Ο Ρεμπώ και το ρεμπέτικο

Ο νέος δίσκος των αδερφών Καλογεράκη παντρεύει τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου με τις ερωτικές και μη επιστολές του Αρτούρ Ρεμπώ.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΕΥΣΤΟΧΟ ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΟ, ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης πειραματίστηκαν με απόλυτη επιτυχία στον δίσκο που κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο, συνδυάζοντας την απλότητα του ρεμπέτικου στίχου με την ποίηση και τις επιστολές του Αρτούρ Ρεμπώ προς τον ποιητή Πωλ Βερλαίν, στο διάστημα της θυελλώδους σχέσης τους που καθόρισε την ιστορία της λογοτεχνίας. Εννιά αποσπάσματα από τις επιστολές του καταραμένου ποιητή, τα οποία απαγγέλλει ο Παντελής Καλογεράκης, μπαίνουν σφήνα σε εννιά ρεμπέτικα τραγούδια που ενορχήστρωσε με φρεσκάδα ο Απόστολος Κίτσος και ερμήνευσαν οι Μιχάλης Καλογεράκης, Λένα Κιτσοπούλου, Ελένη Κοκκίδου, Μάνος Πετράκης, Νεφέλη Φασούλη και Μάρθα Φριντζήλα. Η απλότητα της γραφής των ανθρώπων που έβγαλαν την ψυχή τους στο χαρτί, χωρίς να φοβούνται να την αποτυπώσουν, συνδέει τους δύο φαινομενικά ετερόκλητους κόσμους. «Οι στίχοι του ρεμπέτικου και οι ερωτικές επιστολές γράφτηκαν από ελεύθερους ανθρώπους, από κάποιους που πάλευαν με τις εξαρτήσεις τους, που δεν φοβούνταν να απογυμνωθούν. Και οι δύο γραφές εκφράζουν ζητήματα ελευθερίας, σεξουαλικών επιλογών και μη, και αναδεικνύουν την εξέλιξη του ανθρώπου που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, διεκδικεί τα ίδια και τα ίδια, αυτά που είναι τα αυτονόητα για τον ψυχισμό του», εξηγεί στο «Κ» ο Μιχάλης Καλογεράκης για τα κοινά σημεία πίσω από τα Ρεμπώτικα. Σε όλη τους τη μουσική διαδρομή, οι δύο Κρητικοί δημιουργοί αποδεικνύουν πως η ποίηση δεν είναι για τους λίγους, αλλά για όλους. Τα Ρεμπώτικα είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη της παραπάνω φράσης.

Ο Ρεμπώ και το ρεμπέτικο-1INFO
Ο δίσκος κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο και συνοδεύεται από μια έκδοση 64 σελίδων με τις επιστολές και τους στίχους των τραγουδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή