The Gilded Age: Το αμερικανικό Downton Abbey

The Gilded Age: Το αμερικανικό Downton Abbey

Στη σειρά The Gilded Age ο Julian Fellowes στήνει μια πάλη παλαιού και νέου χρήματος στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά χρόνια μετά το τέλος του Downton Abbey, ο –72χρονος πλέον– δημιουργός του, Τζούλιαν Φέλοουζ, βρίσκει κάτι εξίσου εποχής και πνευματώδες για να ικανοποιήσει τους παλιούς φαν και να δημιουργήσει πολλούς καινούργιους. Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του μπαίνει η «Επίχρυση εποχή», όπως ονομάστηκαν –με αφορμή το ομώνυμο σατιρικό βιβλίο του Μαρκ Τουέιν– οι τρεις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ.

Τότε που οι νέοι πλουτοκράτες, συνήθως –αλλά όχι αποκλειστικά– μεγιστάνες του σιδηροδρόμου, άρχισαν να παραγκωνίζουν τους παλιούς. Με τεράστιες περιουσίες να φτιάχνονται και να χάνονται σε καθημερινή βάση. Και με μια λεπτή «επίστρωση» βελούδινης χλιδής να καλύπτει κοινωνικά προβλήματα ακραίας φτώχειας, ξενοφοβίας, ρατσισμού και λυσσαλέας εκμετάλλευσης των εργατών.

Σύμφωνα με τον Φέλοουζ, αυτό που βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρον στην όλη ιστορία είναι ότι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στη Βρετανία, όπου κάποιος που είχε ή έβγαζε χρήματα φρόντιζε να αγοράσει έναν πύργο-έπαυλη που απείχε δεκάδες χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο γείτονα, εδώ ένα αστικό «παλάτι» υψωνόταν σε 30 μέτρα απόσταση από το διπλανό του.

Όλη αυτή δηλαδή η συμπυκνωμένη έριδα και η «δυσωδία» της αχαλίνωτης φιλοδοξίας πλανώνταν κυριολεκτικά στον αέρα. Μη φανταστείς, πάντως, ότι θα χρειαστείς μαθήματα ιστορίας για να το παρακολουθήσεις.

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν απλώς ως φόντο στο high society μπρα ντε φερ ανάμεσα στη βιτριολικά ατακαδόρισσα Άγκνες Φαν Ριν, γόνο παλιάς νεοϋορκέζικης οικογένειας (την οποία υποδύεται αριστοτεχνικά η Κριστίν Μπαράνσκι) και τη νέα γειτόνισσά της, την απύθμενα φιλόδοξη δηλαδή Μπέρθα Ράσελ, σύζυγο του σιδηροδρομικού βαρώνου-λήσταρχου και poster girl των νεόπλουτων (εξαιρετική στο ρόλο η Κάρι Kουν), που έχτισε ένα παλάτι στην 5η Λεωφόρο και πασχίζει να βρει τρόπο να ανέβει όσο πιο ψηλά μπορεί στην κοινωνική κλίμακα.

Γύρω τους, όπως είναι προφανές, απλώνεται ένα πλούσιο μωσαϊκό από τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους (γεροντοκόρες αδελφές, χρεοκοπημένες ανιψιές, άσωτοι γιοι), άλλες οικογένειες και το «πάντα έτοιμο να κουτσομπολέψει» υπηρετικό προσωπικό του κάτω ορόφου. 

Ουσιαστικά το The Gilded Age παρέχει στον Φέλοουζ έναν πιο διευρυμένο καμβά για να πλέξει και να μας σερβίρει έναν γνώριμο ιστό ίντριγκας και κοινωνικής ανισότητας.

Το ότι στη σειρά επίσης παίζουν –μεταξύ άλλων– η Σίνθια Νίξον και η Λουίζα Τζέικομπσον (κόρη της Μέριλ Στριπ) είναι άνευ σημασίας. Αρκεί απλώς να επισημάνουμε ότι συνολικά το καστ διαθέτει μια αξιοσημείωτη συλλογή όχι μόνο Emmy, αλλά και βραβείων Tony. Τι άλλο να περιμένει κανείς από μια σειρά που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να αποτελέσει τον νέο κυριλέ εθισμό μας;

ΙΝFO
Δημιουργός: Τζούλιαν Φέλοουζ. 
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 80%.
Η σειρά προβάλλεται από το Vodafone TV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή