Οι προτάσεις του Κ για τα βιβλία της εβδομάδας

Οι προτάσεις του Κ για τα βιβλία της εβδομάδας

Για τον ηρωικό Βάριαν Φράι και την τέχνη του μυθιστορήματος.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ένα μυθιστόρημα είναι πολύ πιο προσωπικό από μια βιογραφία», λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας Τζούλι Όριντζερ (γεν. 1973) σε συνέντευξή της στο Paris Review. «Διαβάζουμε ένα μυθιστόρημα για να ζήσουμε μια παρατεταμένη στιγμή μαζί με έναν χαρακτήρα – όχι για την καθαρή περιγραφή των γεγονότων, αλλά για την αλήθεια που τα ξεπερνάει». Με αυτά τα λόγια η Όριντζερ εξηγεί γιατί επέλεξε να αφηγηθεί μυθιστορηματικά την ιστορία του Βάριαν Φράι, η ζωή του οποίου υπήρξε έτσι κι αλλιώς αυτό που λέμε μυθιστορηματική. Στον Φάκελο απόδρασης (εκδ. Gutenberg), λοιπόν, αυτό το πληθωρικό βιβλίο των σχεδόν χιλίων σελίδων, η συγγραφέας βασίζεται σε ντοκουμέντα για να αναπλάσει τη συγκλονιστική ιστορία του Αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος σε ρόλο διαμεσολαβητή εγκαταστάθηκε το 1941 στη Μασσαλία και μέσα σε 15 μήνες κατάφερε να εξασφαλίσει βίζες και εισιτήρια για περισσότερους από 1.500 ανθρώπους. Μερικά ενδεικτικά ονόματα: Μπρετόν, Άρεντ, Ερνστ, Χάινριχ Μαν, Σαγκάλ κ.ά. – ο τελευταίος εμφανίζεται στο πρώτο κεφάλαιο απρόθυμος να εγκαταλείψει τη Γαλλία. Το ιστορικό πλαίσιο συνυπάρχει με όσα δεν καταγράφονται στην επίσημη ιστορία, συναισθήματα και σκέψεις, ενώ το παράδοξο είναι ότι η μετατροπή του Φράι σε λογοτεχνικό ήρωα τον κάνει να μοιάζει πιο αληθινός. Το βιβλίο συγγενεύει με το Καπιτέν (εκδ. Στερέωμα) του Αντριέν Μποσκ, που περιγράφει το ταξίδι ορισμένων εκ των επώνυμων φυγάδων, αλλά και με το Τράνζιτο (εκδ. Άγρα) της Άννα Ζέγκερς, η οποία διέφυγε μέσω Μασσαλίας προς τις ΗΠΑ.

Οι προτάσεις του Κ για τα βιβλία της εβδομάδας-1Φάκελος απόδρασης, εκδ. Gutenberg, μτφρ. Θεοδώρα Δαρβίρη.   

 

 

 

 

 

Οι προτάσεις του Κ για τα βιβλία της εβδομάδας-2ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Το Όχι ορχιδέες για τη Μις Μπλάντις (εκδ. Άγρα) του Βρετανού Τζέιμς Χ. Τσέιζ, η κλασική γκανγκστερική ιστορία που έκανε πάταγο τη δεκαετία του ’40, αποτελεί σήμερα ένα κλασικό αστυνομικό ανάγνωσμα. Μια πολύ σκληρή ιστορία, που φτάνει στα πιο σκοτεινά σημεία της συμπεριφοράς.

 

 

Οι προτάσεις του Κ για τα βιβλία της εβδομάδας-3NON FICTION
Ξεκινώντας από τον Σνόουντεν και τις αποκαλύψεις του για τις τακτικές παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο δημοσιογράφος Μπάρτον Γκέλμαν γράφει τον Σκοτεινό καθρέφτη (εκδ. Καστανιώτη), ένα βιβλίο στο μεταίχμιο της βιογραφίας (του Σνόουντεν), της ερευνητικής δημοσιογραφίας και του πολιτικού θρίλερ. 

 

 

Οι προτάσεις του Κ για τα βιβλία της εβδομάδας-4ΕΡΕΥΝΑ 
Οι Αμερικανοί διάβασαν κατά μέσο όρο 12,6 βιβλία μέσα στο 2021, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup, αριθμός που αποτελεί ιστορικό χαμηλό στα 30 χρόνια που διεξάγεται η έρευνα. Το 17% των ενηλίκων δήλωσε ότι δεν διάβασε κανένα βιβλίο μέσα στη χρονιά. Ωραία νέα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή