Το μέλλον του καφέ είναι εδώ

Το μέλλον του καφέ είναι εδώ

Νέες ποικιλίες, φυτικά γάλατα, ρομποτικοί baristi... ο καφές εξελίσσεται συνεχώς.

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nitro Cold Brew: Ο καφές είναι σαν το κρασί. Ή μήπως σαν την μπίρα;

Ένας draught καφές που θυμίζει σε όψη μαύρη μπίρα. Ο nitro cold brew εμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια και δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. Βάση αυτού του νέου ροφήματος είναι ο καφές αργής, κρύας εκχύλισης (cold brew), εκείνος δηλαδή που προκύπτει μετά από πολλές ώρες επαφής με το νερό. Σε αυτό το ήδη ιδιαίτερο ρόφημα με την απαλή γεύση, που σε πολλούς θυμίζει λικέρ σοκολάτας, διοχετεύεται άζωτο και ο καφές ξαφνικά γίνεται sparkling. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που πετυχαίνουν οι φυσαλίδες είναι να εντείνουν τα γευστικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος. Για παράδειγμα, αν ο καφές έχει μια ιδέα από κόκκινα φρούτα, όταν μετατραπεί σε nitro cold brew, θα τα γευτείς αμέσως. Η κρεμώδης αίσθηση, το πλουσιότερο σώμα και ο ελαφρύς αφρός είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που μοιράζεται με τη μαύρη μπίρα. 

Κάψουλες & Βιωσιμότητα

Το μέλλον του καφέ είναι εδώ-1Αδιαμφισβήτητα δημοφιλείς, οι κάψουλες προσφέρουν ασύγκριτη ευκολία και ταχύτητα, «εκδημοκρατίζοντας» με έναν τρόπο τον ποιοτικό καφέ στο σπίτι. Ένα κέλυφος που κρατά συγκεντρωμένα όλα τα αρώματα του καφέ επιτρέπει στον ατμό και στο νερό να το διαπεράσουν με μεγάλη πίεση, έτσι ώστε η εκχύλιση να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αφού εισήγαγε πρώτη την ιδέα φέρνοντας μια μικρή επανάσταση στον χώρο, η Nespresso πρωτοπορεί πάλι κυκλοφορώντας κάψουλες από 80% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση υλικών. Μέσα από εκστρατείες και προγράμματα η εταιρεία έχει υποσχεθεί επίσης όχι μόνο να επιλέγει ποιοτικούς κόκκους, αλλά και να συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των καλλιεργητών. Αναβίωση ποικιλιών καφέ και προστασία κοινοτήτων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ανάμεσα στις προσπάθειες της Nespresso, που έχει επίσης δεσμευτεί ότι κάθε φλιτζάνι της θα αποκτήσει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2022.

O barista που δεν κάνει ποτέ λάθος στην παραγγελία

Coffee Haus, Cafe X, Briggo, GBL Robotics, Crown Coffee, αυτές είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες και τα start ups που είχαν παρουσιάσει ρομποτικούς baristi και, όπως φαίνεται, εν μέσω πανδημίας δεν θα σταματήσουν να τους εξελίσσουν. Πρόσφατα η Orion Star Technology Co. Ltd, με έδρα το Πεκίνο, αποκάλυψε τον Zhi Ka Master. Πρόκειται για ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα παρασκευής καφέ με ρομποτικά χέρια, που δέχεται και λεπτομερείς εντολές εκτός μενού για να φτιάχνει τον καφέ σου ακριβώς όπως τον θέλεις.

Το μέλλον του καφέ είναι εδώ-2
Ο Zhi Ka Master της εταιρείας Orion Star Technology έχει δύο ρομποτικά χέρια και φτιάχνει τον καφέ ακριβώς όπως τον θέλεις.

Τα εναλλακτικά γάλατα είναι πια παντού 

Το μέλλον του καφέ είναι εδώ-3Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα εναλλακτικά γάλατα (βρόμης, αμυγδάλου, καρύδας κ.ο.κ.), για ποικίλους ηθικούς και διατροφικούς λόγους, έχουν μπει στη ζωή μας και αναπόφευκτα στον κόσμο του καφέ. Η αλήθεια είναι όμως ότι, όπως και τα ζωικά, δεν ενθουσιάζουν τους εμμονικούς coffee lovers. Από τη ζάχαρη και τον πάγο μέχρι το γάλα εν γένει, οι μετρ του είδους δηλώνουν στην πλειονότητά τους κατά της «νοθείας», που μπορεί να σκεπάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία προσπαθούν με πολύ κόπο να αναδείξουν κάθε φορά σε ένα ρόφημα. Ωστόσο οι baristi εκπαιδεύονται πια στους διάφορους τύπους φυτικού γάλακτος και μαθαίνουν να τα χειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καθώς υπάρχουν διαβαθμίσεις, ένα ποιοτικό γάλα, με λιγότερα συντηρητικά, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φέρει ισορροπία στο ρόφημα. 

Η ποικιλία των micro-roasteries 

Καθώς η παγκόσμια αγορά αναζητά όλο και καλύτερους καφέδες, πιο άρτιες επεξεργασίες και φρέσκα καβουρδίσματα, τα micro-roasteries έρχονται με την ευελιξία που τα διακρίνει να προσφέρουν μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων στους καταναλωτές. Και στην Αθήνα, πια, χώροι που σερβίρουν καφέ εξοπλίζονται με το δικό τους μικρό καβουρδιστήρι, με μικρή παραγωγή που εξυπηρετεί το κοινό τους, καταφέρνοντας έτσι να χτίσουν τη δική τους ταυτότητα με διαφορετικές χώρες προέλευσης και στιλ καβουρδίσματος. Αναλαμβάνοντας το καβούρδισμα, οι μικροί χώροι αποφεύγουν τους ίδιους και τους ίδιους καφέδες των μεγάλων εταιρειών, που συνήθως έχουν συγκεκριμένες συνεργασίες με φάρμες και παραγωγούς. Οι λάτρεις του καφέ φαίνεται να απολαμβάνουν την εξειδίκευση πίσω από το φλιτζάνι, να ψάχνουν και να ενδιαφέρονται για τους εγχώριους roasters. 

Coffea stenophylla: Το φυτό που θα σώσει τον καφέ από την κλιματική αλλαγή;

Το μέλλον του καφέ είναι εδώ-4Στα δάση της Σιέρα Λεόνε οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα το Stenophylla, ένα «ξεχασμένο» είδος καφέ που μοιάζει σε γεύση με τον Arabica, αλλά αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Με την κλιματική αλλαγή να αυξάνει τη θερμοκρασία στον πλανήτη, η παραγωγή ποιοτικού καφέ γίνεται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο δύσκολη υπόθεση (υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 οι μισές εκτάσεις που δίνουν τώρα ποιοτικό καφέ δεν θα είναι πια παραγωγικές). Το Coffea stenophylla φέρνει νέες ελπίδες για το μέλλον του πολύτιμου εμπορεύματος, καθώς, εκτός από ανθεκτικό είδος, είναι και νόστιμο. Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 18 γευσιγνώστες καφέ, το Stenophylla βρέθηκε να έχει σύνθετο προφίλ γεύσης, με φυσική γλυκύτητα, μεσαία έως υψηλή οξύτητα, φρουτώδες και καλό σώμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 80% των κριτών δεν κατάφερε να καταλάβει διαφορά μεταξύ Stenophylla και Arabica. 

#proffee: Ο πρωτεϊνούχος του TikTok

Το μέλλον του καφέ είναι εδώ-5

Και τώρα, από το σύνορο της ιδιοφυΐας και της παράνοιας που λέγεται TikTok, ο διάδοχος του dalgona έρχεται για να προκαλέσει ανατριχίλα σε baristi και όχι μόνο. Ένας proffee φτιάχνεται πάνω κάτω έτσι: δύο-τρεις δόσεις εσπρέσο μπαίνουν σε ένα ποτήρι με πάγο, στο οποίο εν συνεχεία προστίθεται ένα έτοιμο πρωτεϊνούχο ρόφημα και –σε ακραίες περιπτώσεις– σαντιγί ή σιρόπι. Αν είναι τελικά μια καλή λύση για τις μέρες που το πρωινό ξύπνημα συνδυάζεται με γυμναστική, ας το κρίνει ο καθένας με δική του ευθύνη. 

Η επιστροφή του στιγμιαίου 

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά τελευταία γίνεται αρκετός λόγος για τον specialty στιγμιαίο. Αν και πρόκειται για έναν κακόφημο τύπο καφέ, κάποιες εταιρείες επιχειρούν να εισαγάγουν ανώτερης ποιότητας προϊόν στον στιγμιαίο, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν τελικά μια καλή κούπα χρειάζεται απλώς ζεστό νερό και ανακάτεμα. Η μόδα στην οποία πρωτοστάτησε η Γερμανία περιλαμβάνει specialty στιγμιαίο, που προκύπτει από κρυσταλλοποίηση ανώτερης ποιότητας καφέδων. Παρ’ όλα αυτά, προτού σπεύσετε, ίσως να είναι καλό να αναλογιστείτε τι συμβαίνει με τη φρεσκάδα του προϊόντος που έχει γίνει σκόνη και έχει επανασυσκευαστεί. Μιλάμε για πρωτοπορία ή για το αντίστοιχο ενός ακριβού ουίσκι στο οποίο προσθέτεις κόλα;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή