H λίστα της ευτυχίας

Τα οκτώ πράγματα που ο σκύλος εκτιμά περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα χρόνια! Τόσα συμπλήρωσα πρόσφατα γράφοντας αυτή τη στήλη και έχω απαντήσει σε εκατοντάδες γράμματά σας – αν και όχι πάντα με αξιέπαινη χρονική συνέπεια. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ έως τώρα, κανείς δεν μου ζήτησε να βάλω στη σειρά τις κυνικές απολαύσεις, όλα αυτά που αγαπάει ένας σκύλος, με βάση αξιολόγησης την πειραματική παρατήρηση. Κανείς, εκτός από τη δεκαεξάχρονη αναγνώστρια Μαρία Φιλίππου, η οποία δείχνει να αγαπάει τις λίστες όσο κι εγώ. Το έψαξα λοιπόν (στοιχεία υπάρχουν άφθονα) και ιδού τα οκτώ πράγματα που ο σκύλος σας εκτιμά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο:

1. Η μυρωδιά σας. Τη λατρεύει τόσο πολύ, που ένα άπλυτο μπλουζάκι σας μέσα στη φωλιά του, ειδικά όσο είναι στην ανάπτυξη, μπορεί να σηματοδοτήσει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα σκυλί που ζει το άγχος του αποχωρισμού και ένα που περιμένει στωικά να επιστρέψετε.
2. Το σπάσιμο της ρουτίνας στη βόλτα. Αν και πλάσματα της ρουτίνας σε ό,τι απειλεί το αίσθημα της ασφάλειας, τα σκυλιά δεν ενθουσιάζονται με τις ίδιες και τις ίδιες διαδρομές, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει. Ούτε κι εσείς άλλωστε, οπότε, την επόμενη φορά που θα βγείτε παρέα, πάρτε τον δρόμο τον λιγότερο περπατημένο.
3. Τον έλεγχο του περίφημου pee-mail. Ναι, αυτό που καταλάβατε. Στη βόλτα, μία από τις πιο σοβαρές ενασχολήσεις του σκύλου σας είναι να μυρίσει τα σημάδια των προηγουμένων, να προσθέσει το δικό του, να εντοπίσει τους νεοφερμένους, να επισημάνει ενδεχόμενο κίνδυνο ή αναπαραγωγική διαθεσιμότητα. Όλα αυτά από τις ορμόνες στα ούρα, σ’ εκείνο το δύσμοιρο δεντράκι που ποτίζεται καθημερινά από τα δεκάδες σκυλιά που αφήνουν τα διαπιστευτήριά τους. 
4.  Τα χάδια. Αλλά όχι οπουδήποτε. Έρευνες έχουν καταλήξει πλέον ότι τα σκυλιά, ακόμα κι αν αισθάνονται απόλυτα ασφαλή και παραδομένα στη φροντίδα σας, στρεσάρονται όταν τα χαϊδεύετε στο κεφάλι, στα πόδια, στο σημείο πάνω από την ουρά ή στην κοιλιά (όχι όλα, αλλά πολλά). Το καλύτερο σημείο για να τους δείξετε την αγάπη σας; Το στήθος. Ένα χάδι ή ένα ελαφρύ χτύπημα με την παλάμη θα τους δείξει όλα όσα αισθάνεστε.
5. Το χάζι. Είτε λείπετε είτε είστε παρέα, τα σκυλιά λατρεύουν να χαζεύουν έξω. Ανοιχτά παράθυρα, προσβάσιμα μπαλκόνια προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για χαλαρή απασχόληση στον σκύλο σας. Αρκεί να είστε σίγουροι ότι δεν ενοχλεί τη γειτονιά γαβγίζοντας. Στην περίπτωση αυτή, αφήστε το μπαλκόνι και δώστε του χώρο μπροστά σε ένα παράθυρο που βλέπει όσο περισσότερο γίνεται στον έξω κόσμο.
6. Η ματιά σας. Έχει αποδειχθεί ότι τα σκυλιά που σας ξέρουν και σας εμπιστεύονται νιώθουν απέραντη γαλήνη και αγάπη όταν τα κοιτάτε κατευθείαν στα μάτια και τους μιλάτε τρυφερά. Η παραγωγή της ωκυτοκίνης χτυπάει ρεκόρ και η μορφή αυτή της επικοινωνίας είναι τόσο στενή, ώστε συγκρίνεται με την επικοινωνία που έχει μια μητέρα με το μωρό της. Μην τους τη στερείτε.
7. Τα αινίγματα. Τα σκυλιά βαριούνται όταν δεν έχουν ένα έργο να παραγάγουν. Αντίθετα, λατρεύουν να σας κάνουν τα χατίρια, λύνοντας ταυτόχρονα νοητικά προβλήματα: ανακαλύπτοντας τρόπους για να φτάσουν κάπου, να πάρουν κάτι, να ολοκληρώσουν μια εντολή. Στα pet shops υπάρχουν πολλά παιχνίδια-γρίφοι για σκυλιά, τα περισσότερα συνδεδεμένα με τη διαδικασία του ταΐσματος. Με έναν σμπάρο…
8. Να τρώνε ανενόχλητα. Η ώρα του φαγητού είναι ιερή για ένα σκυλί. Όσο πιο ιδιωτική μπορείτε να την κάνετε, τόσο το καλύτερο. 

Ευχαριστούμε, Μαρία!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή