5G: Μοιάζει αδύνατο, μέχρι να γίνει πραγματικότητα

5G: Μοιάζει αδύνατο, μέχρι να γίνει πραγματικότητα

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης γράφει για τη λειτουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς στη χώρα μας.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουμε πάρα πολλούς λόγους να θέλουμε να ξεχάσουμε τη χρονιά που μόλις έφυγε. Ωστόσο, το 2020 μας άφησε και μια σημαντική κληρονομιά. Είναι η χρονιά κατά την οποία η ανθρωπότητα ένωσε τις δυνάμεις της και στράφηκε προς την επιστήμη, προκειμένου να βρει απαντήσεις απέναντι στις προκλήσεις της πανδημίας. Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε μια τέτοια κινητοποίηση, ουδέποτε στο παρελθόν συνδυάσαμε με τέτοια ένταση τις ερευνητικές και τεχνολογικές μας δυνάμεις, ώστε σε χρόνο-ρεκόρ να έχουμε στη διάθεσή μας όχι ένα, αλλά πολλά διαφορετικά εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έμοιαζε αδύνατο, μέχρι που έγινε πραγματικότητα, για να παραφράσουμε τη φράση που αποδίδεται στον Νέλσον Μαντέλα. Σε μια σαφώς μικρότερη κλίμακα, κατορθώσαμε μέσα σε διάστημα περίπου δώδεκα μηνών να υπερβούμε πολλαπλά εμπόδια και να εξασφαλίσουμε την παρουσία της Ελλάδας στις τεχνολογικές εξελίξεις την ώρα που αυτές συμβαίνουν. Το 2020 καλύψαμε με επιτυχία μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων ετών και διασφαλίσαμε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα τώρα –και όχι σε κάποια αόριστη στιγμή στο μέλλον– στην αξιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς, του 5G. Από την πολύ κοινή φράση «αυτό δεν γίνεται» αφαιρέσαμε το «δεν». Το καταφέραμε χάρη στις επίμονες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων. Έτσι κι αλλιώς, κάθε επιτυχία είναι καρπός ομαδικής εργασίας, και το 2020 έκανε τα πάντα ώστε να μας το αποδείξει. Μπορεί η εικόνα των μοναχικών αγωνιστών κάποιες φορές να γοητεύει, ενίοτε να πλανεύει, να ξεγελά, αλλά οι φωνές που προτάσσουν τον απομονωτισμό είδαν (και) το 2020 το κοινό τους να αποδυναμώνεται. 

5G: Μοιάζει αδύνατο, μέχρι να γίνει πραγματικότητα-1

Είναι καιρός για τη χώρα μας να μην είναι απλώς καταναλωτής τεχνολογίας, αλλά να διεκδικήσει κάτι περισσότερο – άλλωστε το περιβάλλον που δημιουργείται ευνοεί μια τέτοια φιλοδοξία. Η λειτουργία των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις της καινοτομίας της χώρας μας, να προωθήσουμε τις συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων και να συμμετάσχουμε στον νέο κόσμο που σταδιακά διαμορφώνεται. Όχι βεβαίως στο δυστοπικό πλαίσιο που πολλές φορές θέτει η επιστημονική φαντασία, είτε μέσω της λογοτεχνίας είτε μέσω του κινηματογράφου, αλλά στον κόσμο της τηλεϊατρικής, των οχημάτων χωρίς οδηγό, των έξυπνων πόλεων και των απεριόριστων δυνατοτήτων για εφαρμογές που προσφέρει η τεχνολογία 5G. Η δημοπρασία για τις άδειες 5G ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου με επιτυχία. Προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειάστηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να τρέξουμε έναν μαραθώνιο με ταχύτητα σπριντ, να ολοκληρώσουμε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες μέσα σε περίπου δώδεκα μήνες. Η πολύτιμη αυτή εμπειρία μπορεί να μεταλαμπαδευτεί και σε άλλους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, και είναι βέβαιο ότι βοηθά την Ελλάδα να διεκδικήσει με αξιώσεις κεντρικό ρόλο στο νέο τηλεπικοινωνιακό και τεχνολογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί χάρη στο 5G. 

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι υποδομές και υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται στους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς και με την τήρηση όλων των κανόνων του ανταγωνισμού. Οι άδειες 5G προβλέπουν την παροχή κάλυψης στο 60% του πληθυσμού έως το τέλος του 2023 και στο 94% έως το τέλος του 2026. Ο ρόλος μας δεν είναι μόνο εποπτικός, θέλουμε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, νομοθετήσαμε τη σύσταση του επενδυτικού ταμείου «Φαιστός», που στοχεύει στη δημιουργία ενός 5G οικοσυστήματος, με τη χρηματοδότηση startups που έχουν το 5G ως πεδίο δραστηριοποίησης. Ήδη όλοι μιλούν για τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγονται σε τομείς όπως οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η υγεία, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο αγροδιατροφικός κλάδος και η μεταποίηση. 

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμού του υπουργείου και αφορά τις προοπτικές του 5G στην ελληνική οικονομία, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας έως 69.000 νέων θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας ύψους έως 12,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας. Είναι επαρκή μεγέθη; Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε και ψηλότερα. Από εντελώς διαφορετική αφετηρία και ακολουθώντας εντελώς διαφορετική πορεία, μπορούμε να βρεθούμε στην τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης, κοντά σε άλλες μικρού μεγέθους χώρες, όπως είναι η Ιρλανδία και η Εσθονία. 
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι «αυτό γίνεται». ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή