Το σκυλί που έμεινε πίσω

Όταν η καλή λογοτεχνία φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση του ανθρώπου με τον πιο πιστό του φίλο.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεοϋορκέζα, αλλά με καταγωγή από τη Γερμανία (από τη μητέρα της), τον Παναμά και την Κίνα (από τον πατέρα της), η 70χρονη Σίγκριντ Νούνιεζ ήταν πάντα μια αουτσάιντερ της λογοτεχνικής κοινότητας. Μέχρι που «μέσα σε μία νύχτα», όπως σχολιάζουν οι New York Times, έγινε διάσημη: το μυθιστόρημά της Ο φίλος (2018) διαβάστηκε μαζικά και κέρδισε πανηγυρικά το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ. (Είναι κάπως ειρωνικό το ότι η Νούνιεζ γνώρισε τελικά την αποδοχή με ένα βιβλίο στο οποίο μεταξύ πολλών άλλων καυτηριάζει τον λογοτεχνικό κόσμο.) Η ανώνυμη αφηγήτρια απευθύνεται σε έναν πρόσφατα αποθανόντα πολύ αγαπημένο της φίλο, η αυτοκτονία του οποίου την παρακινεί να μιλήσει. Να θυμηθεί. Γρήγορα όμως προστίθεται μια παράμετρος που αλλάζει τις ισορροπίες, αφού ο εκλιπών φαίνεται ότι επιθυμούσε να κληροδοτήσει στην αφηγήτρια τον σκύλο του. Έναν θηριώδη, γερασμένο Μεγάλο Δανό. Υπάρχουν κωμικά στοιχεία σε αυτή τη συνθήκη και εδώ έγκειται το κερδισμένο στοίχημα, αφού ο συγκερασμός των ετερόκλητων διαθέσεων δίνει ένα αποτέλεσμα αν μη τι άλλο πρωτότυπο. Η Νούνιεζ έγραψε ένα βιβλίο για την ίδια τη γραφή (απολαυστικές και πάντα εύστοχες οι αμέτρητες διακειμενικές αναφορές), για το πένθος, αλλά συγχρόνως ένα μυθιστόρημα κυνοφιλικού χαρακτήρα, που θα μπορούσε να διαβαστεί μόνο και μόνο για τη σχέση που αναπτύσσει η αφηγήτρια με αυτό το «δύσκολο» σκυλί. Ας μη λειτουργήσει αποτρεπτικά αυτό. Ως αναγνώστης με μηδενικό ενδιαφέρον για το ζήτημα, βρήκα κάθε γραμμή του βιβλίου άξια, κάθε στιγμή του συναρπαστική.

Το σκυλί που έμεινε πίσω-1Ο Φίλος της Σίγκριντ Νούνιεζ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου. 

 

 

 

 

 

Το σκυλί που έμεινε πίσω-2SOUNDTRACK
Μια σκωτσέζικη δισκογραφική ονόματι Bibliotapes προτείνει σε μουσικούς να συνθέσουν soundtracks βιβλίων, τα οποία στη συνέχεια διαθέτει αποκλειστικά σε κασέτες. Και αν εξαιρέσουμε τις κασέτες, όλο το υπόλοιπο απορώ πώς δεν το είχε σκεφτεί κανένας μέχρι τώρα. (πηγή: Guardian) 

 

 

Το σκυλί που έμεινε πίσω-3ΣΙΝΕΜΑ 
Ο Μάικλ Κέιν υποδύεται έναν αλκοολικό και ξεχασμένο συγγραφέα, το νέο βιβλίο του οποίου αποτελεί την τελευταία ελπίδα μιας νεαρής εκδότριας (Όντρεϊ Πλάζα). Το Best Sellers είναι μια κωμωδία βιβλιοφιλικού χαρακτήρα για τα τελευταία φετινά θερινά. Από 9/9, διανομή Tanweer. 

Το σκυλί που έμεινε πίσω-4ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Καμιά μορφή αποτυχίας δεν έχει τόσο «άγριο αντίκτυπο στο ασυνείδητο όπως ο χωρισμός», γράφει ο Μπότο Στράους στην Αφιέρωση (εκδ. Αλεξάνδρεια), ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα χωρισμού. Ένας εγκαταλελειμμένος βιβλιοπώλης βυθίζεται στην απουσία της αγαπημένης του. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή