Στου brunch τα μέρη

Καφέ, μπαρ και εστιατόρια ακολουθούν τον βασικό άξονα μιας συνήθειας που βάζει στη μονταζιέρα καφέ, φαγητό, ποτό, κοινωνικότητα και ξεγνοιασιά και «γράφει» ωραία μέσα στη μέρα, εκπέμποντας καθένα στη δική του συχνότητα.

7' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπας και πολυφορέθηκε το brunch; Μπορεί. Αλλά, πρωί ή μεσημέρι, το να βρίσκεσαι μπροστά σε αυγά, burgers και pancakes περιχυμένα με σοκολάτες, αντί να τρέχεις να προλάβεις κάθε λογής υποχρεώσεις, κακό δεν το λες. Αυτό το υβρίδιο πρωινού και μεσημεριανού, που έχει κάτι για όλους, από δροσιστικούς καφέδες και χυμούς μέχρι απενοχοποιημένα κοκτέιλ από νωρίς κι από υγιεινές, «συνετές» προτάσεις μέχρι λιμπιστικά αλμυρά και γλυκά εδέσματα, είναι καλή αφορμή να βρεθείς το Σαββατοκύριακο με όσους από την παρέα δεν έφυγαν ακόμη για κάποιο νησιωτικό ηλιότοπο. Ή να δώσεις συνωμοτικό ραντεβού με έναν φίλο μια καθημερινή, σκαστός από τη δουλειά, και να περάσεις μία ώρα με κουβεντολόι, φαγητό, ποτό και λίγο… dolce far niente. 

WΑREHOUSE EDGE, ΛΙΓΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ

Στου brunch τα μέρη-1
Στο μενού του Βασίλη Γεωγλερή θα βρείτε αυγά τηγανητά, scrambled και ποσέ σε διάφορους δελεαστικούς συνδυασμούς.

Διακοσμημένο σε μοντέρνες γραμμές, με κυρίαρχα υλικά το ξύλο και το μέταλλο, με μια clean cut λιτότητα που δρα χαλαρωτικά, το Warehouse της Καλλιθέας, απέναντι από το ΚΠΙΣΝ, βαδίζει στον δρόμο που χάραξαν τα αδελφά καταστήματα των Εξαρχείων και του Συντάγματος, παίζοντας στο τρίπτυχο καφές-φαγητό-κρασί. Καθισμένος είτε στην μπροστινή, ντυμένη σε γκρι-πράσινο αυλή, είτε στην πίσω, με τα ασπρόμαυρα πλακάκια, έχεις να διαλέξεις διάφορους καφέδες από τη συλλογή της Wisecup Coffee Roasters. Ψηφίζω τον espresso on ice με καφέ, που έρχεται από μια φάρμα στην Κολομβία, έχει νότες ώριμων φρούτων του δάσους και σοκολάτας γάλακτος. Πάει ωραία με το κρουασάν βουτύρου με τη μαρμελάδα, τις πλεξούδες σοκολάτας και τα pancakes του μενού, τα οποία παρεμπιπτόντως έχουν και αλμυρή εκδοχή, με τσάτνεϊ μπέικον, μαγιονέζα με relish πιπεριάς, τυρί κρέμα και τσιπς κρεμμυδιού. Και μετά είναι τα αυγά σε πολλές παραλλαγές, από τις ομελέτες στα scrambled eggs με την μπουράτα και την πάστα μαύρης τρούφας και στα αυγά ποσέ με κατσικίσιο κορμό, κρέμα μαύρου σκόρδου, που σερβίρονται πάνω σε ένα μπριός με λάδι από σχοινόπρασο. Εδώ ταιριάζει κι ένα Bloody Mary, στην περίπτωση που θέλετε να «απατήσετε» εκείνο τον ωραίο καφέ. Εξάλλου, μπορείτε φεύγοντας να τον πάρετε στο χέρι και να αράξετε με το βιβλίο σας στο γρασίδι του πάρκου.

→ Πεισιστράτου 4, Καλλιθέα, τηλ. 210-9427722. Brunch Δευτέρα-Παρασκευή 9 π.μ.-2 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ.-2 μ.μ.


MR. FOX, Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ

Στου brunch τα μέρη-2
Με αυγό, γραβιέρα και απάκι, με σιρόπι σφενδάμου ή με σοκολάτα: τα pancakes του Μr. Fox έχουν γλυκό και αλμυρό πρόσωπο.

Βαμμένο σε σκούρο μπλε, με βρετανικό στιλ και εκατό και βάλε αναγνωρίσιμα έργα κρεμασμένα στους τοίχους του –από το American Gothic του Γκραντ Γουντ μέχρι το Φιλί του Κλιμτ και τα λιωμένα ρολόγια του Νταλί–, το Mr. Fox, που μοιάζει με μπαρ και σπίτι συλλέκτη μαζί, έχει προτάσεις για πρωινό-μεσημεριανό σε καθημερινή βάση. Τα Σαββατοκύριακα, όμως, προτείνει ένα ειδικό μενού όπου φιγουράρουν παρασκευές αυγών, όπως τα αυγά ποσέ με hollandaise με πάπρικα, καψαλισμένο αβοκάντο, ψιλοκομμένες πιπεριές και προσούτο, πάνω σε αφράτο μπριοσένιο ψωμάκι, και το Egg in a dough, που είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, αυγό που ψήνεται στον ξυλόφουρνο μέσα σε ζυμάρι πίτσας, με προσούτο και λιωμένο τυρί, αλλά και πλούσια σάντουιτς, burgers και pancakes. Θα τα συνοδεύσετε με καφέ της taf, detox χυμούς και, εννοείται, κοκτέιλ, που εδώ έχουν ειδικό βάρος. Ο Πάνος Κανατσούλης και η ομάδα του, οι οποίοι βλέπουν με τολμηρή ματιά τα κλασικά, εμπλουτίζοντάς τα με σύγχρονες τεχνικές και απρόσμενες ιδέες, έχουν να προτείνουν (και) μια ενότητα κοκτέιλ κομμένων και ραμμένων στα μέτρα του brunch: Negroni και Campari Tonic, Βloody Μary με ντοματοχυμό ή με χυμό παντζαριού, πικάντικο στο επίπεδο που θέλεις, με βότκα, αλλά και σε παραλλαγές με τζιν ή με τεκίλα… Κι εκείνο το ελαφρύ και δροσιστικό Flower Delight, με λευκό κρασί, λουλουδάτα αρώματα αφροξυλιάς, αγγουράκι και μέντα, είναι ωραία ιδέα αν πιάσεις το μεσημέρι ένα από τα τραπέζια στο βεραντάκι.

→ Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, τηλ. 210-8981654. Brunch κάθε Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ.-5 μ.μ.


LOT 51, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

Στου brunch τα μέρη-3

Δεν ξέρω αν το έκαναν επίτηδες λόγω του ονόματος της πλατείας, αλλά για τον cold brew τους, που έρχεται κλεισμένος σε ένα χαριτωμένο μεταλλικό κουτάκι, επέλεξαν έναν γλυκόπιοτο specialty coffee από τη Βραζιλία, με αρώματα σοκολάτας και νότες καραμέλας. Ένας espresso freddo ή ένας παγωμένος latte, πάντα με καφέ της Area 51, είναι εξίσου καλή επιλογή. Στα τραπέζια που απλώνονται γύρω από το καλαίσθητο καφέ-μπαρ που άνοιξαν πριν από δυόμισι χρόνια ο Κώστας Σπηλιόπουλος, o Παναγιώτης Ζωτιάδης και ο Σπύρος Λάππας κυκλοφορούν επίσης σπιτικές λεμονάδες και smoothies. Πριν από μερικές μέρες μοιραστήκαμε με την παρέα μου τη δροσερή, τραγανή σαλάτα με κινόα, πλιγούρι, ψιλοκομμένη ντομάτα, μάνγκο και φρέσκο κρεμμυδάκι, που σου αφήνει φρουτένια αίσθηση στο στόμα, τις τραγανές τηγανητές πατάτες με το αυγό και τα κομματάκια τσορίθο και το γενναιόδωρο burger, που κλείνει σε μπριοσένιο ψωμάκι ένα ολόκληρο παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου, χοντροκομμένα αγγουράκια πίκλες και μαρούλι κι έχει στο πλάι του ένα βουνό χρυσαφιές πατάτες. Το τελευταίο πρέπει να πεινάς πολύ για να το καταφέρεις – αν το πάρετε, δοκιμάστε και την καινούργια μπίρα τους, την Tropiki, μια ελαφριά, δροσιστική IPA με εξωτικά αρώματα και πικρούτσικη επίγευση, που έφτιαξαν σε συνεργασία με τη Strange Brew. Για όσους θέλουν και κάτι γλυκό, προτείνω τα soft cookies με αλμυρή καραμέλα, που μοσχοβολάνε βούτυρο.

Στου brunch τα μέρη-4
Lot 51 Το πληθωρικό burger κοτόπουλου είναι ένα από τα δημοφιλή πιάτα του brunch στο καφέ-μπαρ των Ιλισίων.

→ Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια, τηλ. 6937-337066. Brunch καθημερινά 10 π.μ.-5.45 μ.μ.


THE UNDERDOG, ΤΟ ΘΗΣΕΙΟ ΕΧΕΙ ΚΕΦΙΑ

Στου brunch τα μέρη-5

Όποιος ανήκει στη συνομοταξία των coffee nerds αυτής της πόλης ξέρει ότι ο Τάσος Δεληχρήστος και η ομάδα του κάνουν σοβαρή δουλειά στο πεδίο του καφέ· από την επιλογή των πράσινων κόκκων έως το καβούρδισμα κι από εκεί στο brewing. Εκεί στην Ηρακλειδών, όταν θέλεις έναν espresso, ζεστό ή παγωμένο, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε έξι-οκτώ καφέδες με διαφορετικό αρωματικό/γευστικό προφίλ. Μεσοβδόμαδα, που είναι πιο ήρεμα, πιάνω πού και πού μια θέση στην αυλή στο πίσω μέρος, με το λάπτοπ μου (έχει πρίζες περιμετρικά), και παραγγέλνω τον cold brew τους, φτιαγμένο με έναν καφέ από την Αιθιοπία με νότες φράουλας, τροπικών φρούτων και γιασεμιού, βάζοντας στο πλάι του ένα γιαούρτι με φρούτα ή ένα avocado toast. Και τα Σαββατοκύριακα πάντως, που έχουν λίγη παραπάνω βαβούρα, έχουν τη δική τους χάρη. Τα μεγάλα τραπέζια με τις ξύλινες σκεπές γεμίζουν αυγά Βenedict με μπέικον, γουακαμόλε ή σολομό, τηγανητά αυγά με πατάτες, κιμά και τριμμένη φέτα, burgers και pancakes σε διάφορες εκδοχές. Το γλυκό που κερδίζει τα πιο πολλά εύσημα είναι η βουτυράτη babka τους με λιωμένη σοκολάτα, που τη φτιάχνουν με προζύμι· είναι γλυκιά, μια ιδέα αλμυρή κι ανεπαίσθητα ξινούτσικη μαζί. Ο καφές είναι σαφώς ο πρωταγωνιστής, όμως όσοι θέλουν ένα μεσημεριανό ή απογευματινό κοκτέιλ θα βρουν ανάλαφρα Aperol Spritz και Negroni σε τρεις παραλλαγές: λευκό, με καπνιστό φουντούκι και με λικέρ σοκολάτας.

Στου brunch τα μέρη-6
Από το πρωί μέχρι το απόγευμα, στα ξύλινα τραπέζια της πίσω αυλής κυκλοφορούν λιχουδιές για κάθε διάθεση.

→ Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ. 213-0365393. Βrunch καθημερινά 9 π.μ.-5 μ.μ. Κρατήσεις απαραίτητες, ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά (δύο ώρες για κάθε seating).


ARTISANAL, ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΗΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ 

Στου brunch τα μέρη-7

Τα βράδια είναι πολύ όμορφα στον κήπο του κηφισιώτικου εστιατορίου του Φώτη Σεργουλόπουλου και του Βαγγέλη Γερασίμου, με τα πανύψηλα δέντρα και τα λουλούδια. Και τα πρωινά/μεσημέρια, όμως, δεν πάνε πίσω. Ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης, γνωστός για την εξαιρετική δουλειά του στο τερέν της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, για το brunch του βασίζεται σε καλοδιαλεγμένα υλικά από διάφορες γωνιές της χώρας, ενώ αγαπά ιδιαίτερα τα ψωμιά και τις ζύμες. Το βλέπεις στο προζυμένιο πατατόψωμο, που συνδυάζεται με ψητό στήθος μοσχαριού και μαγιονέζα από ψητό κουνουπίδι, και στο επίσης χειροποίητο προζυμένιο ψωμί που συνοδεύει τη στραπατσάδα με μανιτάρια, θυμάρι και κυανό, ένα ιδιαίτερο βορειοελλαδίτικο κατσικίσιο «μπλε» τυρί από το τυροκομείο Αρβανίτη στη Νεοχωρούδα. Καθίστε σε μία από τις πολυθρόνες με τα φλοράλ μαξιλαράκια ή σε κάποια άλλη σκιερή γωνιά δίπλα στις φυλλωσιές, παραγγείλτε το πεϊνιρλί Δροσιάς με την αφράτη ζύμη, κασέρι, μοσχαρίσιο καβαλιώτικο παστουρμά της οικογένειας Ατλαμαζόγλου και φρέσκο βούτυρο και μην παραλείψετε τους προζυμένιους λουκουμάδες, πασπαλισμένους με ζάχαρη και κανέλα ή γεμιστούς με κρέμα φράουλας και φραμπουάζ. Είναι θαυμάσια συνοδεία για τον καφέ (ένα χαρμάνι της Qualita Unica). Αν πάλι έχετε διάθεση για ποτό, θα σας προτείνουν μια Mimosette, με βότκα, σαμπάνια, μανταρίνι και λικέρ αφροξυλιάς. Δίνει μια νότα… garden party στο brunch και είναι μια καλή επιλογή για όσους αγαπούν τα αφρώδη κρασιά και τα φρουτώδη κοκτέιλ. 

Στου brunch τα μέρη-8
Με έμπνευση από την ελληνική παράδοση και ιδιαίτερα υλικά από διάφορες γωνιές της χώρας, το brunch του Artisanal είναι γεμάτο νόστιμα στιγμιότυπα.

→ Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ. 210-8086111. Brunch καθημερινά 11 π.μ.-5 μ.μ. και Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ.-2 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή