Το μετέωρο βήμα του Λαγού

Για τον Τζον Απντάικ και τα αμερικανικά σίξτις.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αποφεύγοντας να την κοιτάξει κατά πρόσωπο, κοιτάζεται στον καθρέφτη του μπάνιου: ένας μεγαλόσωμος, ροδαλός, λευκός άντρας, με σαγόνι που έχει αρχίσει να κρεμάει, που σφίγγει τα στραβά του χείλη σε μια απόπειρα να χαμογελάσει». Αυτός είναι ο Χάρι Άνγκστρομ. Ο Λαγός, όπως είναι το παρατσούκλι του από τα χρόνια που ήταν ένας σταρ του σχολικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Τώρα είναι 36 χρονών, η σύζυγός του τον εγκαταλείπει, ο γιος του μπαίνει στην εφηβεία και ο ίδιος θα ζήσει τα αμερικανικά σίξτις – όχι όπως τα όρισαν τα πρωτοσέλιδα και εκ των υστέρων οι κοινωνιολόγοι, αλλά με τον τρόπο του μέσου Αμερικανού («everyman», όπως τον έχει ορίσει η κριτική) σε μια κωμόπολη στην Πενσιλβάνια. Δηλαδή με μια σχετική αμηχανία. Με την αίσθηση της κοσμοϊστορικής αλλαγής να συνυφαίνεται με το καθημερινό ή το τυχαίο. Τα παραπάνω αφορούν στο μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ (1932-2009) Ο Λαγός Επιστρέφει (εκδ. Οξύ), που έκλεισε φέτος μισό αιώνα ζωής, και αποτελεί το δεύτερο μέρος της περίφημης τετραλογίας του Λαγού – τα βιβλία είναι αυτόνομα, αλλά καλό θα ήταν να διαβαστούν με τη σειρά. Μια σάγκα που γράφτηκε σε ένα διάστημα τριάντα ετών και έθεσε υποψηφιότητα για το Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα (αν έχει κάποια σημασία αυτό), αποτυπώνοντας τα ασταθή βήματα της πορείας του μεταπολεμικού ανθρώπου. Συγκεκριμένα, αυτό το δεύτερο μέρος (λιγότερο εμβληματικό ίσως από το πρώτο, αλλά λογοτεχνικά ανώτερο), με την άγρια μελαγχολία μιας εποχής υπερβάσεων, είναι από μόνο του ένα σπάνιο αριστούργημα.

Το μετέωρο βήμα του Λαγού-1Το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ Ο Λαγός Επιστρέφει κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ σε μετάφραση Πάνου Τομαρά.

 

Το μετέωρο βήμα του Λαγού-2ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το καινούργιο βιβλίο του Σαλμάν Ρουσντί θα δημοσιευτεί σε συνέχειες, μπορείτε να το υποδέχεστε στο μέιλ σας αν γραφτείτε στην πλατφόρμα Substack, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος. Νέοι καιροί; Ή απλώς η ψηφιακή εκδοχή του 19ου αιώνα;

Το μετέωρο βήμα του Λαγού-3ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Ένα campus novel μεταμφιεσμένο σε sitcom από το Netflix. Παρά τις τηλεοπτικές του συμβάσεις, το The Chair αποτυπώνει τις παθογένειες της ακαδημαϊκής κοινότητας – είναι επίσης αστείο και κανείς μπορεί να διασκεδάσει με τις συχνές λογοτεχνικές του αναφορές. 

Το μετέωρο βήμα του Λαγού-4ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
Γνωριμία με το έργο της Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν (1929-2018) με μια συλλογή διηγημάτων της, Οι δώδεκα κατευθύνσεις του ανέμου, που είχε κυκλοφορήσει στην Αμερική το 1975. Επιστημονική φαντασία και κοινωνικός προβληματισμός. 
Από τις εκδόσεις Αίολος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή