Ο αρχαιολόγος από τη Θεσσαλονίκη, που έχει μεταπτυχιακό στην προϊστορική αρχαιολογία και διδακτορικό στην κλασική αρχαιολογία, είναι ο πιο σημαντικός «influencer» της εκλαϊκευμένης επιστήμης μέσα από τα podcasts του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τι είναι η εκλαϊκευμένη επιστήμη; «Είναι ο εύκολος και απολαυστικός τρόπος να κάνουμε κτήμα μας την επιστημονική γνώση! Δεν είναι ανάγκη να ορίζεται ως μαθησιακή διαδικασία, γιατί τρώμε και μια κάποια φρίκη με την έννοια της μάθησης. Η εκλαϊκευμένη επιστήμη –προτιμώ τον όρο “επικοινωνία της επιστήμης”– είναι η μετάφραση της επιστημονικής πληροφορίας ώστε να φτάσει στον φυσικό αποδέκτη της, το ευρύτερο μορφωμένο κοινό, και, ναι, μπορεί να γίνει εύκολη και κυρίως απολαυστική διαδικασία», απαντά ο Θοδωρής Παπακώστας, συγγραφέας του βιβλίου Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;.
Αλήθεια, αν ξέραμε πραγματικά το παρελθόν μας, θα ήμασταν ένας καλύτερος λαός στο παρόν μας; «Αν ξέραμε το παρελθόν μας σε όλες τις εκφάνσεις του, σφαιρικά, σίγουρα μόνο καλό θα έκανε στην ανθρωπότητα στο σύνολό της και όχι μόνο στον δικό μας λαό. Η αρχαιογνωσία είναι μια πανανθρώπινη συνεδρία ψυχοθεραπείας, ώστε να καταλάβουμε γιατί ο άνθρωπος έγινε η πιο κομπλεξική μορφή ζωής στο ηλιακό σύστημα. Εμείς ως λαός επικεντρωνόμαστε στον θαυμασμό. Δεν αρκεί να θαυμάζεις ένα παρελθόν που δεν γνωρίζεις. Όταν το αποκαθηλώσεις από το βάθρο που το έχεις βάλει, εκεί ψηλά και μακριά, και το φέρεις κοντά σου για να το γνωρίσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι το παρελθόν μπορεί να σου προκαλέσει τα πάντα: και θαυμασμό, και συγκίνηση, και γέλιο, και θλίψη, και φρίκη! Και πάνω από όλα, η γνώση είναι δύναμη», λέει ο Archaeostoryteller.
Ο δρ Θόδωρος Παπακώστας πιστεύει ότι η κεραμική ήταν το Instagram των αρχαίων προγόνων μας. «Έχουμε την τύχη να βλέπουμε τους αρχαίους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, όπως έβλεπαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Όταν βλέπεις για παράδειγμα τον διάσημο ζωγράφο Σμίκρο –ψευδώνυμο μάλλον, γιατί θα ήταν μικρόσωμος– να ζωγραφίζει τον εαυτό του ενώ διασκεδάζει σε συμπόσιο, αραχτός σε ένα ανάκλιντρο καθώς πίνει γλυκό κρασάκι, και δίπλα του μια μουσικό να παίζει τα τελευταία χιτ της εποχής, και μάλιστα γράφει και το όνομά του δίπλα στη φιγούρα του, δεν απέχει από το σημερινό ταγκάρισμα σε ένα post στο Instagram το σαββατόβραδο».
Αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, κυρίως για ενήλικο κοινό, που μπορεί προφανώς να διαβαστεί και από νέους, όπου θα περιγράφεται εύκολα και γρήγορα όλη η ελληνική αρχαιότητα, ενώ παράλληλα θα απαντώνται οι πιο συχνές απορίες για την επιστήμη της αρχαιολογίας, που είναι τόσο κοντά μας αλλά και τόσο άγνωστη. «Καιρός να βάλουμε και το ενήλικο κοινό στο παιχνίδι και την απόλαυση της αρχαιογνωσίας. Η αρχαιολογία έχει μια εκπληκτική τσαχπινιά! Είναι η πιο οικουμενική επιστήμη. Νομίζουμε ότι οι τόσοι αιώνες αρχαιολογικής κληρονομιάς εν Ελλάδι είναι δυσνόητοι. Δεν είναι. Η συγγραφή κράτησε λίγους μήνες. Βέβαια ολοκληρώθηκε στην πρώτη καραντίνα, που είχαμε άπλετο χρόνο. Την ιδέα του διαλόγου μού την έδωσε ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος. Το να είναι κλεισμένοι στο ασανσέρ το επέλεξα γιατί μου φάνηκε πολύ πιο σουρεάλ από το να μιλάνε δύο άνθρωποι σε ένα καφέ ή στο ΚΤΕΛ. Στα πιθανά επικείμενα sequels ευελπιστώ να βρω εξίσου ευφάνταστα μέρη».
Info
Το βιβλίο Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ; μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Key Books.