Comicdom CON Athens: Ο κόσμος του ελληνικού κόμικ που αξίζει να ανακαλύψετε

Comicdom CON Athens: Ο κόσμος του ελληνικού κόμικ που αξίζει να ανακαλύψετε

Η καρδιά της κομίστικης κοινότητας χτυπάει στο εμβληματικό φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάμε πίσω στο 2006, την περίοδο που το φεστιβάλ της Βαβέλ ήταν η πιο ξεχωριστή γιορτή για την κοινότητα των κόμικς. Αναγνωρίζοντας την πρωτοπορία του στον χώρο, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, ο Γιάννης Κουρουμπακάλης, ο Δημήτρης Σακαρίδης και η Λήδα Τσενέ είχαν το όνειρο να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα κόμικς και στην ποπ κουλτούρα που τα περιβάλλει, εμπνεόμενοι από αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού. Έτσι, δημιούργησαν το Comicdom CON Athens, με την Ελληνοαμερικανική Ένωση να αγκαλιάζει την προσπάθειά τους. Εκεί, κάθε χρόνο, νέοι και εδραιωμένοι καλλιτέχνες, εκδότες και κοινό αλληλεπιδρούν πάνω από τους πάγκους των εκδόσεων, με τις νέες δουλειές να παρουσιάζονται στη μεγάλη γιορτή.  

Έπειτα από δεκαπέντε διοργανώσεις, οι δύο ημέρες της διοργάνωσης έγιναν τρεις, οι τρεις καλλιτέχνες των αυτοεκδόσεων το 2006 ξεπέρασαν τους εκατό και οι σχεδόν 1.500 επισκέπτες έφτασαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο τους 20.000. Πώς εξηγείται αυτό το ενδιαφέρον; «Αφενός από τη δημιουργική ακμή της τελευταίας δεκαπενταετίας», αναφέρει ο κ. Κατιρτζιγιανόγλου, «αφετέρου από το γεγονός ότι η διοργάνωση, ούσα προσηλωμένη στα κόμικς και όχι ευρύτερα στις παραφυάδες της ποπ κουλτούρας, προσελκύει ένα κοινό που συνειδητά ενδιαφέρεται για τα κόμικς έντυπα και τα στηρίζει. Παίζει ρόλο και ότι είμαστε το μόνο φεστιβάλ αυτής της κλίμακας που παραμένει με δωρεάν είσοδο, άρα υπάρχει περιθώριο στον επισκέπτη να στηρίξει τους καλλιτέχνες».

Η Ελλάδα δεν έχει την παράδοση που κουβαλούν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, αλλά εμφανίζει μια δυναμική που προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών και προσκεκλημένων. «Αυτό που μας λένε συχνά οι διεθνείς προσκεκλημένοι μας είναι ότι εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι το κοινό είναι σχεδόν μοιρασμένο μεταξύ ανδρών-γυναικών, κάτι που σπάνια συναντά κανείς σε διεθνή φεστιβάλ κόμικς που κατά κύριο λόγο “ανδροκρατούνται”», λέει ο κ. Κατιρτζιγιανόγλου. Και, παρά το εμπόδιο της γλώσσας, υπάρχει σταθερά ενδιαφέρον από το εξωτερικό.  

Comicdom CON Athens: Ο κόσμος του ελληνικού κόμικ που αξίζει να ανακαλύψετε-1

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΕΩΝ

Ένας από τους ιδιαίτερα δημοφιλείς πυρήνες του Comicdom CON Athens που αναδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής σκηνής των κόμικς είναι το Self Publishers Alley, δηλαδή ο χώρος των αυτοεκδόσεων. Το προφίλ των ανθρώπων πίσω από τις αυτοεκδόσεις περιλαμβάνει «μετέφηβους που ξεκινούν με τις αυτοεκδόσεις τους, “βετεράνους” του χώρου που προτιμούν να αυτοεκδίδουν, παρότι η δουλειά τους μπορεί να είναι ισάξια ή και καλύτερη από αντίστοιχες επίσημων εκδοτικών», παρατηρεί ο κ. Κατιρτζιγιανόγλου. Αυτές οι προσπάθειες των ανεξάρτητων δημιουργών βρίσκουν διέξοδο για την κυκλοφορία τους μέσω του Comicdom CON αλλά και των σόσιαλ μίντια. 

Με καταγωγή από τη Χίο, η 21χρονη Erinto θα συμμετάσχει φέτος για πρώτη φορά στο Comicdom CON Athens, όπου θα μοιραστεί το Απόπλους, μια πρώτη απόπειρα να αφηγηθεί ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της σε μορφή κόμικ. Η θεματική της δουλειάς της ελίσσεται ανάμεσα στη φαντασία του Μεσαίωνα και του sci-fi. Τι πιστεύει πως θα κερδίσει από αυτή την εμπειρία; «Το βασικότερο δώρο που μπορεί να προσφέρει το φεστιβάλ σε νέους καλλιτέχνες είναι η ευκαιρία της δικτύωσης», αναφέρει και προσθέτει πως ο κάθε καλλιτέχνης υπηρετεί το δικό του στιλ και με τον χρόνο θα βρει το κοινό του, ενώ παρατηρεί στον χώρο το αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους νέους καλλιτέχνες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.  

Με αυτή την άποψη φέρεται να συμφωνεί και ο 19χρονος Νίκος Σταυριανός, παλιός γνώριμος του Comicdom CON Athens. Από το άρθρο του Κώστα Λαμπρόπουλου στο comicdom.gr (20/4/2011) μαθαίνουμε πως στην ηλικία των έντεκα ετών δημιούργησε το fanzine με τίτλο Ταυρομαχίες, μια ιστορία χωρίς διάλογο που εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Φέτος, θα παρουσιάσει την καινούργια του ιστορία με τίτλο Living Like Skeletons. Για τον ίδιο, το μυστικό της επιτυχίας των αυτοεκδόσεων βρίσκεται στην καλλιτεχνική ελευθερία, αφού, όπως αναφέρει, «προτεραιότητα των δημιουργών είναι να εκφράσουν αυτό που θέλουν».

ΙΝFO
Tο 16o Comicdom CON Athens θα πραγματοποιηθεί από τις 15-17 Απριλίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή