Αυτοί δεν είναι οι Ινδιάνοι του μπαμπά σου

Αυτοί δεν είναι οι Ινδιάνοι του μπαμπά σου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυθεντικό. Αυτή είναι η μοναδική λέξη που ταιριάζει για να περιγράψεις επαρκώς το αυθεντικά αστείο, αυθεντικά προσγειωμένο και αυθεντικά ξεχωριστό δημιούργημα του –βραβευμένου με Όσκαρ– Μαορί σκηνοθέτη Τάικα Γουαϊτίτι (Jojo Rabbit, Thor: Ragnarok) και του –αυτόχθονα Αμερικάνου– κολλητού του Στέρλιν Χάρτζο. 
Θέμα του οι περιπέτειες τεσσάρων αυτόχθονων εφήβων, σε έναν καταυλισμό στην αγροτική Οκλαχόμα (από όπου κατάγεται και ο ίδιος ο Χάρτζο), που αρχίζουν και κάνουν μικρο-ληστείες (μεταξύ άλλων αυτοκίνητα, μπριζόλες από το παντοπωλείο και ένα φορτηγό γεμάτο καυτερά πατατάκια) προκειμένου να μαζέψουν αρκετά χρήματα για να ξεφύγουν από τη μοίρα τους με το να ταξιδέψουν ως τη μυθική Καλιφόρνια που έχουν χτίσει στη φαντασία τους. 

Αν εξαιρέσεις ότι εδώ δεν υπάρχει κάποιο τέρας πέρα από αυτό της μιζέριας και της φτώχειας, προφανώς και η σύγκριση με το Stranger Things είναι κάτι που έρχεται νομοτελειακά στο μυαλό κάθε ενημερωμένου τηλεθεατή. Κάτι που, στην πορεία, αποδεικνύεται εντελώς άκυρο. 

Γιατί ναι, και εδώ οι μικροί-έφηβοι πρωταγωνιστές που συνθέτουν τη συμμορία (και οι αντίστοιχοι της αντίπαλης που τους απειλεί) είναι όντως χαρισματικοί και ανερχόμενοι. Ναι, και εδώ, παίζει π.χ. ρόλο ο τοπικός σερίφης (που υποδύεται έξοχα ο Ζαν ΜακΚλάρνον του Fargo). Αν και, στη δική μας περίπτωση, αποδεικνύεται απλώς ένας ηλίθιος που επιβεβαιώνει κάθε κινηματογραφικό κλισέ περί «σοφού Ινδιάνου». 

Η διαφορά είναι ότι το Reservation Dogs είναι μια καθαρόαιμη μαύρη κωμωδία ενηλικίωσης που σε κάνει να γελάς ενώ ταυτόχρονα αναλογίζεσαι πόσο γελοία είναι τα στερεότυπα που έχουμε φορτώσει σε αυτούς τους ανθρώπους. Ειδικά όταν στην οθόνη εμφανίζεται το spirit πνεύμα του πρωταγωνιστή, ένας γκαφατζής Ινδιάνος που συμμετείχε στη θρυλική μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν απέναντι στον Κάστερ. Για την ακρίβεια, αυτή ήταν η πρόθεσή του, πριν το άλογό του σκοντάψει σε μια τρύπα και τον πλακώσει. Ένας βέβηλος χαρακτήρας που οφείλει την ύπαρξή του ακριβώς στο γεγονός ότι όλοι οι σεναριογράφοι είναι αυτόχθονες, οπότε κανείς δεν μπορεί να τους «ακυρώσει» για το γεγονός ότι τολμούν να μεταφέρουν –για πρώτη φορά στην ιστορία της τηλεόρασης– τη δική τους αλήθεια.  

ΙΝFO 
Δημιουργοί: Τάικα Γουαϊτίτι, Στέρλιν Χάρτζο
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 100%
Η σειρά στριμάρεται από το Disney+

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή