Φωτογραφία: Τα χωριά των Instagrammers

Φωτογραφία: Τα χωριά των Instagrammers

270 Insta-φωτογράφοι μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε τα χωριά της Ελλάδας μέσα από το φωτογραφικό λεύκωμα #my_greece: villages.

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα έκδοσης ενός φωτογραφικού λευκώματος, γεμάτου από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από Instagrammers είναι, όπως και να το κάνεις, μια θετική έκπληξη. Έκπληξη επειδή έχουμε συνηθίσει τα λευκώματα αυτού του είδους να φιλοξενούν αποκλειστικά εικόνες επαγγελματιών και θετική γιατί κάποιος αντιλήφθηκε τη δύναμη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί να ταξιδεύει τους χρήστες μέσα από την οθόνη ενός κινητού. Αυτή η δύναμη επικοινωνείται και μέσω των σελίδων του #my_greece: villages – Τα χωριά της Ελλάδας με την ξεχωριστή ματιά 270 insta-φωτογράφων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL, με τα έσοδα να διατίθενται στην  Ένωση Μαζί για το Παιδί.

Φωτογραφία: Τα χωριά των Instagrammers-1

Πίσω από την έκδοση, που είναι αφιερωμένη στα χωριά της χώρας μας, θα βρει κανείς τα ονόματα του Γιώργου Βέργαδου και της  Έλλης Αγιαννίδη, ιδρυτικών μελών της κοινότητας των Greek Instagrammers Events. Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2013. Για να γίνει κάποιος/-α μέλος στην ομάδα, δεν είχε σημασία το αν είναι επαγγελματίας φωτογράφος ή αν χρησιμοποιεί αποκλειστικά το Instagram. Αρκούσε η αγάπη του για τη φωτογραφία. Χρήστες μοιράζονταν τα ταξίδια τους με ένα hashtag ή ένα tag. Ένα follow ή ένα μήνυμα ήταν ικανό να ενώσει ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και να τους ωθήσει να ασχοληθούν ομαδικά με το χόμπι τους. «270 διαφορετικές ματιές επαγγελματιών και ερασιτεχνών Insta-φωτογράφων συγκεντρώθηκαν σε αυτή την έκδοση και αποδεικνύουν την εξέλιξη που υπάρχει στο Instagram. Το κοινό εξελίσσεται διαρκώς, είτε με σεμινάρια είτε χάρη στην αμεσότητα που προσφέρει το μέσο», λέει στο «K» η Έλλη Αγιαννίδη, συνιδρύτρια της ομάδας. Η κοινότητα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, με δράσεις, δημιουργώντας περιοδικές εκθέσεις με φωτογραφίες των μελών σε όλη τη χώρα, περιεχόμενο για δήμους με σκοπό την τουριστική ανάδειξη της ομορφιάς της Ελλάδας, όπως τα πρότζεκτ δημιουργίας περιεχομένου #my_skopelos και #my_andros, το οποίο βραβεύτηκε στα Tourism Awards 2019 με το χάλκινο βραβείο, και εκδόσεις όπως το #my_greece: H Ελλάδα μέσα από το βλέμμα 270 insta-φωτογράφων από τις εκδόσεις BELL, το 2017.

Φωτογραφία: Τα χωριά των Instagrammers-2

Η παρούσα έκδοση με τα χωριά της Ελλάδας είναι η εξέλιξη της πρώτης. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε μέσω ενός διαγωνισμού στο Instagram. Χιλιάδες φωτογράφοι κατέθεσαν τις φωτογραφίες τους και επιλέχθηκαν 270 όψεις της χώρας που αποτυπώνουν την αληθινή ταυτότητά της: από τα πρόβατα του βοσκού στη Ζίτσα Ιωαννίνων και στη Βυτίνα Αρκαδίας και τα λιβάδια της λεβάντας στο Μελενικίτσι Σερρών μέχρι τις γνώριμες φιγούρες του καφενείου της Σικίνου και της Κρήτης και τους σφουγγαράδες της Ψερίμου. «Αυτές οι φωτογραφίες μεταδίδουν το παραδοσιακό συστατικό της χώρας, τα ήθη, τα έθιμα και γεννούν μια γλυκιά νοσταλγία μιας Ελλάδας των αληθινών σχέσεων και της συντροφικότητας», λέει η κ. Αγιαννίδη. 

Φωτογραφία: Τα χωριά των Instagrammers-3

Για τους ξένους, μερικές από αυτές τις φωτογραφίες προκαλούν έκπληξη, σύμφωνα με την ίδια. Οι κατά τόπους εκθέσεις της ομάδας ανοίγουν ένα παράθυρο της πραγματικής Ελλάδας που προκαλεί απορίες στους επισκέπτες. Για παράδειγμα, το χιόνι που σκεπάζει τη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο. «Πώς γίνεται να χιονίζει στην Ελλάδα; Αφού έχει μόνο θάλασσες», απόρησε ένας Αυστριακός σε μια έκθεση στο Ηράκλειο. «Μέσα από τις φωτογραφίες του Instagram μαθαίνουν πράγματα που δεν μπορούσαν να φανταστούν», εξηγεί. Πώς εξηγείται όμως αυτή η αγάπη για τα ταξιδιωτικά ποσταρίσματα; «Εμένα μου αρέσει να χαζεύω φωτογραφίες από διάφορα μέρη του κόσμου. Πολλές φορές τυχαίνει να γνωρίσω την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο. Βρίσκομαι σε ένα μέρος, βλέπω μια φωτογραφία από ένα κοντινό χωριό, και βρίσκω λίγη ώρα να αποδράσω και να το γνωρίσω», λέει ο Χάρης Νικολακάκης, διευθυντής των εκδόσεων BELL και διαχειριστής της σελίδας Travel Drops, που μετράει 267.000 ακολούθους. «Επειδή το Instagram φτάνει πολύ μακριά, το μέσο είναι ένας τρόπος να αναδειχθούν μέρη και εικόνες που δεν γνωρίζουμε». Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός του λευκώματος. «Εκεί μέσα υπάρχουν 270 όψεις της Ελλάδας, μικρές ματιές στην καθημερινότητα και στις φυσιογνωμίες της ελληνικής επαρχίας, που μπορεί να φανούν γνώριμες στον καθένα μας. Είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε την πραγματική ζωή στην Ελλάδα».

Περισσότερα για τις δράσεις και την ομάδα των Greek Instagrammers Events θα βρείτε στο grevents.gr και στο @gr_events.

Φωτογραφία: Τα χωριά των Instagrammers-4ΙΝFO
Το φωτογραφικό λεύκωμα #my_greece: vilaages κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL (τιμή 15 ευρώ). Τα έσοδα θα διατεθούν στην Ένωση Μαζί για το Παιδί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή