Αναζωογονητικός δυόσμος

Αυτοφυής στην Ελλάδα, ο καλύτερος φίλος στην κουζίνα, εχθρός της δυσπεψίας, των πονοκεφάλων και του άγχους.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελετουργικό τρόπο παρασκευής του μαροκάνικου τσαγιού τον έχω παλαιότερα παρακολουθήσει στην αυθεντική του εκδοχή. Παρότι απαραιτήτως σερβίρεται ζεστό, η κατανάλωσή του είναι απολαυστική ακόμα και στις πιο μεγάλες ζέστες. Έμαθα λοιπόν να το φτιάχνω μόνος, προσάρμοσα όμως τη συνταγή στα μέτρα μου, αντικαθιστώντας κατ’ αρχάς τη ζάχαρη με φυλλαράκια στέβιας και συντομεύοντας αισθητά τη διαδικασία. Όση ώρα εντός της τσαγιέρας το πρώτο νερό τραβά την πικράδα του πράσινου τσαγιού, βγαίνω στην αυλή και μαζεύω μερικά φύλλα από τον όμορφο θάμνο του δυόσμου (Mentha spicata), που φέτος θέριεψε. Του προσφέρω, βλέπετε, τις ιδανικές συνθήκες, υγρό δηλαδή και γόνιμο έδαφος, άφθονο ήλιο και προστασία από την παγωνιά. Κόβω για να μυρίσω και μία από τις χαριτωμένες ταξιανθίες του με τα μικρά, ιώδη ή ρόδινα άνθη που τον στολίζουν όλο το καλοκαίρι. Ρίχνω τα φύλλα του στο καινούργιο νερό και μέχρι να ολοκληρωθεί η εκχύλιση συλλογίζομαι πόσο δημοφιλές είναι στη Μεσόγειο τούτο το άγνωστης καταγωγής φυτό που αυτοφύεται στη χώρα μας. Και στον υπόλοιπο κόσμο βεβαίως περιβάλλεται με μεγάλη συμπάθεια, λόγω κυρίως της χρησιμότητάς του στη μαγειρική τέχνη. Είναι στ’ αλήθεια ακαταμάχητη η αναζωογονητική του ευωδιά, σε αυτήν άλλωστε οφείλει το όνομά του, που αποτελεί παραφθορά της εύστοχης αρχαιοελληνικής ονομασίας «ηδύοσμος». Ο δυόσμος συγγενεύει στενά με τη μέντα και έτσι μοιάζουν αρκετά, μπορείτε ωστόσο εύκολα να τον ξεχωρίσετε, αρκεί να θυμάστε ότι τα φύλλα του έχουν πιο ρυτιδωμένη επιφάνεια, ενώ ο βλαστός του είναι πράσινος, σε αντίθεση με της μέντας που έχει καφεκόκκινη χροιά. 

Παραπλήσιες είναι και οι ιδιότητές τους, ο δυόσμος όμως είναι γλυκύτερος στη γεύση και έχει ηπιότερη δράση, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητάς του στη διεγερτική μινθόλη. Πίνω τώρα το έτοιμο, πια, τσάι μου και θυμάμαι ότι το έγχυμα του δυόσμου ενδείκνυται έπειτα από βαριά γεύματα, επειδή διεγείρει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων. Διαθέτει επίσης τη δύναμη να καταπραΰνει τη δυσπεψία και να ανακουφίζει από κοιλιακούς πόνους που οφείλονται σε σπασμούς.

Στο ψυχο-συναισθηματικό επίπεδο, ο δυόσμος «ψύχει» και κατευνάζει, η χρήση του έτσι συνιστάται σε μεταβατικές περιόδους που σημαδεύονται από έντονο άγχος, πονοκεφάλους ή ταχυκαρδίες. Το αιθέριο έλαιό του, το ηδυοσμέλαιο, διαθέτει αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και επουλωτικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιεί η βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών, ενώ στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για να γαληνεύει το πνεύμα και να βελτιώνει τη διάθεση. Στη μορφή δε που τον απολαμβάνω τώρα είναι απολύτως ασφαλής· κατεβάζω λοιπόν μονορούφι μια δεύτερη κούπα ως ακροτελεύτιο και ακλόνητο υπέρ αυτού επιχείρημα.

Φροντίδα και συγκομιδή

→ Ο δυόσμος αποτελεί ιδανική επιλογή για καλλιέργεια σε γλάστρα, την οποία θα γεμίσετε με χώμα που στραγγίζει καλά. Ακόμα καλύτερα είναι στον πάτο της να απλώσετε χαλίκια, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από τα, καθημερινά τους ζεστούς μήνες του χρόνου, ποτίσματά του. Αντέχει μεν στη σκιά, αλλά φυσικά προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, ενώ τον χειμώνα χρειάζεται προστασία από τον παγετό, που «καίει» τα φύλλα του. Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες ούτε έχει σημαντικούς εχθρούς. Αν διαπιστώσετε, συνήθως μετά από δύο ή τρία χρόνια, ότι ασφυκτιά στη γλάστρα του, θα πρέπει, κατά προτίμηση την άνοιξη, να τον μεταφυτέψετε σε μια αρκετά μεγαλύτερη. Μπορείτε να τον συγκομίζετε δύο φορές τον χρόνο, με την πρώτη να γίνεται λίγο πριν από την άνθιση και την τελευταία όταν ολοκληρωθεί, στις αρχές του φθινοπώρου. Τον κόβετε λίγο πιο ψηλά από τη μέση και, αφού τον δέσετε σε μάτσα, τα κρεμάτε και τα αποξηραίνετε σε χώρο σκιερό που αερίζεται καλά, για περίπου μία εβδομάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή