Τα σκουπίδια μας, ο θησαυρός τους

Τα σκουπίδια μας, ο θησαυρός τους

Άνθρωποι που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε φαινομενικά άχρηστα αντικείμενα.

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τον Νοέμβριο του 2020, η γυναίκα μου ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί μας, ένα αγόρι, ενώ η κόρη μας ήταν ήδη τριών ετών. Καθώς ετοιμαζόμασταν για τη γέννηση του μωρού, διαπιστώσαμε ότι είχαμε πάρα πολλά κοριτσίστικα ρούχα που δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για το αγοράκι μας και παράλληλα ότι θα έπρεπε να δώσουμε αρκετά χρήματα για να του αγοράσουμε ρούχα. Σκέφτηκα ότι αποκλείεται να είμαστε η μόνη οικογένεια που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα και ρούχα που είναι σχεδόν καινούργια δεν τους κάνουν πια. Τότε μου ήρθε η ιδέα μιας πλατφόρμας στην οποία οι γονείς θα μπορούσαν να δωρίζουν τα ρούχα των παιδιών τους που δεν χρησιμοποιούν πια και από όπου θα προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται».

Ο Σερίφ Μπαρακάτ μοιράστηκε την ιδέα του με την Έλενα Στάμου και τον Τζίμυ Χαλάμπι Νικολαΐδη, με τους οποίους είχε γνωριστεί εκείνη την εποχή σε ένα incubator για νέες επιχειρηματικές ιδέες. «Αρχίσαμε να κάνουμε έρευνα και ανακαλύψαμε ότι η βιομηχανία των ρούχων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής στον πλανήτη», σημειώνει. Αυτή η διαπίστωση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα ερωτηματολόγια που διέθεσαν και συγκέντρωσαν οι γονείς δήλωσαν πως επιθυμούσαν να διαθέσουν τα ρούχα των παιδιών τους και αναζητούσαν λύσεις από τις οποίες θα εξοικονομούσαν χρήματα, επισφράγισε την απόφασή τους να προχωρήσουν στην ίδρυση του Swaplanet.

Τα σκουπίδια μας, ο θησαυρός τους-1
Ο Τζίμυς Χαλάμπι Νικολαϊδης, η Έλενα Στάμου και ο Σερίφ Μπαρακάτ μέσω της πλατφόρμας Swaplanet διευκολύνουν τους γονείς και ωφελούν το περιβάλλον.

Η πλατφόρμα στήθηκε τον Μάρτιο του 2021 και τον Ιούνιο έκανε εγγραφή ο πρώτος πελάτης. Η διαδικασία είναι απλή: Οι ενδιαφερόμενοι δημιουργούν λογαριασμό, παραγγέλνουν τις δωρεάν ανακυκλώσιμες τσάντες του Swaplanet, τις οποίες γεμίζουν και επιστρέφουν με κούριερ, χωρίς έξοδα αποστολής. Η ομάδα του Swaplanet παραλαμβάνει τα ρούχα, προχωρά στη διαλογή –ρούχα για την πλατφόρμα, για ΜΚΟ και για ανακύκλωση– και ενημερώνει τον αποστολέα αναλυτικά για κάθε τεμάχιο που έστειλε. Για τα ρούχα που τελικά επελέγησαν να πουληθούν στην πλατφόρμα ανταμείβεται με πλανήτες/ευρώ. Στη συνέχεια, με τα ευρώ που έχει συγκεντρώσει μπορεί πια να κάνει αγορές από την πλατφόρμα. Για να επιλεγεί ένα ρούχο να διατεθεί προς πώληση, πρέπει να είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, ώστε να χτιστεί και να διατηρηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους χρήστες.

Στον έναν χρόνο λειτουργίας του, το Swaplanet διαθέτει περισσότερα από 10.000 κομμάτια και σχεδόν 1.300 brands για παιδιά 0-14 ετών. «Μέχρι στιγμής, μας έχουν στείλει ρούχα 600 άνθρωποι και 400 έχουν κάνει τα ψώνια τους στην πλατφόρμα, ενώ έχουν δημιουργηθεί 3.000 λογαριασμοί». Οι χρήστες επιστρέφουν με ενθουσιώδη σχόλια για την ποιότητα των ρούχων, τα οποία παραλαμβάνουν πλυμένα, τυλιγμένα σε χαρτί ζωγραφικής, με ξυλομπογιές, ώστε τα παιδιά να το χρωματίσουν. Κάθε ρούχο επιβαρύνεται με ένα swapping fee, μια χρέωση, για τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας, που κυμαίνεται από 1,5 έως 8 ευρώ.

«Ένας από τους κυριότερους στόχους μας», τονίζει η Έλενα Στάμου, «είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία ρούχων. Μέσω της ανταλλαγής θέλουμε ως το 2027 να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα κατά 30 εκατ. κιλά, που είναι ίσο με 40 εκατ. δέντρα». Μέχρι στιγμής, στον έναν χρόνο λειτουργίας του το Swaplanet έχει επιτύχει εξοικονόμηση 31 εκατ. λίτρων νερού, ενώ 230 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα και 14.000 ρούχα έχουν γίνει δωρεά σε κοινωνικούς οργανισμούς.

swaplanet.com

Τα σκουπίδια μας, ο θησαυρός τους-2
Η Γαρυφαλλιά και ο Γιάννης Πιτσάκης, ιδρυτές του 3QUARTERS, που μεταμορφώνει παλιά τεντόπανα σε τσάντες.

3Quarters

«Όλη μας τη ζωή προσπαθούσαμε να μην αγοράζουμε πράγματα που λίγο αργότερα θα πετάγονταν. Αποφασίσαμε κάποια στιγμή να κάνουμε την προσωπική μας ζωή επιχείρηση», θυμάται η αρχιτέκτονας Γαρυφαλλιά Πιτσάκη, συνιδρύτρια με τον αδερφό της, Γιάννη, φωτογράφο και web developer, του brand 3Quarters. Η ιδέα της κατασκευής αξεσουάρ από παλιά υφάσματα από τέντες ήταν του Γιάννη, που είναι εδώ και χρόνια λάτρης του upcycling, και γεννήθηκε όταν παρατήρησε ότι χιλιόμετρα ταλαιπωρημένα τεντόπανα καταλήγουν στα σκουπίδια. «Έβλεπε συνεχώς παλιές, σκισμένες τέντες που είχαν αντικατασταθεί με καινούργιες πεταμένες στους κάδους απορριμμάτων. Ήμασταν και οι δύο τότε σε διάλειμμα από τις δουλειές μας και μας γοήτευσε η ιδέα να αξιοποιήσουμε αυτό το υλικό, για να φτιάξουμε κάτι χρήσιμο». 

Σύντομα διαπίστωσαν ότι τα ταλαιπωρημένα τεντόπανα ήταν πολύ δύσκολο να μεταποιηθούν, αλλά έμαθαν ταυτόχρονα ότι το 10-15% από ένα τόπι που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί μια τέντα μπαλκονιού μένει αναξιοποίητο. Ήρθαν λοιπόν σε συμφωνία με τεντάδες, από τους οποίους αγοράζουν αυτά τα περισσεύματα. Το πρώτο τους αξεσουάρ, ένα ευρύχωρο, αδιάβροχο σακίδιο πλάτης, παραμένει ανάμεσα στα πιο δημοφιλή προϊόντα τους – αγαπημένο και σε Γερμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ όπου κάνουν εξαγωγές χονδρικής. Διαθέτουν επίσης τσάντα ταχυδρόμου, τσάντα ώμου ημέρας, tote bags, τσαντάκι φαγητού, μικρά νεσεσέρ κ.ά. «Ο σκοπός μας ήταν να λύσουμε ένα πρόβλημα και όχι μόνο των άχρηστων τεντόπανων, γενικότερα των απορριμμάτων. Γι’ αυτό και η παραγωγή μας είναι zero waste, ενώ ζητάμε από τους πελάτες μας να μας επιστρέφουν τις παλιές τους τσάντες, οι οποίες αποσυναρμολογούνται εύκολα και τα κομμάτια τους επαναχρησιμοποιούνται. Θέλαμε ένα βιώσιμο, υπεύθυνο brand σε όλα τα στάδια», σημειώνει η Γαρυφαλλιά, «και αυτό σημαίνει να παρακολουθείς όλα τα στάδια, από τι είδους πρώτες ύλες θα χρησιμοποιήσεις, πώς θα παραχθεί και πώς θα κλείσει ο κύκλος της ζωής του προϊόντος».

3quarters.design

Τα σκουπίδια μας, ο θησαυρός τους-3
Εκατοντάδες φυτά έχουν βρει στο πρόσωπο του Αχιλλέα Χαρίσκου τον φύλακα-άγγελό τους.

Παπιγιόν project

Φυτά δεύτερης ευκαιρίας; Όσο περίεργο και αν ακούγεται, αυτό είναι το αντικείμενο του Παπιγιόν project, της πρωτοβουλίας του Αχιλλέα Χαρίσκου, που αναζητά, συλλέγει και ουσιαστικά ξαναζωντανεύει φυτά που μπορεί να έχουν εγκαταλειφθεί στα σκουπίδια ή σε μπαλκόνια. Ο χώρος του στην Κυψέλη, που ουσιαστικά συνδυάζει εργαστήριο και ανθοπωλείο, κλείνει αυτές τις ημέρες τον έναν χρόνο λειτουργίας, η αγάπη του Αχιλλέα για τα φυτά και τα λουλούδια όμως χρονολογείται σχεδόν από τα παιδικά του χρόνια. Όσο θυμάται τον εαυτό του, έβρισκε χαρά στο να περιποιείται φυτά, δικά του, των φίλων του, αγνώστων που τα εγκατέλειπαν πίσω σε κάποια μετακόμιση, να τα φροντίζει, να τα νοιάζεται, να τα βλέπει να ανθίζουν και να πολλαπλασιάζονται. Όπως και πολλοί ακόμη, στη διάρκεια της καραντίνας αφιέρωσε πολλές ώρες στην κηπουρική, γεμίζοντας το σπίτι και το μπαλκόνι του με νέα αλλά και second hand φυτά. Χαλαρώνοντας καθώς σκάλιζε το χώμα τους ή πότιζε τις γλάστρες τους, συνειδητοποίησε ότι ήταν ώρα να μοιραστεί το χόμπι του. Κάπως έτσι άνοιξε το Παπιγιόν, που έχει πια εξελιχθεί σε ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων που αγαπούν τα φυτά και επενδύουν στη φροντίδα τους.

papigionproject.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή