Επέτειος του 2021 δεν αφορά μόνο το κοινό μας παρελθόν. Αποτελεί την  ευκαιρία των δικών μας γενεών να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας, διαμορφώνοντας, όλες και όλοι μαζί, ένα νέο όραμα για το Μέλλον. Και, έτσι, να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση στον τρίτο αιώνα της ιστορίας του Ελληνικού Κράτους. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή