Τα βιβλία (δεν) μπορούν να περιμένουν

Τα βιβλία (δεν) μπορούν να περιμένουν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σηκουάνας, λένε, είναι ο μόνος ποταμός του κόσμου που τρέχει ανάμεσα σε δύο βιβλιοθήκες. Στις όχθες του, περισσότερα από εκατό χρόνια τώρα, στήνονται καθημερινά τα βαμμένα πράσινα κουτιά των bouquinistes, των Παριζιάνων πλανόδιων βιβλιοπωλών, χωρίς τους οποίους ούτε ο Σηκουάνας θα ήταν ίδιος ούτε το Παρίσι. Σε μήκος τριών χιλιομέτρων, από το Quai du Louvre έως τη Pont Marie (δεξιά όχθη) και από το Quai Voltaire έως το Quai de la Tournelle (αριστερή όχθη), βρίσκει κανείς μεταχειρισμένα βιβλία και σπάνιες εκδόσεις, παλιά περιοδικά, γραμματόσημα, αναμνηστικά, μαγνήτες, αφίσες και καρτ-ποστάλ. 

Αυτά τα 900 μικρο-βιβλιοπωλεία περιέχουν περίπου 300.000 βιβλία και τα διαχειρίζονται 240 άνθρωποι. Ο καθένας από αυτούς βρίσκεται εκεί πάνω από σαράντα χρόνια συνεχόμενα και μέχρι σήμερα δεν είχαν παράπονο: η δουλειά πήγαινε καλά, οι τουρίστες-πελάτες ήταν πολλοί, τα βιβλία έφευγαν σαν ζεστά ψωμάκια, ενώ οι ίδιοι και τα αυτοσχέδια μαγαζιά τους αποτελούσαν πλέον αξιοθέατο της γαλλικής πρωτεύουσας. 

Όλα αυτά μέχρι να έρθει ο κορωνοϊός, που κατά την προσφιλή του τακτική κατάφερε να ανατρέψει κι εκεί τα δεδομένα. Ο Φράνσις, που κλείνει σαράντα χρόνια στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, δείχνει το τεφτέρι του. Μόλις 10 ευρώ έχει βγάλει σε μία μέρα, όταν πριν από έναν χρόνο η αντίστοιχη είσπραξη ήταν πάνω από 200. Απουσία τουριστών για σχεδόν έναν χρόνο, οι μικρές παρόχθιες επιχειρήσεις έχουν μαραζώσει. Αν ο τουρισμός δεν επιστρέψει σύντομα στη γαλλική πρωτεύουσα, απειλείται η επιβίωση όλων τους. – Μ.Ν


Γκίζα, η αντίστροφη μέτρηση

Τα βιβλία (δεν) μπορούν να περιμένουν-1
© H Mohamed/ Getty Images/ Ideal Image

 

Το κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή Β΄ δεσπόζει ήδη στο αχανές αίθριο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, που δικαίως θεωρείται η σημαντικότερη άφιξη στον κόσμο των μουσείων το 2021. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ανοίξει τις πόρτες του το (νέο) μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Θεωρητικά τα εγκαίνια του νέου αποκτήματος του Καΐρου, που καταλαμβάνει έκταση 50 στρεμμάτων στο οροπέδιο της Γκίζας, μόλις δύο χιλιόμετρα από τις Μεγάλες Πυραμίδες, ήταν προγραμματισμένα για το 2020, αλλά πήραν παράταση λόγω της πανδημίας. Στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τη χρονιά που διανύουμε το μουσείο θα ανοίξει στο σύνολό του. Παρ’ όλα αυτά, οι πρώτοι τυχεροί επισκέπτες του θα έχουν πρόσβαση στις τεράστιες αίθουσες που φιλοξενούν ήδη τους περίφημους θησαυρούς του Τουταγχαμών και σε μεγάλο βαθμό στα περισσότερα από τα συνολικά 24.000 εκθέματα. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει και τη μοναδική συλλογή 100 άθικτων σαρκοφάγων της 26ης Δυναστείας, που ανακαλύφθηκαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο στη Νεκρόπολη της Σακκάρα. Στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο η μεγάλη αυτή χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες της για τη θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού, που είχε πληγεί πολύ πριν από την πανδημία, τόσο εξαιτίας επιθέσεων από εξτρεμιστές όσο και λόγω της περίπλοκης πολιτικής κατάστασης.  – Δ.Ρ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή