Katerine Duska: «Τα καλλιτεχνικά μου “όχι” είναι περισσότερα από τα “ναι” που έχω πει»

Katerine Duska: «Τα καλλιτεχνικά μου “όχι” είναι περισσότερα από τα “ναι” που έχω πει»

Η Katerine Duska μας μιλά για τα νέα της τραγούδια, τις διεθνείς συνεργασίες της, το επικείμενο live στο Τέξας και την απόφαση να μείνει πιστή στο όραμά της.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χαρακτηρίζει η επιμονή. Οκτώ χρόνια μετά το ντελικάτο ντεμπούτο της, έχει διαβεί πολλούς δρόμους: της επιτυχίας, των άτυχων στιγμών, της αποθέωσης και της αμφισβήτησης. Σήμερα επιμένει, ακόμα. Πού; Στον αληθινό εαυτό της. «Πολλές φορές η βιομηχανία θα σε αντιμετωπίσει σαν έναν αριθμό της στατιστικής. Αν δεν δημιουργήσεις τον δικό σου μικρόκοσμο, δεν αντέχεις εύκολα», λέει σήμερα η Κατερίνα Ντούσκα. «Η μουσική για μένα ήταν πάντα το αντίδοτο στη μοναξιά που καμιά φορά νιώθω στον μικρόκοσμό μου. Μόνο εμείς ξέρουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, τι θυσιάζουμε, σε τι επενδύουμε. Εγώ ήμουν σίγουρη γι’ αυτά που ήθελα να υποστηρίξω, αλλά και για τον τρόπο που ήθελα να τα υποστηρίξω».

Έχεις βρει ποια είσαι μουσικά;
Αλίμονο. Νιώθω ότι έχω τραβήξει έναν συγκεκριμένο δρόμο ηχητικά. Μου πήρε καιρό να φτάσω εκεί. Στη δουλειά μου είμαι πάντα πάνω απ’ όλα. Από το πώς θα στηθεί ένα κομμάτι οπτικά μέχρι τα ρούχα που θα φορέσω. Είμαι βαθιά συναισθηματική και μαχητική ταυτόχρονα. Βαριέμαι εύκολα και θέλω διαρκώς να εξελίσσομαι. Το Call Μe Nyx, το τελευταίο μου EP, είναι η πιο αυθεντική μου δουλειά. Η Κατερίνα στο 100%.

Με τι σκέψεις το δημιούργησες;
Είναι ένα προσωπικό πρότζεκτ γύρω από ένα alter ego μου, τη Nyx, που συμβολίζει τη νύχτα. Τον εαυτό μου μουσικά τον ανακάλυψα τη νύχτα. Εκείνες τις ώρες είμαι πιο δημιουργική. Υπήρξε μια περίοδος που είχα διαταραχές ύπνου και μέσα σ’ αυτή τη συνθήκη γεννήθηκαν τα κομμάτια, τα περισσότερα υπαρξιακά. Το νέο μου single, Of Time, έχει να κάνει με τις αγωνίες μου σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Αναρωτιέμαι αν μιλάμε για μια αναστρέψιμη κατάσταση ή αν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Παραμένω αισιόδοξη για τον κόσμο μας. 

Ο τρόπος που βλέπεις τη δουλειά σου είναι διεθνής; Τον Μάρτιο θα εμφανιστείς στο SXSW στο Τέξας και το άλμπουμ σου το έφτιαξες στο Λονδίνο, παρέα με τον Ντέιβιντ Σνέντον, στενό συνεργάτη της Λάνα ντελ Ρέι.
Κατ’ αρχάς, να πω πόσο τυχερή νιώθω για το SXSW. Είναι μια σημαντική στιγμή και ανυπομονώ να ζήσω το live μου εκεί. Κοίταξε, ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο ήταν πάντα διεθνής, δεν είχε ποτέ σύνορα. Μεγάλωσα στον Καναδά από Έλληνες γονείς, το Λονδίνο είναι πια το δεύτερο εργασιακό μου σπίτι, μένω στο Παγκράτι, έχω ομάδα management στην Αμερική, η μουσική μου είναι αγγλόφωνη. Νιώθω ότι θέλω να «απλώνομαι» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου.

«Παρότι ταλαντούχα, ακόμα υποτιμημένη», γράφει ένα σχόλιο στο YouTube. Νιώθεις έτσι;
Καθόλου. Είναι κάτι που έχω ακούσει πολλές φορές και νιώθω ότι προέρχεται από αγάπη. Κάθε καλλιτέχνης ξέρει πώς κινείται. Προσωπικά αισθάνομαι ότι έχω μαζέψει πολλές μικρές επιτυχίες και νιώθω προνομιούχα, αν σκεφτείς ότι ελάχιστο ποσοστό των μουσικών παγκοσμίως μπορεί να ζει από αυτό το επάγγελμα. Είναι σημαντικό για μένα να μην προδώσω ποτέ τη σχέση με την τέχνη μου. Τα καλλιτεχνικά μου «όχι» είναι περισσότερα από τα «ναι» που έχω πει. Έχω αρνηθεί συνειδητά τα πράγματα που δεν μου ταίριαζαν· από συνεργασίες, τραγούδια και μουσικές σκηνές μέχρι συνεντεύξεις. Θα μπορούσα να πάρω τον εύκολο δρόμο, αλλά διάλεξα τον δύσκολο. Επέμεινα στο όραμά μου.

Ποιο είναι αυτό;
Το όραμά μου δεν ήταν ποτέ να γίνω πλούσια ή διάσημη. Με οδηγούσε μια ανάγκη έκφρασης να φτιάξω κάτι δικό μου και να μπορώ να εμπνεύσω τον κόσμο. Δεν ήταν εύκολο. Αναγκάστηκα να κάνω άλλες δουλειές παράλληλα, για να μπορώ να ζω και να μη συμβιβαστώ ποτέ με συγκεκριμένες καλλιτεχνικές επιλογές. Πια δουλεύω όλο και πιο μαχητικά. Θα ήθελα να πιστεύω ότι έχω βάλει το λιθαράκι μου ώστε η indie pop στην Ελλάδα να μη θεωρείται μουσική για λίγους.

Στη Eurovision θα πήγαινες ξανά;
Παλιά το απέκλεια. Σαν εμπειρία ήταν δύσκολη αλλά και μοναδική. Σήμερα μπορώ να σου απαντήσω ότι δεν ξέρω. Είναι σημαντικό γεγονός για έναν καλλιτέχνη και χαίρομαι για τον κόσμο που με αγάπησε μέσα από αυτή τη διαδικασία. Σίγουρα, αν πήγαινα ξανά, θα άλλαζα αρκετά πράγματα.

INFO
Το νέο single της Κατερίνας Ντούσκα, Of Time, από το νέο της EP, Call Me Nyx, κυκλοφορεί από τη Minos EMI. Επόμενα lives: Θεσσαλονίκη (19/2, Block 33), Πάτρα (26/2, Lunar Space). Instagram: @katerineduska

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή