Πώς κυλάει η ζωή

Για ένα διήγημα του Έτγκαρ Κέρετ και τη στιγμή που σουρουπώνει στην παραλία του Τελ Αβίβ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάβασα τη συλλογή διηγημάτων Αναποδιά στην άκρη του γαλαξία του Έτγκαρ Κέρετ (γεν. 1967) πριν από μερικούς μήνες, όταν κυκλοφόρησε, έχοντας και στο παρελθόν εκτιμήσει τον σαρκαστικό-αυτοσαρκαστικό τόνο με τον οποίο ο Ισραηλινός συγγραφέας καταγράφει την καθημερινότητα στη χώρα του. Δεν αφαιρεί τις ιστορικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες, είναι μάλιστα πολύ ψύχραιμος ως προς αυτό το κομμάτι, αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ζωή. Η οποία κυλάει όπως κυλάει παντού. Εντός της συλλογής βρίσκεται το διήγημα που μου άρεσε περισσότερο από όσα διάβασα την περσινή εκδοτική σεζόν, όπως συνειδητοποιώ εκ των υστέρων, και σκέφτηκα να το καταθέσω τώρα που ξεκινάει σιγά σιγά η καινούργια. Το διήγημα λέγεται Pineapple crush – ο τίτλος παραπέμπει σε μια ποικιλία χόρτου που «είναι τόσο δυνατό που, αν καπνίσεις αρκετό, μπορείς να ερωτευτείς ακόμη κι έναν ανανά». Ο αφηγητής καπνίζει κάθε μέρα στο σούρουπο, μετά τη δουλειά, σε μια γωνιά στην παραλία του Τελ Αβίβ. Εκεί γνωρίζει μια γυναίκα που του ζητάει μια τζούρα. Είναι δύο άγνωστοι που επιχειρούν να επικοινωνήσουν. Ο αφηγητής περιγράφει τη συνάντηση και όσες θα ακολουθήσουν, καθώς και ό,τι άλλο συμβαίνει στη ζωή του, κρατώντας από τα γεγονότα μια απόσταση. Άλλωστε, έτσι τα ζει. Γι’ αυτό και η πραγματικότητα διαρκώς τον ξεπερνάει. Είναι τριάντα σελίδες. Γελάς και λυπάσαι και πιο πολύ φοβάσαι· η ζωή κυλάει παντού με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή κυλάει. Πολύ σπουδαίο, όπως και όλη η συλλογή.

Πώς κυλάει η ζωή-1Η συλλογή Αναποδιά στην άκρη του γαλαξία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Χρυσούλας Κ. Παπαδοπούλου.

 

 

 

 

Πώς κυλάει η ζωή-2ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Σαν σήμερα πριν από 110 χρόνια γεννήθηκε ο Βρετανός νομπελίστας Γουίλιαμ Γκόλντινγκ. Σε λίγες μέρες αναμένεται η κυκλοφορία της Διπλής γλώσσας από τις εκδόσεις Διόπτρα, ενός μυθιστορήματος με αρχαιοελληνικό ενδιαφέρον. 

 

 

 

Πώς κυλάει η ζωή-3ΣΚΕΨΗ
«Η συγγραφή ενός μυθιστορήματος είναι ένας τρόπος δημιουργίας ενός δωματίου ή χώρου όπου μπορώ να πω κάτι που διαφορετικά ίσως ήταν απίστευτα μπανάλ ή δεν θα άξιζε τον κόπο». Καρλ Όβε Κνάουσγκααρντ, συνέντευξη στο περιοδικό The Millions. 

Πώς κυλάει η ζωή-4ΕΚΔΟΣΗ
Το διήγημα Γιοζεφίνε η αοιδός ήταν το τελευταίο που έγραψε ο Φραντς Κάφκα. Οι πολλοί του σημερινοί φίλοι και μελετητές θα το βρουν στην ομώνυμη συλλογή μαζί με αρκετά ακόμα – σημειώστε το Μπλούμφελντ το γεροντοπαλίκαρο… Από τις εκδόσεις Κίχλη. 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή