Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας

Είναι κοντά, περπατιέται σε μια μέρα, η Άνοιξη του πηγαίνει πολύ και αποτελεί τέλεια πρόταση για μια αυθόρμητη εκδρομή.

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα κάτοπτρο που στη θέση της λαβής έχει μια μορφή τύπου Καρυάτιδας. Όλο μπρούντζινο, με σκαλισμένο το ιμάτιό της, την κόμη της και ένα απροσδιόριστο ζώο, μάλλον λιοντάρι. Θα το αγόραζα δίχως δεύτερη σκέψη όσο κι αν κόστιζε, παρότι δεν μπορώ να κοιταχτώ ελλείψει καθρέφτη. Αλλά είναι του 3ου αιώνα π.Χ., ανασκάφηκε στην Ερμιόνη και δεν βρίσκομαι σε μαγαζί, αλλά στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου. Κάπως έτσι νιώθω και μπροστά στα κοσμήματα από ήλεκτρο και γυαλί, αλλά και στα απίθανα τροχήλατα ειδώλια του 12ου αιώνα π.Χ., που μοιάζουν λες και φτιάχτηκαν χθες.  

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας-1
Κουκλίστικο το Ναύπλιο, από όπου κι αν το κοιτάξεις.

Οι πάντες βέβαια στέκονται με δέος γύρω από την προθήκη της Πανοπλίας. Είναι το σημαντικότερο έκθεμα του μουσείου, αφού είναι η μοναδική που έχει ανακαλυφθεί ολόκληρη, είναι του 15ου αιώνα π.Χ., ζυγίζει 15 κιλά και βρέθηκε στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών. Το δε κράνος της κοσμούν 40 δόντια από αγριόχοιρο – επίδειξη δύναμης με ισχύ μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται από τις εκφράσεις όλων. «Πολύ σπουδαίο εύρημα είναι και εκείνη η ερυθρόμορφη υδρία που εικονίζει τον φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον Ορέστη», μου λέει η φύλακας, δείχνοντάς μου το υπερμέγεθες πήλινο αγγείο. Το άμαθο, μάλλον, βλέμμα μου δυσκολεύεται να διακρίνει φόνο στην ωραία αυτή παράσταση, αλλά κάνει πανεύκολα αστείους συνειρμούς κάθε φορά που κάποιος επισκέπτης σταθεί μπροστά στα πήλινα τελετουργικά προσωπεία του 7ου αιώνα π.Χ., που μοιάζουν με χοίρους.  

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας-2
Η παραλιακή οδός Μπουμπουλίνας με τους φοίνικες και τα νεοκλασικά κτίρια.

Πόσα παράξενα και θαυμαστά μπορείς να δεις μέσα σε αυτό το καταπληκτικό μουσείο: τα ευρήματα προέρχονται από τους σπουδαίους (και αμέτρητους) αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, ενώ ακόμα και το ίδιο το κτίριο είναι ένα αριστούργημα, παρότι οι Ενετοί το έχτισαν ως αποθήκη του στόλου. Βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, τη διάσημη πλατεία του Ναυπλίου, και πιθανότατα εδώ θα περάσετε όλο το πρωινό σας.

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας-3
Οι Eνετοί έφτιαξαν το Παλαμήδι βάσει ενός θαυμαστού οχυρωματικού σχεδίου με ισχυρά τείχη και οκτώ προμαχώνες. 

Η υπόλοιπη μέρα στο Ναύπλιο έχει βόλτες, με τα πόδια ή με ποδήλατο. Ο δήμος διαθέτει ποδήλατα προς ενοικίαση και θα τα βρείτε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Αυτόν τον καιρό είναι σε φάση συντήρησης, αλλά αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα – εύχομαι με πιο απλοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, γιατί όπως είχα παρατηρήσει στο παρελθόν κάποιοι επισκέπτες δυσκολεύονταν… Θα περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια, θα ανεβείτε τις δρομόσκαλες που οδηγούν στην Άνω Πόλη και στη γειτονιά του Ψαρομαχαλά, θα κάνετε ψώνια από γουστόζικα μαγαζάκια και θα διαβάσετε στα κτίρια γύρω σας όλη την ιστορία του Ναυπλίου, αφού αρχαία και ενετικά τείχη συνυπάρχουν με τζαμιά και νεοκλασικά κτίρια και μαρμάρινα λιοντάρια με οθωμανικές κρήνες σε… ενετικό στιλ. Τα δε κτίρια που θα τραβήξουν το βλέμμα σας αφηγούνται ίντριγκες και πολιτικά συμφέροντα της εποχής που πρωτοδημιουργήθηκε το νεοελληνικό κράτος -το Ναύπλιο ήταν η πρώτη του πρωτεύουσα- και υπήρξαν θεατές σε κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας. Το Βουλευτικό στην πλατεία Συντάγματος, για παράδειγμα, ήταν η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και στον Άγιο Γεώργιο έγιναν οι κηδείες του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Υψηλάντη και του Καποδίστρια. Ο τελευταίος δολοφονήθηκε από τους Μαυρομιχάληδες στον Άγιο Σπυρίδωνα. Στο Παλαμήδι φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης, κατηγορούμενος από τους Βαυαρούς αντιβασιλείς για προδοσία, και στην Ακροναυπλία ο Αναπλιώτης ποιητής Νίκος Καρούζος με τον ΕΑΜίτη πατέρα του. Παρεμπιπτόντως, αναζητήστε το 1ο Λύκειο Ναυπλίου (είναι πολύ κοντά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων) για να δείτε την τοιχογραφία-προσωπογραφία του ποιητή, που έφτιαξε πέρυσι η ομάδα Urban Act διά χειρός του street artist KΕΖ. 

Κάποιος πείνασε

Το μεσημέρι, πάντως, σταματήστε ό,τι κι αν κάνετε και καθίστε για μαμαδίστικα μαγειρευτά στον Νούλη (αυστηρά έως τις 15.00). Εναλλακτικά, πηγαίνετε στην προσφυγική γειτονιά Πρόνοια για μεζεδάκια, η οποία αποτελεί πιάτσα με new age καφενέδες και ταβερνάκια (προσωπικά επιλέγω το Ζουρνάλ και τον Καλλίνη).  

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας-4
Ο πολυχώρος Φουγάρο, ένας πυρήνας τέχνης, εντός των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων της παλιάς βιομηχανίας Ανθός. 

Ολοκληρωμένη όμως πρόταση αποτελεί το Φουγάρο για φαγητό ή καφέ: Αφήστε τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα στον όμορφο κήπο, δείτε μαζί τις εικαστικές εκθέσεις China και Reds και, αν το θέλετε, ενταχθείτε σε κάποιο από τα αυτοτελή workshops που «τρέχουν» συνέχεια  το Φουγάρο είναι ένας πολυχώρος τέχνης και γνώσης, σπουδαίο κεφάλαιο της σύγχρονης ναυπλιώτικης ιστορίας. 

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας-5
Στο Ναύπλιο υπάρχουν πολλά παρκάκια στα οποία «ρουφούν» ήλιο Έλληνες και ξένοι επισκέπτες. Ο απογευματινός περίπατος στην Αρβανιτιά δεν συγκρίνεται με κανέναν.

Ένας εναλλακτικός τρόπος να περάσετε το απόγευμά σας είναι το καγιάκ. Ο Γιώργος Παυλόπουλος μπορεί να σας προσφέρει υπέροχες βόλτες στο παραλιακό μέτωπο του Ναυπλίου μέχρι την παραλία Καραθώνα. Αλλιώς, συνεχίστε παραδοσιακά ανεβαίνοντας στο Παλαμήδι (είναι ανοιχτό έως τις 19.00), με τα πόδια από τα περιβόητα σκαλιά ή με το αυτοκίνητο από τον περιφερειακό δρόμο, για μια απολαυστική βόλτα στο μεγαλύτερο από τα τρία κάστρα του Ναυπλίου, που χτίστηκε από τους Ενετούς το 1714. Τείχη, ισχυροί προμαχώνες και απίθανη θέα στο Ναύπλιο. 

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας-6
Τα πλακόστρωτα δρομάκια είναι ιδανικά για τα πιτσιρίκια, αλλά και για τα ποδήλατα.

Όσο όμορφο κι αν είναι το Παλαμήδι, πάντως, αν ο χρόνος δεν είναι αρκετός, ο απογευματινός περίπατος στον Γύρο της Αρβανιτιάς δεν θυσιάζεται. Αγοράστε ένα παγωτό σορμπέ από τον διάσημο Ιταλό (Antica Gelateria di Roma) ή ένα παγωτό καταΐφι από τον Κουστένη και ακολουθήστε το πλακόστρωτο που ξεκινά από την προβλήτα και καταλήγει στην παραλία Αρβανιτιά. Πινακίδες σάς προειδοποιούν ότι παρατηρούνται λιθοπτώσεις και εισέρχεστε με δική σας ευθύνη. Από τη μία η θάλασσα, από την άλλη ο βράχος της Ακροναυπλίας και στο φόντο το Παλαμήδι. Με το χρυσό απογευματινό φως, τις αμέτρητες φραγκοσυκιές γεμάτες χαραγμένα ονόματα, με ποδηλάτες, αθλούμενους, ζευγαράκια γύρω σας, θα σας μπουν σκέψεις να αναβάλετε επ’ αόριστον την αναχώρησή σας. Προτού την πραγματοποιήσετε, ωστόσο, ολοκληρώστε την εξόρμηση με ένα σπιτικό μπέργκερ στο Ανώκα και ένα ποτό στον Μαύρο Γάτο. Είναι αμφότερα από τις πιο αγαπημένες ναυπλιώτικες συνήθειες!

Ναύπλιο, η πρωτεύουσα της καρδιάς μας-7
Πολύ δημοφιλές για τα κοκτέιλ του το bar Theory. 

→ Αρχαιολογικό Μουσείο, τηλ. 27520-27502, καθημερινά πλην Τρίτης, 08.30-15.30
→ Νούλης, τηλ. 27520-25541, Μουτζουρίδου 8
→ Φουγάρο, τηλ. 27520-47300, Ασκληπιού 98
→ Tribal Kayak, τηλ. 6974-580898
→ Παλαμήδι, τηλ. 27520-28036, καθημερινά 08.00-19.00
→ Ζουρνάλ, τηλ. 27520-25655, Νικηταρά 11 
→ Καλλίνης, τηλ. 27520-24408, 25ης Μαρτίου 41
→ Antica Gelateria di Roma, Φαρμακοπούλου 3
→ Κουστένης, τηλ. 27520-25301, Βασιλέως Κωνσταντίνου 16
→ Ανώκα, τηλ. 27520-25032, Λεωφ. Ασκληπιού 74
→ Μαύρος Γάτος, τηλ. 27520-26652, Σοφρώνη & Μπουμπουλίνας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή