Αθήνα σ’ ακούω

Πενήντα εικόνες της πρωτεύουσας μέσα από τον φακό του φωτογράφου Ζορζ Σαλαμέ, σε ένα νέο βιβλίο.

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ και να αγκαλιάζω την πόλη μου, όχι γι’ αυτό που θα έπρεπε να είναι ή γι’ αυτό που θα ήθελα να είναι, αλλά γι’ αυτό που είναι και μου διέφευγε. Οι δρόμοι της με διαμόρφωσαν και έγιναν το τρίτο δωμάτιο του σπιτιού της Αριστοτέλους. Οι βόλτες με ανακούφισαν από τα νωπά τραύματα του ξεριζωμού μου από τη Βηρυτό, παρόλο που δεν το αντιλήφθηκα τότε. Αναζητούσα τη “σωστή απόσταση από τους ανθρώπους και τα πράγματα, πλησιάζοντας άλλοτε την πόλη κι άλλοτε τον εαυτό μου», γράφει ο φωτογράφος Ζορζ Σαλαμέ σε ένα από τα δύο κείμενα-επιστολές που συνοδεύουν την έκδοση Αθήνα σ’ ακούω. Πρόκειται για μια σειρά πενήντα φωτογραφιών και δύο γραμμάτων, τα οποία αποτελούν το συμπύκνωμα της επικοινωνίας του, από το 1997 έως το 2001, με τον ξενιτεμένο τότε φίλο του Αλέξανδρο Μιστριώτη. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μια περίοδο οκτώ χρόνων, από το 1998 έως το 2006, οπότε ο Σαλαμέ μετανάστευσε στο Παλέρμο. Με αφορμή την επιστροφή του, δώδεκα χρόνια αργότερα, βούτηξε στη συλλογή του από εκατοντάδες φωτογραφίες της πρωτεύουσας, από τις οποίες και επέλεξε τις πενήντα που περιλαμβάνει το βιβλίο. «Μια χειρονομία με το χέρι στα μαλλιά της, ένα άρωμα της αθανασίας» είναι η περιγραφή που συνοδεύει την παρακάτω φωτογραφία.

INFO
Ζορζ Σαλαμέ, Αθήνα σ’ ακούω. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Tετάρτη 15/12, στις 19.30, στο θέατρο ΚΑΜΙΡΟΣ, Ιθάκης 32, Κυψέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή