Ένα διαστημικό έπος με γερά «θεμέλια»

Ένα διαστημικό έπος με γερά «θεμέλια»

Βασισμένο στα βραβευμένα μυθιστορήματα του Ισαάκ Ασίμωφ, με προοπτική να «τρέξει» για 8 σεζόν και με δυσθεώρητο μπάτζετ, το Foundation του Apple TV+ είναι πολύ επικό για να το αγνοήσεις.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπνευσμένα από την παρακμή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και πολυβραβευμένα, τα μυθιστορήματα της συγκεκριμένης σειράς, διά χειρός Ισαάκ Ασίμωφ, αποτελούν ένα από τα Ιερά Δισκοπότηρα των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών μεταφορών ήδη από τη στιγμή που πρωτοκυκλοφόρησαν, πίσω στο 1942. Το μοναδικό πρόβλημα; Ότι δεν το λες και ιδιαίτερα εύκολο να μετατρέψεις αυτή τη χιλιετή διαγαλαξιακή πατρίδα πολιτικού σκακιού σε κάτι που να βγάζει ιδιαίτερο νόημα. Ένα –μπερδεμένο και πολύπλοκο– ταξίδι στην καρδιά μιας γαλαξιακής αυτοκρατορίας του μακρινού μέλλοντος. Εκεί που η ανθρωπότητα έχει κατακτήσει όποιον πλανήτη έχει βρει μπροστά της. Εκεί που την τάξη διασφαλίζει μια αειθαλής αυτοκρατορία, που μετράει ήδη χιλιετίες ζωής και την οποία διοικούν τρεις κλώνοι (ο καθένας σε διαφορετική ηλικία) του original νεκρού αυτοκράτορα (βλέπε Brothers Dawn, Day και Dusk).

Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ένας ψυχοϊστορικός (μαθηματικός που μελετώντας την ψυχολογία των μαζών μπορεί να προβλέψει το μέλλον) έρχεται και επιμένει πως η πτώση είναι άμεση, αναπόφευκτη και εκκωφαντική. Και ότι, αν και εφόσον τον εμπιστευτούν ώστε να φτιάξει ένα θησαυροφυλάκιο γνώσης σε έναν μακρινό πλανήτη, ο μεσαίωνας που θα ακολουθήσει μπορεί να είναι κομματάκι μικρότερος σε διάρκεια (κάποιοι αιώνες αντί για ολόκληρες χιλιετίες). Εμείς, ως θεατές, μπαίνουμε στο νόημα ακολουθώντας το ταξίδι της νεαρής ταλαντούχου μαθηματικού που γίνεται μέρος της ομάδας του Σωτήρα. Και, μέσα από τα δικά της μάτια, βιώνουμε το τι πραγματικά σημαίνει η πολιτική ίντριγκα σε μια πρωτοφανή κλίμακα. Μια flagship σειρά, συγκρίσιμη με τα Star Wars, για την οποία η Apple TV+ ξεκάθαρα φιλοδοξεί να αποτελέσει το δικό της Game of Thrones. Με την κρίσιμη διαφορά ότι εδώ η έμφαση πέφτει αποκλειστικά στην πλοκή και στην οπτική μεγαλοπρέπεια και επ’ ουδενί στο σεξ και στη βία. Αντιθέτως εκπέμπει ποιότητα, ευφυΐα –όπως και φιλοδοξία– από κάθε της πόρο. Επίσης δίνει την ευκαιρία στο ταλαντούχο καστ της, από το οποίο ξεχωρίζουν ο Τζάρεντ Χάρις του Chernobyl (ως ο μαθηματικός) και ο Λι Πέις του Halt and Catch Fire (ως ο μεσαίος κλώνος), να βγάλει λόγους που κάθε ηθοποιός θα ζήλευε. Προφανώς και το Foundation έχει αρκετά προβλήματα. Προφανώς έχει ήδη δεχθεί και θα συνεχίσει να δέχεται κριτικές. Απλώς, στο τέλος της ημέρας, δεν γίνεται να είσαι φαν της επιστημονικής φαντασίας και να μην προσεύχεσαι οι δημιουργοί του να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν αυτό το κουβάρι.

ΙΝFO
Δημιουργοί: Ντέιβιντ Σ. Γκόγερ και Τζος Φρίντμαν.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 74%.
Η σειρά στριμάρεται από το Apple TV+.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή