Πού πέφτει το Τουβαλού

H γεωγραφία (μπορεί να) είναι πολύ κουλ! Το απέδειξαν οι δημιουργοί της σούπερ -δημοφιλούς ομάδας του Facebook, που μόλις κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους βιβλία δραστηριοτήτων.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, εμπλουτισμένες με απολαυστικές αφηγήσεις και έξυπνα λογοπαίγνια, δημιουργούν ένα διασκεδαστικό παράθυρο γνώσης στον κόσμο του ελληνικού Facebook. Η κοινότητα της σελίδας Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ μετρά περίπου 300.000 ακολούθους και αποδεικνύει ότι η γεωγραφία είναι πολλά παραπάνω από ένα βαρετό μάθημα στο σχολείο που εξολοθρεύει κάθε διάθεση για γνώση. Από αυτό το καλοκαίρι δίνει στίγμα και στον χώρο του βιβλίου, με την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Διόπτρα δύο βιβλίων δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, που είναι γεμάτα ασκήσεις, κρυπτόλεξα και ενδιαφέρουσες πληροφορίες γραμμένες με χιούμορ.

Για τον δημιουργό της, που ακόμη και σήμερα επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, η ιδέα των βιβλίων γεννήθηκε έπειτα από έναν διαγωνισμό με χρήση ερωτηματολογίου που στήθηκε με αφορμή τους πρώτους 100.000 ακολούθους της σελίδας. «Προς μεγάλη μου έκπληξη, το συμπλήρωσαν ολόκληρο περίπου δυόμισι χιλιάδες άτομα, ενώ αρκετά μέλη μού έστειλαν προσωπικό μήνυμα λέγοντας πόσο τους άρεσε η όλη διαδικασία! Τότε κατάλαβα ότι ο κόσμος θέλει να μαθαίνει καινούργια πράγματα, απλώς πρέπει να του το κάνεις διασκεδαστικό και να του δώσεις μια κατεύθυνση», εξηγεί στο «Κ».
Η δημιουργία των activity books δεν ήταν γι’ αυτόν μια μοναχική διαδικασία. Τον βοήθησαν το δεξί του χέρι, ο Ελβετικός Σουγιάς, ο Υπεύθυνος Ζώων, που κάνει έρευνα για τη σελίδα Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα και ο Αρχιεφευρέηβερ της σελίδας Οι εφευρέσεις είναι πολύ κουλ. «Όσο φτιάχναμε το βιβλίο, ζητούσαμε συνεχώς τη γνώμη εντελώς αγεωγράφητων ανθρώπων. Βλέπαμε πού μπερδεύονταν, τι τους άρεσε και κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές. Δεν είχαμε εμπειρία πάνω σε αυτό –οι δουλειές μας μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία σχέση με όλα αυτά–, απλώς βάλαμε τους εαυτούς μας στη θέση των αναγνωστών».

Πού πέφτει το Τουβαλού-1

Η σχέση των παιδιών με τα καλοκαιρινά βιβλία ασκήσεων και δραστηριοτήτων και γενικά με το βιβλίο διαμορφώνεται ανάλογα με τα ερεθίσματά τους και την έμπνευση που παίρνουν από τους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους τους. Στη σχέση τους με τη γεωγραφία, κατά τον δημιουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται στην ποιότητα της ύλης. «Είναι θλιβερή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσα θα μπορούσαμε να μάθουμε μέσα σε δώδεκα χρόνια. Δυστυχώς, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, ακόμη κι αν αριστεύεις στο σχολείο, ακόμη κι αν θυμάσαι απέξω όλη την ύλη για όλη σου τη ζωή, παραμένεις ένα ημιμαθές άτομο». Γιατί γεωγραφία δεν είναι μόνο οι ερωτήσεις του τύπου «Νομός Ευρυτανίας, πρωτεύουσα;» ή οι διαφορές του κλίματος στη Μεσόγειο και στον Αμαζόνιο, αλλά μια γνωριμία και μια πρώτη επαφή με τη χώρα και τον πλανήτη μας. Αυτή την τακτική ακολουθούν και τα δύο βιβλία δραστηριοτήτων, που απευθύνονται σε ισάριθμες ηλικιακές ομάδες, παιδιά και γονείς, ενθαρρύνοντας όλα τα «γεωγραφόπουλα» να ψάξουν στο Google ό,τι χρειάζονται για να λύσουν τις ασκήσεις που έχουν επιμεληθεί οι δημιουργοί. Όσον αφορά το κριτήριο με βάση το οποίο επιλέγουν το περιεχόμενο της σελίδας και των βιβλίων, ομολογεί ότι δεν υπάρχει κάποια μυστική συνταγή. «Ασχολούμαι μόνο με ό,τι με αγγίζει πραγματικά. Οι αναρτήσεις μου αφορούν κυρίως πράγματα που μαθαίνοντάς τα ένιωσα ότι με βοήθησαν να συμπληρώσω ένα κομμάτι στο συναρπαστικό παζλ που λέγεται παγκόσμια πραγματικότητα. Και αυτό νομίζω πως είναι το μυστικό της επιτυχίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή