«Η έναστρη νύχτα» του Φρανκ Γκέρι

«Η έναστρη νύχτα» του Φρανκ Γκέρι

Το καινούργιο κέντρο τεχνών στην Αρλ, με την υπογραφή του Φρανκ Γκέρι και έμπνευση από τον Βίνσεντ βαν Γκογκ.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επιδραστικός Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι (γεν. 1929) μόλις ολοκλήρωσε ένα ακόμα εντυπωσιακό έργο, αντλώντας την έμπνευσή του από το πολύχρωμο και απελευθερωτικό σύμπαν του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ. 

Το κέντρο τεχνών Luma Arles βρίσκεται στην πόλη Αρλ της νότιας Γαλλίας, μέσα στην έκταση μιας πανεπιστημιούπολης. Η προηγούμενη χρήση του κτιρίου ήταν αποθήκη σιδηροδρόμων και αποτελεί μία από τις επτά σιδηροδρομικές κατασκευές που αναβαθμίστηκαν στην περιοχή. Η ανάγλυφη προσθήκη φέρει το επιτηδευμένο στιλ του αρχιτέκτονα με τις ασύμμετρες φόρμες και τις τσαλακωμένες επιφάνειες, στοιχεία που ανέπτυξε στην πορεία της καριέρας του και τα οποία αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της αρχιτεκτονικής του ταυτότητας. 

Ο πύργος έχει κατασκευαστεί από 11.000 πάνελ χάλυβα και γυάλινα παράθυρα που προεξέχουν στην πρόσοψη, δημιουργώντας οπτικές ασυμμετρίες. Ακουμπά στη βάση μιας κυλινδρικής πλατφόρμας και αναδύεται σε ύψος 56 μ. Το εσωτερικό του έχει συνολικό εμβαδόν 15.000 τετραγωνικά μέτρα και θα φιλοξενήσει ερευνητικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, στούντιο καλλιτεχνών, καθώς και έργα τέχνης. 

Η τέχνη όμως εκφράζεται και μέσα από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Γκέρι, ο οποίος εμπνεύστηκε από την «Έναστρη νύχτα» (1889), έναν από τους διασημότερους πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ, στον οποίο ο Ολλανδός ζωγράφος απεικόνισε από μνήμης την αγαπημένη του Αρλ. Το δεύτερο στοιχείο που ενέπνευσε τον Γκέρι προέρχεται από την τοπική αρχιτεκτονική, με την κυκλική βάση του κτιρίου να παραπέμπει στα ρωμαϊκά αμφιθέατρα. 

–  Παγώνα Λαψάτη


Θυμάται κανείς το Καρτιέ Λατέν;

«Η έναστρη νύχτα» του Φρανκ Γκέρι-1
© Dmitry Kostyukov/The New York Times

Οι έρευνες λένε ότι ο κόσμος διάβασε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας (πόσο Netflix να δει κανείς;), ωστόσο φαίνεται ότι αυτή η μικρή κρίση φιλαναγνωσίας δεν αποτυπώθηκε στις πωλήσεις των μικρών βιβλιοπωλείων. Ένα παράδειγμα είναι τα βιβλιοπωλεία Gibert Jeune (μικρή αλυσίδα στο Καρτιέ Λατέν που ειδικεύεται στα μεταχειρισμένα βιβλία), ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στις θέσεις τους από τον 19ο αιώνα και διαμόρφωσαν την κουλτούρα και την εικόνα του κέντρου του Παρισιού.

Οι πωλήσεις έπεσαν φέτος κατά 60%, γεγονός απαγορευτικό για τη συνέχεια της λειτουργίας τους. Η επικείμενη εξαφάνισή τους είναι ένα ακόμα καμπανάκι για τη γειτονιά του Καρτιέ Λατέν, που χάνει σταδιακά τη φυσιογνωμία του: τα τελευταία 20 χρόνια υπολογίζεται ότι έκλεισε το 42% των βιβλιοπωλείων που βρίσκονταν εκεί. Παράλληλα, τα ενοίκια συνεχώς ανεβαίνουν και όσοι κάτοικοι έχουν απομείνει φωνάζουν για τη μετατροπή της περιοχής σε τουριστικό πάρκο, αλλά η γοητεία του Σηκουάνα καλύπτει τις φωνές τους.

–  Άθως Δημουλάς

Ιnfo: Το κέντρο τεχνών Luma Arles θα ανοίξει στις 26 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή