DNA εναντίον ζωοκλεφτών

Μια νέα βάση δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο φιλοδοξεί να αποτρέψει κλοπές ζώων συντροφιάς.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ελάχιστοι ξέρουν να το προφέρουν (προσωπικά, το απομνημόνευσα πριν από πολλά χρόνια, τότε που μπορούσα δηλαδή, ως έναν ενδιαφέροντα γλωσσοδέτη), σχεδόν όλοι γνωρίζουμε πλέον τι είναι το δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ και πόσο χρήσιμο αποδεικνύεται στη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων και στην ταυτοποίηση δραστών και θυμάτων.

Το περίφημο DNA, με μοναδικό προφίλ για κάθε έμβιο ον του πλανήτη, και η καταχώρισή του σε ψηφιακά αποθετήρια, έχει γίνει αφορμή για διαμαρτυρίες που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το φακέλωμα πολιτών για πολιτικούς ή εμπορικούς σκοπούς, ακόμα και απίθανες συνωμοσιολογικές θεωρίες που λατρεύουν να εμπλουτίζουν διάφοροι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρά το αμφιλεγόμενο του πράγματος όμως, στο Γκλόστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού είδαν και απόειδαν με τις κλοπές ζώων συντροφιάς, που έφτασαν στο ζενίθ τους κατά τη διάρκεια του λοκντάουν, οι αρχές αποφάσισαν να στήσουν μια τέτοια βάση δεδομένων, σε συνεργασία με το τμήμα ιατροδικαστικής των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Αστυνομίας και μια ιδιωτική εταιρεία, την Cellmark, ειδική σε ζητήματα σκιαγράφησης προφίλ γονιδιακού υλικού.

Και, αφού δημιούργησαν την υποδομή, κάλεσαν όλους τους ιδιοκτήτες ζώων που φοβούνται για την ασφάλεια των τετράποδων συντρόφων τους να παρουσιαστούν, να δώσουν δείγμα DNA στην υπηρεσία και να ανοίξουν μια καρτέλα με αναγνωριστικά στοιχεία που δεν αλλοιώνονται και δεν αποκρύπτονται με καμία μέθοδο.

Διότι, βλέπετε, καλό είναι το τσιπάκι, αλλά δεν παύει να είναι ένα πρόσθετο εμφύτευμα, που μπορεί να αφαιρεθεί ή ακόμα και να αντικατασταθεί ευκολότατα. Η αστυνομία, που στο παρελθόν κατόρθωσε να διαλευκάνει μερικές δύσκολες περιπτώσεις μαζικών κλοπών σκυλιών από επαγγελματίες του είδους, διαπίστωσε ακριβώς αυτό: οι κλέφτες, ως πρόσθετο μέτρο προστασίας της δραστηριότητάς τους, είχαν φροντίσει να αντικαταστήσουν τα τσιπάκια με άλλα, που έσπαγαν τον κρίκο που συνέδεε τα ζώα με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους.

Τα γράφω αυτά σήμερα και ξέρω ότι αύριο, στο inbox, θα βρω δυο τρία μηνύματα που θα λένε περίπου τα εξής: «Πρόκειται για κόλπο προσαρμογής, κύριε Φραντζεσκάκη. Σήμερα τα σκυλιά μας, μια δυο περιπτώσεις επιτυχημένης εξιχνίασης κλοπών, ώστε να εντυπωθεί στη συνείδησή μας ότι πρόκειται για χρήσιμη τεχνολογία, και ύστερα DNA βάσεις δεδομένων και για τους ανθρώπους».

Δεν αποκλείω πλέον τίποτα. Εξακολουθώ να απαιτώ ακλόνητα επιστημονικά δεδομένα για οποιαδήποτε θεωρία επιτήρησης του γενικού πληθυσμού, αλλά στην εποχή της επικυριαρχίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Μηχανικής Μάθησης και της υπόλοιπης πρώην επιστημονικής φαντασίας που μετατράπηκε σε πραγματικότητα, μπορεί η προσφερόμενη αυτή υπηρεσία να είναι το τυράκι· και τη φάκα να τη βλέπετε εσείς οι ολίγοι και εκλεκτοί.

Ίσως το δίλημμα αυτό να το εκφράζει καλύτερα η Έμα Μακντόναλντ, προϊσταμένη επιθεωρητών στην Αστυνομία του Γκλόστερ: «Για την ώρα παρατηρούμε μεγάλη προθυμία από τους πολίτες. Και ούτε μία πικετοφορία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο κόσμος δεν ανησυχεί για τις προεκτάσεις. Πολύ πιθανότερο είναι να μην το γνωρίζουν ακόμα αρκετοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή