Η καμπάνια του «όχι»

Πώς να ανατρέψεις έναν δικτάτορα με δημοκρατικό τρόπο: μια ιστορία για το δημοψήφισμα του 1988 στη Χιλή.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα πράγματα για τον Αντόνιο Σκάρμετα: γεννήθηκε στη Χιλή πριν από 81 χρόνια, καθηγητής, διπλωμάτης, τηλεοπτικός παρουσιαστής, συγγραφέας – γνωρίζετε σίγουρα ένα βιβλίο του, τον Ταχυδρόμο του Νερούδα, το οποίο ενέπνευσε το περίφημο κινηματογραφικό Il Postino. Το 2011 έγραψε τις Μέρες του ουράνιου τόξου, ένα σύντομο μυθιστόρημα που συζητήθηκε πολύ, βραβεύτηκε και κυκλοφόρησε στα ελληνικά πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ο Σκάρμετα σκαλίζει ένα μείζον θέμα για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του, το δημοψήφισμα του 1988, με το οποίο ο Πινοσέτ ήλπιζε να νομιμοποιήσει τη θέση του – ως γνωστόν επικράτησε το «όχι». Αυτό συνέβη παρά το καθεστώς τρομοκρατίας που είχε επιβάλει ο Χιλιανός δικτάτορας και την απειλή του χάους σε ενδεχόμενη ήττα του. Το 15λεπτο τηλεοπτικού χρόνου, όμως, που παραχώρησε στην αντιπολίτευση για να επικοινωνήσει τις θέσεις της αποδείχτηκε καθοριστικό. Η ιστορία της καμπάνιας του «όχι» αποτελεί μια όμορφη και ηρωική αφήγηση στη σύγχρονη ιστορία της Χιλής και ο Σκάρμετα την αποδίδει με απλότητα και ευαισθησία, παρατηρώντας την καθημερινότητα εκείνων των ημερών και τις σχέσεις ανάμεσα στους άμεσους και έμμεσους πρωταγωνιστές της εποχής. Σας θυμίζει ίσως την εξαιρετική ταινία Νο (2012) του Πάμπλο Λαραΐν· πράγματι, επί της ουσίας πρόκειται για το ίδιο θέμα, άλλωστε η ταινία βασίστηκε σε ένα παλιότερο αδημοσίευτο θεατρικό του Σκάρμετα. Ένα ακόμα κεφάλαιο από την ατελείωτη μυθολογία της Λατινικής Αμερικής.

ΙΝFO
Ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ στην ταινία Νο και το αντίστοιχο μυθιστορήμα του Αντόνιο Σκάρμετα, Οι μέρες του ουράνιου τόξου (εκδ. Κλειδάριθμος)

Η καμπάνια του «όχι»-1ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Ρόμπερτ Βάλζερ φιλοσοφεί και αγωνιά μέσα από τη φωνή ενός παράδοξα ώριμου και γοητευτικά παρατηρητικού παιδιού. Οι Εκθέσεις του Φριτς Κόχερ (εκδ. Κριτική) είναι μια «καφκική» σπουδή για τον κόσμο στην αυγή του προηγούμενου αιώνα. Πολύ ιδιαίτερο.  

 

 

 

 

Η καμπάνια του «όχι»-2ΒΡΑΒΕΙΟ
Η Μεξικανή Βαλέρια Λουισέλι κέρδισε το Dublin Literary Award για Το αρχείο των χαμένων παιδιών (εκδ. Μεταίχμιο), ήτοι 100.000 ευρώ, το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που δίνεται παγκοσμίως για ένα βιβλίο γραμμένο στα αγγλικά. Και ας αρχίζει ενίοτε τις προτάσεις στα ισπανικά, όπως είχε πει προ διετίας στο «Κ». 

 

Η καμπάνια του «όχι»-3ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ
Δύο φίλοι σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής και της σχέσης τους. Το Άμστερνταμ (βραβείο Μπούκερ 1998) δεν είναι σήμερα το πιο δημοφιλές, αλλά είναι ίσως το πιο σημαντικό, το πιο βαθύ μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν. Εξαντλημένο μέχρι πρόσφατα, επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή