Εναλλακτική Αφρική

Tο τραγούδι Afrique Victime του Mdou Moctar, από τον ομώνυμο δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε, ακούγεται σαν να έρχεται από το μέλλον.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ίσως το πιο τρελό κομμάτι που θα ακούσεις φέτος. Είναι αυτό που είχε στο μυαλό του ο Πανούσης όταν φαντασιωνόταν συναυλίες «Hendrix και Καζαντζίδης». Το Afrique Victime του Mdou Moctar, από τον ομώνυμο δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε, ακούγεται σαν να έρχεται από το μέλλον, με ηχητικά εφέ, παθιασμένα ντραμς, αλλαγές ταχυτήτων και μια αίσθηση επικείμενης μπαλοθιάς σε κρητικό γλέντι. Ο Moctar έρχεται από τον Νίγηρα της Αφρικής. «Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι το ροκ», δηλώνει. Ο άγριος ήχος της ηλεκτρικής του κιθάρας, η παρέκκλιση από τα αυστηρά ήθη της πατρίδας του, οι στίχοι διαμαρτυρίας και τα τουρμπάνια των Τουαρέγκ αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που εύκολα γοητεύει. Όπως γοητευτικές είναι και οι ιστορίες από τα παλιά: Μεγαλώνοντας στην Αρλίτ, μια πόλη κοντά στην έρημο Σαχάρα που βασίζεται στην εξόρυξη ουρανίου, ο Moctar έφτιαξε την πρώτη του κιθάρα με σύρματα φρένων ποδηλάτου. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 2008 και διαδόθηκε από καρτοκινητό σε καρτοκινητό μέσω Bluetooth! Σήμερα ο παγκόσμιος Τύπος υποκλίνεται στο ταλέντο του – και δεν μιλάμε για μια εύπεπτη, mainstream πρόταση, ούτε βέβαια για μια οικεία γλώσσα. Το Afrique Victime αποσπά την προσοχή του δυτικού κόσμου ακριβώς επειδή φαίνεται να αγνοεί την κουλτούρα των εκπομπών τύπου Jimmy Fallon. Άλλωστε, την ώρα που οι ειδήμονες αναρωτιούνται αν θα το κατατάξουν στο ψυχεδελικό ροκ, στη worldbeat ή στα μπλουζ της Ερήμου, ο ίδιος ο Moctar έχει σοβαρότερα προβλήματα: κύρια απασχόλησή του αυτόν τον καιρό είναι η κατασκευή πηγαδιών για τους συγχωριανούς του που ζουν χωρίς νερό και ρεύμα.

Εναλλακτική Αφρική-1ΙΝFO
Το Afrique Victime κυκλοφορεί από τη Matador Records.

ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ
Πωλίνα — Πάμε για Τρέλες στις Σεϋχέλλες (1987)
Εναλλακτική Αφρική-2Υπάρχει κάποιος ελληνικός δίσκος συνυφασμένος με το καλοκαίρι; Πέρα απ’ το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη, ξεχωρίζει κι αυτός εδώ. Ανάλαφρη, δροσερή ποπ παλιάς κοπής, για ζευγάρια που βλέπουν βιντεοκασέτες, αγόρια με μηχανές και κορίτσια που ξενυχτάνε κάνοντας αφιερώσεις στoν 9.62 FM! Με ροκ κόμη και τρυφερή αγριάδα, η Πωλίνα ενσάρκωσε τότε ένα νέο είδος δυναμικής γυναίκας, που φορούσε ροζ μπικίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή