Mια ξεχασμένη ιστορία

Για την αξία ενός ιστορικού μυθιστορήματος και την επέτειο της προσάρτησης της Θεσσαλίας.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Επανάσταση ξεκίνησε το 1821 και καμιά φορά, αφελώς, ξεχνάμε ότι δεν τελείωσε μέσα σε μία μέρα. Οι δεκαετίες που ακολούθησαν είναι γεμάτες ξεχασμένες ιστορίες, γεγονότα χαμένα ανάμεσα σε άλλα, όπως είναι, για παράδειγμα, η επανάσταση των Πηλιορειτών του 1878, μια υποσημείωση στη μεγάλη εικόνα. Η Θεσσαλία προσαρτήθηκε τελικά τρία χρόνια αργότερα, το 1881 – μεθαύριο, 2 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται 140 χρόνια. Καμιά φορά, όλα αυτά μας τα θυμίζει η λογοτεχνία. Το ιστορικό μυθιστόρημα του Χριστόφορου Σεμέργελη, Μία θάλασσα, δύο πατρίδες (εκδ. Κέδρος), ζωντανεύει εκείνη την εποχή, εστιάζοντας στη χρονολογία της εξέγερσης: ένας λεβαντίνος της Σμύρνης, μπλεγμένος σε ένα κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, διασχίζει το Αιγαίο για να βρεθεί στον Βόλο τη στιγμή που ξεσπά η επανάσταση. Οπότε τα πράγματα περιπλέκονται. Ο συγγραφέας (με καταγωγή από τον Βόλο ο ίδιος) μας μεταφέρει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια του ήρωά του, ενός εξωτερικού προσώπου, εξασφαλίζοντας έτσι μια απόσταση. Από τις σελίδες του περνά ένα πλήθος ιστορικών προσώπων, που δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στην αφήγηση: από τον πρόξενο Κάρολο Μπόρελ και τον Σκαρλάτο Σούτσο, επικεφαλής του ελληνικού στρατού, μέχρι τον Βρετανό δημοσιογράφο και φιλέλληνα Κάρολο Ογλ. Υπάρχει χρήσιμο ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου, μαζί με τη συνοπτική περιγραφή του ιστορικού πλαισίου από τον ίδιο τον συγγραφέα, που κατέθεσε σε αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα την αγάπη του για την έρευνα και την Ιστορία, την αγάπη του για τον τόπο του, αλλά και την αγάπη του για τη λογοτεχνία.

Mια ξεχασμένη  ιστορία-1Το Μία θάλασσα, δύο πατρίδες, εκδόσεις Κέδρος. 

 

 

 

 

 

Mια ξεχασμένη  ιστορία-2ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Περισσότερο μοιάζει με ένα μοντέρνο πολιτιστικό κέντρο: ο αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμε σχεδίασε μια πολύ ιδιαίτερη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο, αφιερωμένη αποκλειστικά στον Χαρούκι Μουρακάμι, ο οποίος χάρισε το προσωπικό του αρχείο. Και τα χιλιάδες του βινύλια. Σπάνια τιμή για εν ζωή συγγραφέα. 

Mια ξεχασμένη  ιστορία-3ΠΡΟΣΕΧΩΣ
Ο νέος νομπελίστας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα θα έβρισκε αργά ή γρήγορα στέγη και στη γλώσσα μας, και αυτό θα συμβεί, όπως ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Τον Ιούνιο αναμένεται το Afterlives (το πιο πρόσφατο βιβλίο του) και θα ακολουθήσουν άλλα τρία. Αναμένουμε με μεγάλη περιέργεια. 

Mια ξεχασμένη  ιστορία-4ΕΚΔΟΣΗ
Τρόμος και φαντασία. Θαυμάσια έκδοση της συλλογής διηγημάτων του μεγάλου Ρέι Μπράντμπερι, Ο εικονογραφημένος άνθρωπος. Στο σώμα ενός μυστηριώδους ανθρώπου είναι χαραγμένες ζωντανές ιστορίες, που ξεπηδούν και μας ταξιδεύουν σε όλο το σύμπαν, αλλά καταλήγουν πάντα στην πραγματικότητα. Από τις εκδόσεις Άγρα. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή